Zoekresultaten 1 - 10 van 16 resultaten

  • Externe link: Werkzaamheden langs de vaarweg

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Wilt u werkzaamheden uitvoeren in of langs een provinciale vaarweg, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Met werkzaamheden bedoelen wij bouwen, verbouwen en slopen van bouwwerken, waterbouwkundige werken, wegenbouwkundige werken en grondwerken. Het wijzigen van de vorm, de loop, de constructie en het profiel van de vaarweg hoort hier ook bij.

    Verder gelden er algemene regels voor werkzaamheden langs een provinciale vaarweg.

    U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden langs de vaarweg.

    Daarnaast moet u een aanmelding doen voor stremming als uw activiteit voor hinder van het vaarverkeer zal zorgen. De verwachte stremming moet u ook tijdig publiceren zodat scheepvaartbedrijven er rekening mee kunnen houden.

  • Externe link: Vaarweg activiteiten uitvoeren

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Een vaarwegactiviteit is een activiteit in of nabij een vaarweg met impact voor het vaarverkeer. Door uw activiteit is er een versmalling van de vaarweg of de vaarweg kan tijdelijk helemaal niet worden gebruikt. Ook als uw activiteit alleen een risico inhoudt dat het vaarverkeer wordt gestremd geldt dat als een vaaractiviteit.

    Voorbeelden van vaarwegactiviteiten zijn baggeren, zeilwedstrijd, leggen van kabels en leidingen, bouwen van een aanmeervoorziening, permanent aanleggen van een vaartuig etc.

    Voor vaarwegactiviteiten moet u een vergunning aanvragen. Een aantal specifieke vaarwegactiviteiten kunt u terugvinden in het Omgevingsloket met een specifieke naam (bijv. Vaarweg gebruiken voor evenement of wedstrijd).

    Kunt u uw specifieke vaarwegactiviteit niet terugvinden in het Omgevingsloket, dan vraagt u via het Omgevingsloket een vergunning aan voor Vaarweg activiteiten uitvoeren.

    Daarnaast moet u een aanmelding doen voor stremming als uw activiteit voor hinder van het vaarverkeer zal zorgen. De verwachte stremming moet u ook tijdig publiceren zodat scheepvaartbedrijven er rekening mee kunnen houden.

  • Externe link: Graven in de provinciale weg

    U mag alleen in, onder of naast een provinciale weg graven als u hiervoor een vergunning of ontheffing van de provincie heeft. Voorbeelden van graafwerkzaamheden zijn:

    • kabels en leidingen onder de weg aanleggen of verplaatsen
    • bouwwerken naast de weg plaatsen
    • naast de weg naar archeologische vondsten of sporen graven
    • proefsleuven en dergelijke maken

    Voor graafwerkzaamheden gelden regels. Deze zijn er onder andere om een goede doorgang van het verkeer en onderhoud aan de wegen te garanderen. U vindt de regels in de provinciale wegenverordening.

    Voor graafwerkzaamheden in provinciale wegen kunnen ook nog andere vergunningen of meldingen nodig zijn. Zo moet u voor mechanische graafwerkzaamheden in provinciale wegen ook een graafmelding (KLIC-melding) doen bij het Kadaster. Verder heeft u misschien een ontgrondingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij 'Ontgrondingsvergunning'.

  • Externe link: Vergunning voor winning kalksteen aanvragen

    Op verschillende plaatsen in Nederland komt kalksteen in de bodem voor. Het winnen van kalksteen gebeurt door middel van een boorgat, tunnel, schac...

  • Externe link: Inzage provinciaal projectbesluit

    De provincie kan besluiten om een project uit te voeren dat voor de provincie belangrijk is. De provincie kan dat zelf besluiten maar u kunt zo’n project ook bij de provincie aanvragen.

    U kunt daarbij denken aan het uitbreiden van een provinciale weg, uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, aanwijzen van gebieden voor zonnepanelen, aanleggen van een groot industriëel bedrijventerreinen, versterken van Natuurnetwerk Nederland (NNN) etc. Bij een project dat voor de hele provincie belangrijk is, neemt de provincie de beslissing (en niet de gemeente of het Rijk).

    In zo'n projectbesluit kunnen regels staan die gelden als voorwaarden om een vergunning te krijgen. Zonder een vergunning kunt u het project niet uitvoeren. Daarnaast kan de provincie in een projectbesluit regels zetten die automatisch in een gemeentelijk omgevingsplan komen te staan. Zo kan de provincie gemeentelijke regels overrulen om een project dat voor de hele provincie belangrijk is, te kunnen uitvoeren.

    Het vaststellen van een projectbesluit gaat in een aantal fasen:

    • Voornemen. De provincie maakt bekend dat ze een bepaald probleem in de provincie in de ruimtelijke omgeving gaat onderzoeken. Daarna mag iedereen met een oplossing komen voor het probleem.
    • Voorkeursbeslissing. De provincie kijkt naar alle oplossingen die binnen zijn gekomen en kiest de beste. Die noemt de provincie de voorkeursbeslissing. Onderdeel van de voorkeursbeslissing kan het ontwerp zijn van een projectbesluit. U vindt de voorkeursbeslissing op de website van de provincie en op Omgevingsloket.nl. U heeft 6 weken de tijd om te reageren op de voorkeursbeslissing.
    • Projectbesluit. Ten slotte neemt de provincie een definitief besluit. Als u het niet eens bent met het projectbesluit, dan kunt u ertegen Externe link: in beroep gaan bij de Raad van State.

    Wanneer de provincie een projectbesluit uitvoert, kan zij voor onderdelen van het project aparte regels maken. Dit doet de provincie met een uitvoeringsbesluit van een projectbesluit. Ook zo’n besluit kunt u bekijken op de website van de provincie en op het Omgevingsloket.

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Als je je huis wilt verbouwen, een boom wilt kappen of een schuur wilt bouwen, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Externe link: Bodem verstoren grondwaterbeschermingsgebieden

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een melding gedaan? Dan behandelen wij uw melding volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Verboden tenzij
    Het is verboden in een grondwaterbeschermingsgebied te graven, boren of heien, tenzij de verstoring van de bodem ondiep is of als de verstoring het gevolg is van één van de volgende activiteiten:

    • Werkzaamheden die verband houden met:
      • de openbare drinkwatervoorziening;
      • het grondwaterbeheer in opdracht van het waterschap of de provincie;
      • bodemonderzoek en bodemsanering.
    • Heien van prefab betonnen heipalen zolang de heipalen op minimaal 2 meter beneden maaiveld worden afgewerkt door middel van de methodes ‘afzagen’ of ‘afknappelen’.
    • Sonderingen als u na het trekken van de sondeerstangen het gehele sondeergat vult met zwelklei met behulp van de ’Naprikmethode’. Daarnaast moet u een melding doen voordat u gaat sonderen.
    • Ontgrondingen als u hiervoor een omgevingsvergunning heeft van de provincie.

    Andere activiteiten zijn alleen toegestaan als de verstoring ondiep is. De maximale toegestane diepte hangt af van de soort grondwaterbeschermingsgebied:

    • Waterwingebied:
      • niet dieper dan 2 meter beneden maaiveld; en
      • niet dieper dan 11 meter beneden NAP
    • Beschermingsgebied voor grondwater:
      • niet dieper dan 2 meter beneden maaiveld; en
      • niet dieper dan 8 meter beneden NAP
    • Boringsvrije zone Zuidelijk Flevoland:
      • niet dieper dan 8 meter beneden NAP

    Een lijst van alle grondwaterbeschermingsgebieden in Flevoland vindt u in artikel 4.2 van de Omgevingsverordening provincie Flevoland.

  • Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen

    Gaat u werkzaamheden uitvoeren in de omgeving? Wilt u bijvoorbeeld een inrit aanleggen of bouwen? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Provinciale bedrijven doen dit bij het Omgevingsloket.

  • Externe link: Werkzaamheden langs weg

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u in een beperkingengebied provinciale weg een werk wilt plaatsen, wijzigen of verwijderen.

    U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket voor de activiteit Werkzaamheden langs weg.

    Wat is een beperkingengebied provinciale weg?
    Een beperkingengebied provinciale weg bestaat uit de provinciale weg en alles in de directe omgeving van deze weg.

    Wat geldt als een werk?
    Een werk is een bouwwerk, een wegenbouwkundig werk, een waterbouwkundig werk of een grondwerk.

    Melding
    Naast een omgevingsvergunning aanvragen, moet u ook een melding doen. U moet een melding doen minimaal 4 weken voordat u begint met uw werkzaamheden langs een provinciale weg.

    U doet een melding via het Omgevingsloket.

  • Externe link: Asbest

    Wanneer u asbest wilt op- of overslaan heeft u een meldingsplicht.