Zoekresultaten 1 - 50 van 85 resultaten

  • Externe link: Nieuwbouw Jan van Riebeeckstraat

    Aan de Jan van Riebeeckstraat komt een nieuwe woonbuurt. Er worden 22 starterswoningen gebouwd vanuit een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dit betekent dat de nieuwe eigenaren input meegeven aan de bouwer. Naast de starterswoningen bouwt ook Kleurrijk Wonen  27 appartementen.

  • Externe link: Visie op Pavijen

    Sinds 2023 werken we aan een visie op Pavijen. In onderstaand document met de titel ‘De Culemborgse droom voor Pavijen’ beschrijven we hoe we willen dat ons bedrijventerrein er in 2040 uitziet. Belangrijke thema’s daarin zijn toekomstbestendig ondernemen (met een rendabele business) en duurzaamheid (bijvoorbeeld: energievoorziening, hittestress, vergroening). We willen Pavijen doorontwikkelen, zodat we straks trots kunnen zijn op zowel een verbeterd bedrijventerrein als op de nieuwe wijk in het Stationskwartier.  

  • Externe link: Windenergie

    In de windvisie staan de voorwaarden waaronder we willen meewerken aan de plaatsing van windmolens.

  • Externe link: Feiten en cijfers

    Veiligheid is een basisvoorwaarde voor geluk en welzijn van en voor de Culemborgers. Het veiliger maken van de stad is daarmee een belangrijke doelstelling van de gemeente Culemborg. We zetten een aantal cijfers op een rij zodat u een beeld heeft van het aantal meldingen en de thema’s waarin deze meldingen gedaan worden.

  • Externe link: Iemand machtigen

    Kiesgerechtigden ontvangen uiterlijk 23 mei 2024 een stempas op hun huisadres. Met een stempas kunt u zelf kiezen bij welk stembureau in Culemborg u stemt. U kunt ook iemand anders voor u laten stemmen, met een volmacht.

  • Externe link: Geveltuinen

    Sommige huizen hebben geen voortuin, maar direct een stoep. Dat maakt een straat vaak wat saai en somber. Woont u in de binnenstad. Grenst uw woning ook direct aan de stoep en wilt u uw woning én de straat opfleuren? Dan kunt u een geveltuin aanvragen.

  • Externe link: Organisatie

    De ambtelijke organisatie ondersteunt het bestuur van de stad vanuit haar visie en deskundigheid. De organisatie bestaat uit verschillende teams.

  • Externe link: Trouwen en geregistreerd partnerschap

    Als u een huwelijk wilt sluiten (trouwen) of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, mag u zelf kiezen in welke gemeente u dat doet. Als u wilt trouwen in Culemborg, dan moet u uw voorgenomen huwelijk of partnerschap aan ons melden

    Lees voordat u een datum gaat reserveren eerst alle informatie die op deze pagina staat. Alle informatie over trouwen geldt ook voor geregistreerd partnerschap. 

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart

    Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

  • Externe link: Wet Maatschappelijke Ondersteuning

    De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking heeft.

  • Externe link: Inkoop en aanbestedingen

    De gemeente Culemborg is bij het inkopen van diensten, leveringen en werken, gebonden aan (Europese) aanbestedingsregels. Die bepalen dat voor een levering, dienst of werk boven een bepaald bedrag een aanbesteding uitgeschreven moet worden.

  • Externe link: Bijzondere bijstand

    Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen. Iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Ook mensen met bijvoorbeeld een minimumloon of AOW-uitkering.

  • Externe link: 18

    Hoera, je bent (bijna) 18! Op deze site vind je meer informatie over wat je allemaal moet en kan regelen als je 18 wordt.

  • Externe link: Bestemmingsplangebied Lanxmeer

    De wijk Lanxmeer is een project dat in de jaren negentig is opgezet met, voor die tijd, vergaande en vernieuwende ideeën over het integraal ontwikkelen van de stedenbouwkundig plan. Cultuurhistorie, landschap, water, energie, gebruik van bouwmaterialen en mobiliteit zijn in de opzet onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vergaande bewonersparticipatie bij de ontwikkeling en het beheer was in die tijd een unicum.

  • Externe link: Containers voor luiers en incontinentiemateriaal

    U kunt wegwerpluiers en incontinentiemateriaal gratis weggooien in speciale containers. U heeft hiervoor de Avri afvalpas nodig.

  • Externe link: Trouwlocaties

    In Culemborg kunt u op elke locatie trouwen. De locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Externe link: Honden

    Informatie over hondenbelasting, hondenpoep, uitlaatplaatsen en hondencursus.

  • Externe link: Wijken in cijfers

    Een overzicht van de wijken oost en west in cijfers.

  • Externe link: Jeugd Interventieteam Culemborg

    In een aantal wijken in Culemborg veroorzaken groepen jongeren en (jong)volwassenen overlast. Op sommige plekken komt zelfs crimineel gedrag voor. Dat kunnen we niet accepteren. Vandalisme en het veroorzaken van overlast staan we niet toe. De Gemeente heeft daarom een Aanpak Jeugd ontwikkeld. Deze Aanpak Jeugd wordt uitgevoerd door ons team van het JIC (Jeugd Interventie Team Culemborg) met professionals. In dat team werkt de Gemeente samen met jongerenwerkers, jeugdagenten, toezicht en handhaving, school, de woningcorporaties en het sociaal wijkteam om dit soort problemen een halt toe te roepen.

  • Externe link: Rekenkamer Rivierenland

    Sinds januari 2024 hebben de gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe een gezamenlijke rekenkamer: Rekenkamer Rivierenland. Op 1 januari 2025 kwam daar de gemeente West Maas en Waal bij.

  • Externe link: Wijkindeling

    Culemborg is opgedeeld in twee gebieden: Oost en West. De spoorlijn is de grens tussen deze gebieden. De stad bestaat uit 17 verschillende wijken (exclusief het buitengebied en industrieterrein Pavijen). Elke wijk heeft unieke kenmerken en een unieke structuur, die gezamenlijk de stad vormen.

  • Externe link: Container, steiger, hoogwerker

    U mag niet zomaar de weg, de stoep of een gedeelte ervan gebruiken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een steiger, container, bouwmaterialen of een reclamebord. Voor de binnenstad gelden soms andere regels dan voor andere wijken.

  • Externe link: Parkeren grote voertuigen

    Geparkeerde grote voertuigen zorgen soms voor gezichtshinder bij anderen waardoor onveilige situaties ontstaan. Het zorgt ook voor belemmering van de doorgang van hulpdiensten en grote voertuigen brengen sneller schade aan groen en bestrating. Daarom geldt een algeheel parkeerverbod voor grote voertuigen, omdat zij te groot zijn voor een groot parkeervak.

  • Externe link: Woo-verzoek verplichte documenten jeugdwet

    Hieronder leest u een verkorte versie van het verzoek en besluit. 

  • Externe link: Ongewenst huurgedrag melden

    Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten goed verhuren en zich netjes gedragen. Als zij dat niet doen, kunt u dit melden. Het maakt daarbij niet uit voor hoe lang u huurt, of dat u arbeidsmigrant bent, of nog een woning zoekt.

  • Externe link: Vianense Poort

    In 2021 stelde de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vast. Een van de verkeersmaatregelen uit dit plan is de afsluiting van de Vianense Poort voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting geldt sinds maandag 11 oktober 2021.

  • Externe link: Houtvijver

    Houtvijver is een terrein wat tussen de Parallelweg Oost en de Vijverstraat ligt; tegenover de Gelderlandfabriek en schuin tegenover het treinstation. De kavel wordt momenteel gebruikt als bedrijfs- en parkeerterrein en ligt deels braak, in afwachting van verdere planvorming. De gemeente heeft Houtvijver aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw binnen het Masterplan Stationsomgeving. 

  • Externe link: Omgevingsvisie

    Vanaf halverwege 2024 hebben we één document waarin de hoofzaken van het beleid voor de leefomgeving staan: de omgevingsvisie.

  • Externe link: Cybercrime

    Online criminaliteit treft velen van ons, zowel direct als indirect. Daarom is het cruciaal om kinderen bewust te maken van de online gevaren. Kinderen brengen steeds meer tijd online door, bijvoorbeeld met games en sociale media, waardoor ze kwetsbaar zijn voor hackers en andere online criminelen. Dit heeft vaak ook gevolgen op school. Om kinderen te beschermen, biedt de gemeente het gratis online spel HackShield aan.

  • Externe link: Minder restafval

    Alle Nederlandse gemeentes, dus ook Culemborg, moeten van de landelijke overheid de hoeveelheid restafval beperken. In 2025 tot 30 kilo per persoon, per jaar.

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerplaats

    De gehandicaptenparkeerplaats is een gereserveerd voor eigenaren van een gehandicaptenparkeerplaats of gehandicaptenparkeerkaart. Op een algemene gehandicaptenparkeerplaats mag iedere houder van een Europese gehandicaptenparkeerkaart parkeren. Op een individuele gehandicaptenparkeerplaats mag alleen de auto met het kenteken dat op het onderbord staat parkeren.

  • Externe link: Woo-verzoek schade kabel Wethouder Schoutenweg

    Hieronder leest u een verkorte versie van het verzoek en het besluit.

  • Externe link: WarmMolenDijkzicht

    In 2050 is Culemborg aardgasvrij. Daarom moeten we op zoek naar andere manieren voor het verwarmen van onze huizen. In het project WarmMolenDijkzicht onderzoeken de bewoners van de buurten Molenzicht en Dijkzicht samen een collectieve oplossing voor het verwarmen van hun huizen zonder aardgas.

  • Externe link: Culemborg aardgasvrij

    Nederland maakt de overstap van aardgas naar andere manieren om onze huizen en water te verwarmen en om te koken. Dit is beter voor het klimaat en onze leefomgeving. Momenteel worden veel van de 13.000 gebouwen in Culemborg nog verwarmd met aardgas. Deze overgang naar een duurzaam alternatief noemen we de warmtetransitie. Overstappen gaat stap voor stap en doen we samen met de buurt.

  • Externe link: Jeugdlintje

    Met het jeugdlintje zetten we kinderen en jongeren in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen of voor onze stad. Zo laten we zien dat we trots op ze zijn.

  • Externe link: Hoe kunt u stemmen

    In het stemhokje mag u niemand meenemen. Lees, kijk of luister hoe u kunt stemmen. Ook met beperkt of geen zicht of gehoor.

  • Externe link: Bedrijvenloket

    Wilt u een bedrijf of winkel starten in Culemborg? Of heeft u personele vraagstukken? Lees hier waar u terecht kunt met uw vragen rond uw bedrijf.

  • Externe link: Proces Stedelijke Ontwikkeling

    Heeft u een idee voor een woningbouwproject in de openbare ruimte? Bijvoorbeeld voor de transformatie van een kantoorpand, het bouwen van woonhuizen of een appartementencomplex? Dan kunt u daarvoor met behulp van het Externe link: intakeformulier uw initiatief indienen. We toetsten dan of wij uw initiatief wenselijk vindt. Vinden we dat wenselijk, dan kunt u aan de slag.

    Op welke wijze u aan de slag kunt gaan, hangt vervolgens af van de aard van uw initiatief. Voor verschillende typen woningbouwinitiatieven hebben we namelijk verschillende processen ontwikkeld: het proces Ruimtelijke Ordening en het proces Stedelijke Ontwikkeling. We geven aan welk proces u moet volgen. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte van uw initiatief, hoe gevoelig het initiatief kan liggen en de hoeveelheid openbaar gebied die door het initiatief ontstaat. 

  • Externe link: Het proces van ombuigen en bezuinigen

    Culemborg heeft jarenlang geïnvesteerd om de stad te maken tot wat die nu is. En we hebben nog veel meer plannen om de stad mooier te maken. Tegelijkertijd is er ook geld nodig voor renovatie/nieuwbouw van scholen, onderhoud van sportaccommodaties en duurzaamheid. Bovendien moeten we rekening houden met gevolgen van de vergrijzing. Voor al deze investeringen is er te weinig geld. Zeker als de bijdrage van het Rijk kleiner wordt (vanaf 2026). We moeten dus zoeken naar mogelijkheden om taken anders te doen, samen te voegen of niet meer te doen.

  • Externe link: Laadpalen

    Hoe vraagt u een laadpaal aan? Waar staan openbare laadpunten? En hoe maakt u als marktpartij onderdeel uit van de Culemborgse laadinfrastructuur?

  • Externe link: Parkeerplaatsen

    In een gedeelte van de stad geldt betaald parkeren. Er zijn ook gratis parkeerplaatsen. En aparte regels voor grote voertuigen.

  • Externe link: OV-hub

    Station Culemborg heeft een te lage capaciteit voor het aantal reizigers. De perrons en reizigerstunnel moeten breder. Gemeente Culemborg stelde samen met Provincie Gelderland, ProRail en NS een eerste visie op over hoe we het station kunnen omvormen naar een regionale OV-hub.

  • Externe link: Adresonderzoek

    Een juist adres in de Basisregistratie Personen (BRP) is belangrijk: voor burgers zelf én voor de overheid. Want alle overheidsinstanties gebruiken de BRP; van brandweer en sociaal loket tot de Belastingdienst. Tegelijkertijd is het adresgegeven het meest veranderlijke gegeven in de BRP en daarmee het meest foutgevoelig. Eind 2014 gaf het Kabinet daarom het startsein voor de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). Doel: het verhogen van de kwaliteit van de adresgegevens in de BRP en het bestrijden van adres gerelateerde fraude.

  • Externe link: Kinderraad en kinderburgemeester

    De Kinderraad Culemborg heeft vanaf het schooljaar 2024-2025 een andere opzet. In de nieuwe kinderraad zitten leerlingen uit groep 7 van de basisschool. De kinderraad praat mee over hoe Culemborg nog leuker en mooier kan worden, vooral voor kinderen.

  • Externe link: Tussentijdse opvang

    De gemeente Culemborg wil een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen. Dit hebben wij - met hulp van velen - in het verleden al vaker gedaan. Tot 1 januari 2025 doen we dat in de crisisnoodopvanglocatie. Daarnaast moeten we ons houden aan de Spreidingswet. Deze wet geeft ons de taak om 176 vluchtelingen op te nemen. Dit aantal is berekend op basis van ons inwoneraantal en de sociaaleconomische status van Culemborg.

  • Externe link: Warm Westerkwartier

    Onze ambitie is om alle huishoudens van het gas af te krijgen. In het project Warm Westerkwartier onderzoeken de bewoners van het Westerkwartier samen naar manieren om hun huizen te verwarmen zonder aardgas.

  • Externe link: Woo-verzoek benzinestations en brandstofverkooppunten

    Hieronder leest u een verkorte versie van het verzoek en de bijbehorende documenten.

  • Externe link: Woo-verzoek meerkostenregeling Corona

    Hieronder leest u een verkorte versie van het verzoek en het besluit.

  • Externe link: Woo-verzoek ondersteuning gedupeerden toeslagenaffaire

    Hieronder leest u een verkorte versie van het verzoek en het besluit.

  • Externe link: Beheer bomen

    In Culemborg staan ruim 21.000 bomen in de openbare ruimte. Daar zijn we zuinig op. We houden de gezondheid en de veiligheid van de bomen goed in de gaten.