Zoekresultaten 1 - 50 van 781 resultaten

  • Externe link: Ontwikkelverzoek Wro

    Heeft u bouwplannen waarbij u de functie van een gebouw wijzigt, bijv. een schoolgebouw veranderen in een woning of bouwen op een locatie waar geen bouwmogelijkheden zijn dan kunt u een verzoek indienen voor een vooroverleg

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Voor bepaalde werkzaamheden aan of om een huis of bedrijfspand is een omgevingsvergunning nodig. De omvang van de werkzaamheid bepaalt de procedure.

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Wilt u bouwen of verbouwen? Slopen? Een inrit aanleggen? Een boom in uw tuin kappen? Mogelijk heeft u een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Stedenbouwkundige plannen bekijken

    De gemeente maakt plannen voor gebieden waarop gebouwd moet worden. Deze stedenbouwkundige plannen staan op Ruimtelijkeplannen.nl.

  • Externe link: Bouw en verbouwing, welstand

    Een welstandcommissie controleert diverse aspecten van een geplande bouw of verbouwing.

  • Externe link: Wijkverenigingen

    Een wijkvereniging bestaat uit buurtbewoners die zich bezig willen houden met hun wijk of buurt. Iedere wijkvereniging stelt haar eigen doelen, bijvoorbeeld het organiseren van verschillende activiteiten voor en samen met de wijk. Dit zorgt voor meer sociaal contact tussen buurtbewoners. Daarnaast zijn wijkverenigingen ook de ogen en oren van de wijk. Ze weten wat er speelt en zijn daarmee…

  • Externe link: Tijdelijke verhuur leegstaand pand

    Sommige leegstaande panden mogen tijdelijk verhuurd worden. Hiervoor is een vergunning nodig.

  • Externe link: Sloopmelding gebouw of deel gebouw

    Meestal is er geen vergunning nodig om te slopen. Vaak moet de sloop wel gemeld worden. Soms is een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Gebruik openbare weg

    Vraag een vergunning aan wanneer uw voorwerpen op de openbare weg wilt plaatsen, zoals een bouwcontainer, steiger, laadbak of hijskraan.

  • Externe link: Sloopmelding gebouw of deel gebouw

    Meestal is er geen vergunning nodig om te slopen. Vaak moet de sloop wel gemeld worden. Soms is een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Sloopmelding gebouw of deel gebouw

    Meestal is er geen vergunning nodig om te slopen. Vaak moet de sloop wel gemeld worden. Soms is een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Woningvoorraad: kamerverhuren

    Verhuurt u een kamer in uw eigen huis? Of gaat u een woning verbouwen naar één of meer woonruimten, zonder zelfstandige ingang, met de bedoeling om deze te verhuren? Dan moet u volgens de Huisvestingsverordening 2023 een vergunning hebben.

  • Externe link: Monument

    Bent u eigenaar van een (rijks)monument? Dan gelden andere eisen bij onderhoud en een verbouwing dan bij een niet-monumentaal pand. U hebt voor meer zaken een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Ruimtelijk initiatief

    Wilt u een groot bouwproject starten dat veel invloed heeft op de omgeving? En past uw plan niet binnen het omgevingsplan? Dan kijken wij graag samen met u naar de mogelijkheden, voordat u uw plan verder uitwerkt of een omgevingsvergunning aanvraagt.

  • Externe link: Dakkapel of dakraam

    Wilt u een dakkapel, dakraam of andere daglichtvoorziening in uw dak maken? Soms kan dit zonder vergunning. In de informatie hieronder kunt u nakijken wat u vergunningsvrij mag realiseren. Valt uw wens niet binnen deze regels of is uw woning een monument? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kunt u doen via het Omgevingsloket. Controleer of u een vergunning…

  • Externe link: Tijdelijke verhuur leegstaand pand

    Sommige leegstaande panden mogen tijdelijk verhuurd worden. Hiervoor is een vergunning nodig.

  • Externe link: Monument verbouwen of slopen

    Als u een monument wilt verbouwen, herstellen of slopen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

  • Externe link: Toezicht op bouw en verbouw

    Gaat u bouwen of verbouwen? Dan moet iemand controleren of u zich bij de bouw aan de regels houdt. Daarom meldt u op tijd wanneer u met de bouw begint en stopt.

  • Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen

    Gaat u iets in uw omgeving aanpassen? Bijvoorbeeld bouwen of slopen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

  • Externe link: Woningvormingsvergunning

    Sinds 1 april 2021 heeft u een woningvormingsvergunning nodig op grond van de Huisvestingsverordening wanneer u tot bouwkundige splitsing wil overgaan. Online aanvragen woningvormingsvergunning

  • Externe link: Eikenprocessierups

    De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei tot en met augustus voorkomt. De haren van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken

  • Externe link: Gebruik gemeentegrond voor bouwketen, container, bouwsteiger of eco-toilet

    Wilt u tijdelijk de openbare ruimte gebruiken tijdens een verbouwing? Voor een steiger, container of eco-toilet of om een werkterrein in te richten.

  • Externe link: Brandveilig gebruik van een gebouw

    Bent u verantwoordelijk voor een (horeca)bedrijf, school of instelling? Let op of het gebouw brandveilig is. Misschien hebt u een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Stedenbouwkundige plannen bekijken

    De gemeente maakt plannen voor gebieden waarop gebouwd moet worden. Deze stedenbouwkundige plannen staan op Ruimtelijkeplannen.nl

  • Externe link: Brandveilig gebruik gebouwen

    Als er meer dan 50 mensen in uw gebouw zijn of als u kamers verhuurt, moet u een melding brandveilig gebruik doen. Bij situaties met een hoger risico moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Externe link: Slopen en asbest verwijderen

    U mag niet zomaar slopen. U doet een melding als u meer dan 10m3 sloopafval heeft of als u asbest gaat verwijderen. Een melding doet u via het Omgevingsloket.

  • Externe link: Brandveilig gebruik bouwwerk (voorheen Gebruiksvergunning)

    Voor sommige gebouwen hebt u een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig.

  • Externe link: Slopen, melding maken

    Als bij een sloop meer dan 10m3 sloopafval vrijkomt moet u een sloopmelding doen. Is het gebouw dat gesloopt wordt na 1994 gebouwd, dan is geen asbestinventarisatierapport nodig. Na 1994 is namelijk geen asbest meer toegepast in gebouwen. Slopen van een monument Voor het slopen van een monument gelden afwijkende regels. Neemt u contact op met de gemeente. Na de…

  • Externe link: Brandveilig gebruik van gebouw of tent

    Om een bouwwerk met meerdere personen te kunnen gebruiken moet het bouwwerk brandveilig zijn. U moet hiervoor een goedgekeurde actuele melding of vergunning voor brandveilig gebruik kunnen overleggen. U kunt een melding doen via het Omgevingsloket. Een melding is gratis. Verandert er iets aan de inrichting of situatie, dan moet u altijd een nieuwe melding doen.   Wanneer moet ik een melding doen? U heeft een goedgekeurde melding 'bouwwerk brandveilig gebruiken' nodig bij: gebruik van een bouwwerk met meer dan 50 personen gebruik van een tijdelijk bouwsel (tent, tribune) met meer dan 150 personen kamergewijze verhuur van een woning of ander bouwwerk (door 5 of meer afzonderlijke bewoners) Let op: valt een tijdelijk bouwsel binnen een evenementenvergunning dan is er geen aparte melding nodig. Melding brandveilig gebruik doen Welke punten zijn belangrijk? De brandweer (Veiligheidsregio Zeeland) controleert of een gebouw brandveilig is. Waar gaat het dan om: Voldoende en duidelijk zichtbare vluchtroutes naar de openbare weg Vrije vluchtroutes: deuren/openingen goed bereikbaar, niet op slot, vrij van obstakels, duidelijk aangegeven Voldoende brandveiligheidsvoorzieningen: brandblussers, brandmelders, noodverlichting Brandveilige feestversiering, stands, kramen, podia en dergelijke Duidelijke veiligheidsinstructies, ontruimings- en vluchtplan Opstelling inventaris, draairichting nooddeuren, maximaal aantal personen per ruimte, brand- en rookwerende scheidingen Meer informatie Bovenstaande informatie kunt u nalezen in het besluit bouwwerken leefomgeving en het Besluit brandveilig gebruik. Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.

  • Externe link: Asbest verwijderen

    Asbest is een gevaarlijk materiaal dat niet meer mag worden gebruikt in woningen en gebouwen. Wilt u asbest in of rondom uw woning of bedrijf verwijderen? Dan moet u dit vooraf melden via het Omgevingsloket. De Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe) handelt de melding af. Melding indienen met DigiD Asbest zelf verwijderen Deze werkzaamheden mag u zelf doen: Verwijderen van geschroefde platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn (geen dakleien), maximaal 35m2 per perceel. Verwijderen van niet-gelijmde vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking, maximaal 35m2 per perceel. U moet minimaal 5 werkdagen van te voren een melding indienen. Richtlijnen asbest verwijderen en verpakken Draag beschermende kleding. Houd de delen zoveel mogelijk intact. Spuit het asbestafval nat. Pak het asbestafval dubbel in. Gebruik hiervoor speciale asbestzakken of doorzichtig plastic folie van minimaal 0,2mm en omwikkel dit met een laag tape. Herhaal deze handelingen nog een keer. Geef op het pakket duidelijk aan dat het om asbest gaat. Lever het verpakte asbestafval in bij een afvalinzamelaar. Asbest laten verwijderen Als u meer dan 35m2 aan asbest wilt verwijderen moet u dit laten doen door een gecertificeerd bedrijf. U heeft dan ook een asbestinventarisatierapport nodig. Dien de melding minimaal 4 weken van te voren in.

  • Externe link: Welstandsadvies

    Gaat u (ver-)bouwen en vraagt u daarvoor een omgevingsvergunning aan? Dan kijkt een onafhankelijke adviescommissie naar uw plannen. Dit is de Adviescommissie omgevingskwaliteit. Deze commissie let er op dat gebouwen binnen de omgeving passen. De commissie doet dit onder andere met behulp van het Welstandsbeleid 2020. In deze nota staan afspraken over wat gebouwd mag worden en hoe die gebouwen…

  • Externe link: Asbest verwijderen

    Voor het verwijderen van asbest gelden strenge regels. De gemeente heeft een stappenplan gemaakt waar alle regels in staan. U moet bijvoorbeeld altijd een sloopmelding doen via het Omgevingsloket.

  • Externe link: Starterslening

    Starters op de huizenmarkt kunnen een starterslening aanvragen voor een eerste eigen woning via de gemeente Gorinchem. Zo hoopt de gemeente dat starters sneller een eigen woning kunnen kopen. 

  • Externe link: Monument verbouwen, herstellen of onderhouden

    Bij het verbouwen of herstellen van een monument is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Verschillende scenario's zijn mogelijk.

  • Externe link: Ongediertebestrijding

    Overlast van ongedierte zoals mieren, ratten of bladluizen kun je zelf bestrijden. Groot ongedierte kun je beter laten bestrijden door specialisten.

  • Externe link: Bouwen en verbouwen

    Bouw-, verbouw-, of sloopplannen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen. De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze is nodig om te bepalen of u mag doen wat u wilt. Omgevingsloket Vanaf 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Bent u…

  • Externe link: Tijdelijke verhuur leegstaand pand

    Sommige leegstaande panden mogen tijdelijk verhuurd worden. Hiervoor is een vergunning nodig.

  • Externe link: Bouwen of verbouwen / Omgevingsvergunning

    Wilt u in of om uw woning of bedrijf gaan bouwen, verbouwen of iets anders in uw omgeving veranderen? Bijvoorbeeld een boom kappen, een dakkapel aanbrengen, tijdelijk een eco-toilet/bouwkeet/ puin- of zeecontainer wilt plaatsen op of aan de weg of een monument verbouwen of slopen? Of wilt u reclame aanbrengen in de openbare ruimte? Dan hebt u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Ongedierte

    Melding doen  

  • Externe link: Welstand

    Een welstandcommissie controleert diverse aspecten van een geplande bouw of verbouwing.

  • Externe link: Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken

    Wilt u bouwplannen en bouwtekeningen (vanaf 1 januari 2024) van nieuwe bouwwerken inzien? Neem contact op met de Omgevingsdienst via wabo@odijmond.nl

  • Externe link: Vooroverleg

    Bouw, verbouw of sloopplannen? Vraag een vooroverleg aan met de gemeente. Dan weet u meteen waar u aan toe bent.

  • Externe link: Ongediertebestrijding

    Heeft u last van ongedierte in of rondom uw woning, dan bent u altijd zelf verantwoordelijk voor de bestrijding of het wegnemen van de overlast. In het openbare gebied zorgen wij voor de bestrijding ervan. Het gaat dan om ongedierte zoals ratten, kakkerlakken of insecten zoals wespen. Heeft u overlast in openbaar gebied?

  • Externe link: Omgevingsvergunning slopen

    Als u een gebouw of bouwwerk wilt slopen, heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. In veel gevallen is een sloopmelding voldoende.

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Gaat u bouwen, verbouwen, iets slopen of een boom van de gemeente kappen? Dan is het misschien nodig om een omgevingsvergunning bij ons aan te vragen.

  • Externe link: Dakkapel plaatsen

    Wilt u op een bestaande woning een dakkapel plaatsen? Lees op deze pagina of er toestemming van de gemeente nodig is. Vraag een vergunning voor een dakkapel aan » Technische en ruimtelijke vergunning Er zijn 2 soorten vergunningen voor de bouw: een technische- en een ruimtelijke vergunning. Welke heeft u nodig bij het plaatsen van een dakkapel? Voor het bouwen van een dakkapel is geen technische vergunning nodig In sommige gevallen heeft u wel een ruimtelijke vergunning nodig. Als uw dakkapel onderstaande voorwaarden heeft, dan is er ook geen ruimtelijke vergunning nodig Dakkapel aan de achterkant van de woning Bij een dakkapel aan de achterkant van de woning is het nodig dat deze regels gelden: De dakkapel heeft een plat dak De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter (gemeten vanaf de onderzijde van de voet van de dakkapel (het laagste punt van de dakkapel)) De onderkant ligt meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet (het laagste punt van een schuin dak) De bovenkant ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (het hoogste punt van een schuin dak) De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak (deel van het dak, dat schuin afloopt) Dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning Let op: plaatst u een dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning? Dan kan er sprake zijn van de welstandseis. In dat geval is het wél nodig een ruimtelijke omgevingsvergunning aan te vragen. Of dit het geval is voor uw woning, kan u opzoeken. Bekijk de welstandseisen van Alphen aan den Rijn » Monumentaal pand Voor een dakkapel op een monumentaal pand is altijd een ruimtelijke omgevingsvergunning nodig, ongeacht het type monument.  

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Bent u van plan om uw woning of bedrijf te (ver)bouwen? Of wilt u bijvoorbeeld een weg aanleggen of een dakkapel plaatsen? Dan heeft u in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig.

  • Externe link: Monument verbouwen, herstellen of onderhouden

    Bij het verbouwen of herstellen van een monument is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Verschillende scenario's zijn mogelijk.

  • Externe link: Asbest verwijderen

    Voor het verwijderen van asbest zijn strenge regels van kracht. Het is verplicht om een sloopmelding te doen. De gemeente kan voorwaarden stellen.

  • Externe link: Monument verbouwen

    Zeist heeft rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en gemeentelijke monumentale structuren zoals parken en lanen.