Zoekresultaten 4051 - 4100 van 55488 resultaten

  • Externe link: Echtscheiding of ontbinden partnerschapsregistratie

    Het aanvragen van een echtscheiding of het laten ontbinden van geregistreerd partnerschap gaat via de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat stuurt een verzoekschrift naar de rechtbank. Als de uitspraak van de rechter eenmaal definitief is, moet de scheiding binnen 6 maanden zijn ingeschreven in het huwelijksregister van de gemeente waar u getrouwd bent. Uw advocaat regelt…

  • Externe link: Uitbetaling vakantiegeld

    Ontvang je een uitkering? Dan wordt er elke maand vakantiegeld gereserveerd. In de maand juni wordt het gereserveerde vakantiegeld aan jou uitbetaald.

  • Externe link: Start- en gereedmelding bouwwerkzaamheden

    Heeft u een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen gekregen en wilt u van start gaan met de bouw? Dan moet u dit bij de gemeente melden. De toezichthouder van de gemeente spreekt met u af wanneer de bouw het best gecontroleerd kan worden. U meldt dus altijd wanneer u start en wanneer de bouw klaar is. Als andere controles nodig zijn, gebeurt dat…

  • Externe link: Geluidsapparatuur op straat gebruiken

    Het is verboden om geluidsoverlast te veroorzaken. Wilt u muziek of geluid maken op de openbare weg? Vraag dan een ontheffing aan. U krijgt dan ook te horen aan welke voorwaarden u moet voldoen. Zo voorkomt u overlast voor omwonenden en de omgeving.  Vraag een ontheffing voor geluidsoverlast aan

  • Externe link: Verklaring Omtrent Gedrag

    U heeft een VOG bijvoorbeeld nodig als u gaat werken in de kinderopvang of het onderwijs, of als u een wapenvergunning aanvraagt. Ook uw aanstaande werkgever of een instantie kan vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag. Een VOG vraagt u aan in het gemeentehuis. Maak daarvoor een afspraak en neem het volledig ingevulde aanvraagformulier mee.

  • Externe link: Verkeersonveilige situatie melden

    U kunt een onveilige verkeersituatie melden aan de gemeente.

  • Externe link: Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

    Deze wet bepaalt dat wij op tijd moeten besluiten op een vergunningaanvraag of bezwaarschrift.

  • Externe link: Maaibeheer

    De gemeente zorgt voor het onderhoud van het openbaar groen.

  • Externe link: Eigen bijdrage zorgkosten (abonnementsgeld Wmo)

    Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten van de hulp of ondersteuning vanuit de Wmo. We noemen dit ook wel het 'abonnementstarief'.

  • Externe link: Dakkapel plaatsen

    Wilt u op een bestaande woning een dakkapel plaatsen? Lees op deze pagina of er toestemming van de gemeente nodig is. Vraag een vergunning voor een dakkapel aan » Technische en ruimtelijke vergunning Er zijn 2 soorten vergunningen voor de bouw: een technische- en een ruimtelijke vergunning. Welke heeft u nodig bij het plaatsen van een dakkapel? Voor het bouwen van een dakkapel is geen technische vergunning nodig In sommige gevallen heeft u wel een ruimtelijke vergunning nodig. Als uw dakkapel onderstaande voorwaarden heeft, dan is er ook geen ruimtelijke vergunning nodig Dakkapel aan de achterkant van de woning Bij een dakkapel aan de achterkant van de woning is het nodig dat deze regels gelden: De dakkapel heeft een plat dak De dakkapel is niet hoger dan 1,75 meter (gemeten vanaf de onderzijde van de voet van de dakkapel (het laagste punt van de dakkapel)) De onderkant ligt meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet (het laagste punt van een schuin dak) De bovenkant ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (het hoogste punt van een schuin dak) De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak (deel van het dak, dat schuin afloopt) Dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning Let op: plaatst u een dakkapel aan de zijkant en/of voorkant van de woning? Dan kan er sprake zijn van de welstandseis. In dat geval is het wél nodig een ruimtelijke omgevingsvergunning aan te vragen. Of dit het geval is voor uw woning, kan u opzoeken. Bekijk de welstandseisen van Alphen aan den Rijn » Monumentaal pand Voor een dakkapel op een monumentaal pand is altijd een ruimtelijke omgevingsvergunning nodig, ongeacht het type monument.  

  • Externe link: Vluchtelingenpaspoort

    Een Nederlands paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak.

  • Externe link: Begrotingssubsidie

    Kun je de kosten voor het maken van een begroting niet opvoeren in de subsidieaanvraag zelf? Dan kun je hiervoor misschien apart subsidie krijgen.

  • Externe link: Geboorteaangifte

    U moet binnen 3 dagen na de geboorte van een kind geboorteaangifte doen. U doet de aangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is.

  • Externe link: Geboorteaangifte

    U moet de geboorte van uw kind, binnen drie dagen na de geboorte, aangeven bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar het kind geboren is. In gemeente Oude IJsselstreek is het mogelijk om online de geboorteaangifte te doen. Daarvoor hoeft u de deur niet uit.

  • Externe link: Gladheidsbestrijding

    We strooien in de winterperiode preventief tegen gladheid

  • Externe link: Informatie opvragen bij gemeente, Wet open overheid (Woo)

    De Wet open overheid (Woo) regelt dat gemeenten (en andere overheden) informatie actief openbaar maken. de Woo vervangt de Wob.

  • Externe link: Melden plaatsen van objecten op de openbare weg

    Het is niet toegestaan om zonder toestemming objecten zoals containers, bouwketen of steigers op de openbare weg, stoep of in het openbaar groen te plaatsen.

  • Externe link: Demonstratie of protestactie houden

    In Nederland heeft iedereen het recht om een demonstratie of protestactie te organiseren.

  • Externe link: Gecombineerde achternaam kind kiezen

    Bij de geboorte krijgt het kind de achternaam van de vader of (duo)moeder. Vanaf 1 januari 2024 mogen ouders ook een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kind. Wil je een gecombineerde achternaam doorgeven? Dan kun je hiervoor een afspraak maken.

  • Externe link: Omgevingsvergunning voor reclame

    Er is een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een reclamebord op of aan een gebouw.

  • Externe link: Inschrijving vanuit buitenland

    U komt vanuit het buitenland (weer) in Nederland wonen. U kunt zich inschrijven als u legaal in Nederland bent.

  • Externe link: Sociaal platform Beuningen Samen

    Beuningen Samen is het online platform voor en door inwoners uit de gemeente Beuningen.

  • Externe link: Levenloos geboren kindje registreren in de BRP

    U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren bij uw persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje is geboren, en ook niet hoe lang geleden dit was. Maak telefonisch een afspraak voor een bezoek aan het raadhuis.

  • Externe link: Kleding, textiel en schoenen

    Oude kleding en/of schoenen kunt u naar een milieupark of kringloopwinkel brengen. Als uw stichting oude kleding en schoenen wilt ophalen voor hergebruik, een goed doel of handel, dan vraagt u om toestemming.

  • Externe link: Dagbesteding

    Dagbesteding is er voor inwoners die hulp nodig hebben bij het invulling geven aan de dag. De dagbesteding vindt buitenshuis plaats, meestal in een kleine groep. Voor deze vorm van ondersteuning heeft u een indicatie nodig. Wat moet u doen: Kijk of u zelf hulp kunt regelen. Bijvoorbeeld van familie,...

  • Externe link: Verhuizing binnen of naar Moerdijk

    Als u verhuist, geeft u dat door aan de gemeente waar u gaat wonen. U kunt uw verhuizing een maand van te voren doorgeven. Ook na uw verhuizing heeft u nog 5 dagen om het aan ons door te geven.

  • Externe link: Woningaanpassingen (Wmo)

    De gemeente kan u helpen wanneer u zich door een beperking niet goed (meer) kunt verplaatsen in- en om uw woning.

  • Externe link: Leerplicht

    Leerplicht geldt voor alle kinderen die in Nederland wonen. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op het naleven van de Leerplichtwet.

  • Externe link: Erkenning kind

    Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap met elkaar hebben, kan het juridisch ouderschap worden verkregen door middel van erkenning. Erkenning is ook mogelijk vóór de geboorte van het kindje. Dit wordt “erkenning ongeboren vrucht” genoemd. Akte van erkenning...

  • Externe link: Vuurwerk opslaan en/of verkopen

    Wanneer u vuurwerk wilt opslaan en/of verkopen, dan heeft u mogelijk een vergunning nodig. Doe de vergunningscheck online.

  • Externe link: Jeugd

    Jeugd

  • Externe link: Toeristenbelasting

    Ondernemers die een slaapplek aanbieden aan toeristen betalen in bijna alle gevallen toeristenbelasting middels een aanslag.

  • Externe link: Subsidie Bewezen Culturele Talenten Drenthe

    Ben jij een veelbelovend kunstenaar of onderdeel van een culturele organisatie? De provincie Drenthe biedt ondersteuning zodat jij vlieguren kunt maken. Op die manier kan jij je artistieke en professionele positie versterken.

  • Externe link: Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

    Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor iemands bijzondere werk voor de samenleving. U draagt iemand voor bij de gemeente waar die persoon woont. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier.

  • Externe link: Begraven of cremeren

    Als een naaste van u overlijdt, kunt u hem of haar laten begraven op een gemeentelijke begraafplaats of laten cremeren waarna de urn op de begraafplaats wordt bijgezet.

    Om een plek op een gemeentelijke begraafplaats te mogen gebruiken, moet u een graf kopen of huren. Meestal doet de uitvaartverzorger dit voor u.

  • Externe link: Hulp voor mantelzorgers

    Zorgt u langdurig voor uw partner, familielid of bekende vanwege ziekte, beperking of ouderdom? Dan bent u mantelzorger. Neem contact met ons op voor ondersteuning of hulp.

  • Externe link: Stap 5: Evaluatie participatie

    Deze laatste stap gaat over het kritisch terugkijken op het participatieproces, het vastleggen en delen van de bevindingen en leerpunten.

  • Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen

    Een omgevingsvergunning vraagt u digitaal aan via het Omgevingsloket met DigiD of eHerkenning. Via het Omgevingsloket kunt u ook nagaan of uw plan een vergunning nodig heeft.  

  • Externe link: Subsidie voor zelforganisaties

    Zelforganisaties in Groningen, zoals verenigingen en stichtingen van niet-westerse etnisch culturele gemeenschappen, kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten. Deze subsidie bestaat uit een basisbedrag en een bijdrage voor activiteiten.

  • Externe link: Leerlingenvervoer

    Ouders van kinderen die vanwege een structurele beperking niet zelfstandig kunnen reizen, kunnen bij de gemeente vervoer of een vergoeding aanvragen. Dit gaat om vervoer naar regulier en speciaal basis- en voortgezet onderwijs. U kunt vanaf 1 maart een aanvraag doen voor het komende schooljaar....

  • Externe link: Vrijwilligersverzekering

    Elke vrijwilliger is verzekerd bij de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het wordt ook wel een 'vangnet' verzekering genoemd.

  • Externe link: Ontheffing Alcoholwet

    Regelmatig worden evenementen gehouden of zijn er activiteiten waarbij buiten de reguliere horecabedrijven alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Om deze verstrekking te kunnen reguleren, met name vanuit gezondheidszorg en hygiëne, is in de Alcoholwet bepaald dat alcoholhoudende drank bij dit soort bijzondere gelegenheden alleen geschonken mag worden door iemand die in het bezit is van een Verklaring Sociale Hygiëne.

  • Externe link: Afstand doen van Nederlandse nationaliteit

    Wilt u geen Nederlander meer zijn? Dan kunt u een 'verklaring van afstand' afleggen Deze verklaring moet door u en (namens) de burgemeester worden ondertekend U verliest dan automatisch het Nederlanderschap Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Dan verliezen zij de Nederlandse nationaliteit automatisch ook

  • Externe link: Kinderopvang Sociaal Medische Indicatie en tegemoetkoming

    De Kinderopvang SMI is een voorziening van de Jeugdwet. Ouders kunnen, samen met de gemeente Oosterhout, hiermee tot een (tijdelijke) oplossing komen voor problemen want soms is er even 'ruimte' nodig. Het sociale team bestaat uit professionals met ervaring op het gebied van zorg, welzijn en jeugdhulp.

  • Externe link: Toestemming voor tijdelijke verkeersmaatregelen aanvragen

    Als er tijdelijke verkeersmaatregelen nodig zijn voor het uitvoeren van bijvoorbeeld werkzaamheden of het organiseren van een evenement langs de provinciale weg, heeft u daar toestemming voor nodig van ons Verkeersloket.

  • Externe link: Omgevingsvergunning inzien

    Omgevingsvergunning inzien

  • Externe link: Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen

    Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden ...

  • Externe link: Rioolaansluiting

    De riolering is een ondergronds systeem van buizen (riolen), putten en pompen.

  • Externe link: Leerplicht, bijzonder verlof of vrijstelling

    Kinderen mogen vanaf 4 jaar naar de basisschool. Vanaf 5 jaar zijn ze leerplichtig: ze moeten dan naar school. Dit geldt vanaf de 1e dag van de maand na hun 5e verjaardag. De ouders zijn hiervoor verantwoordelijk. De school en de leerplichtambtenaar controleren dit. Leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar, of tot aan het eind van het 12e schooljaar. De basisschoolperiode telt mee voor 8 jaar. Ook als de leerling hier korter over heeft gedaan. Voor kinderen van 4 jaar en leerlingen die niet meer leerplichtig zijn gelden de regels van de school over aanwezigheid en het volgen van onderwijs.

  • Externe link: Dood dier opruimen

    Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.