Zoekresultaten 1 - 2 van 2 resultaten

  • Externe link: Graven in de provinciale weg

    U mag alleen in, onder of naast een provinciale weg graven als u hiervoor een vergunning of ontheffing van de provincie heeft. Voorbeelden van graafwerkzaamheden zijn:

    • kabels en leidingen onder de weg aanleggen of verplaatsen
    • bouwwerken naast de weg plaatsen
    • naast de weg naar archeologische vondsten of sporen graven
    • proefsleuven en dergelijke maken

    Voor graafwerkzaamheden gelden regels. Deze zijn er onder andere om een goede doorgang van het verkeer en onderhoud aan de wegen te garanderen. U vindt de regels in de provinciale wegenverordening.

    Voor graafwerkzaamheden in provinciale wegen kunnen ook nog andere vergunningen of meldingen nodig zijn. Zo moet u voor mechanische graafwerkzaamheden in provinciale wegen ook een graafmelding (KLIC-melding) doen bij het Kadaster. Verder heeft u misschien een ontgrondingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij 'Ontgrondingsvergunning'.

  • Externe link: Inzage provinciaal projectbesluit

    De provincie kan besluiten om een project uit te voeren dat voor de provincie belangrijk is. De provincie kan dat zelf besluiten maar u kunt zo’n project ook bij de provincie aanvragen.

    U kunt daarbij denken aan het uitbreiden van een provinciale weg, uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, aanwijzen van gebieden voor zonnepanelen, aanleggen van een groot industriëel bedrijventerreinen, versterken van Natuurnetwerk Nederland (NNN) etc. Bij een project dat voor de hele provincie belangrijk is, neemt de provincie de beslissing (en niet de gemeente of het Rijk).

    In zo'n projectbesluit kunnen regels staan die gelden als voorwaarden om een vergunning te krijgen. Zonder een vergunning kunt u het project niet uitvoeren. Daarnaast kan de provincie in een projectbesluit regels zetten die automatisch in een gemeentelijk omgevingsplan komen te staan. Zo kan de provincie gemeentelijke regels overrulen om een project dat voor de hele provincie belangrijk is, te kunnen uitvoeren.

    Het vaststellen van een projectbesluit gaat in een aantal fasen:

    • Voornemen. De provincie maakt bekend dat ze een bepaald probleem in de provincie in de ruimtelijke omgeving gaat onderzoeken. Daarna mag iedereen met een oplossing komen voor het probleem.
    • Voorkeursbeslissing. De provincie kijkt naar alle oplossingen die binnen zijn gekomen en kiest de beste. Die noemt de provincie de voorkeursbeslissing. Onderdeel van de voorkeursbeslissing kan het ontwerp zijn van een projectbesluit. U vindt de voorkeursbeslissing op de website van de provincie en op Omgevingsloket.nl. U heeft 6 weken de tijd om te reageren op de voorkeursbeslissing.
    • Projectbesluit. Ten slotte neemt de provincie een definitief besluit. Als u het niet eens bent met het projectbesluit, dan kunt u ertegen Externe link: in beroep gaan bij de Raad van State.

    Wanneer de provincie een projectbesluit uitvoert, kan zij voor onderdelen van het project aparte regels maken. Dit doet de provincie met een uitvoeringsbesluit van een projectbesluit. Ook zo’n besluit kunt u bekijken op de website van de provincie en op het Omgevingsloket.