Zoekresultaat 1 - 10 van 12 resultaten

  • Omgevingsvergunning ontgrondingsactiviteit

    Bent u van plan de bodem af te graven?

  • Omgevingsvergunning wateronttrekkingsactiviteit

    Wateronttrekkingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld: het oppompen van water uit grondwater of oppervlaktewater om er drinkwater van te maken. Of het gebruik van rivierwater voor koeling in een productieproces.

  • Provinciale heffing voor grondwateronttrekking

    In de meeste gevallen moet u aan de provincie belasting betalen voor het onttrekken van grondwater. Hoeveel belasting u moet betalen, is afhankelijk van de hoeveelheid grondwater die u onttrekt. U kunt de aangifte doen bij de provincie.

  • Meldingsplicht voor verontreiniging bodem oppervlaktewater

    Merkt u een verontreiniging of aantasting van bodem of oever op? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de waterbeheerder. Dit is meestal Rijkswaterstaat, het waterschap of de provincie.

  • Watervergunning

    Als u activiteiten verricht in oppervlaktewater of met grondwater, is een melding hiervan vaak voldoende. In sommige gevallen heeft u een watervergunning nodig. Het gaat hierbij om het onttrekken van water aan de grond of het lozen van grondwater, oppervlaktewater of regenwater (hemelwater).

  • Schadevergoeding voor ontgronding

    Lijdt u schade door het verlenen, intrekken of wijzigen van een ontgrondingsvergunning? Dan kunt u misschien een schadevergoeding krijgen. U vraagt de schadevergoeding aan bij de provincie. Of bij Rijkswaterstaat voor ontgrondingen in Rijkswater en de Noordzee.

  • Ontgrondingsvergunning

    Iedereen die de bodem gaat afgraven, heb je een ontgrondingsvergunning nodig. Ontgronding betekent dat je de bodem afgraaft en daardoor verlaagt. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. Je haalt hierbij een grondlaag weg zoals klei, veen, zand of grind.

  • Bestrijdingsmiddelen gebruiken grondwaterbeschermingsgebieden

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De belangrijkste regels kunt u nu terugvinden in het Omgevingsverordening provincie Flevoland.

    Verboden, tenzij…
    Het is verboden om bestrijdingsmiddelen, gewasbescherming of biociden te gebruiken in een grondwaterbeschermingsgebied.

    Er geldt een uitzondering voor middelen waar uit de toelatingsbeschikking van de ctgb blijkt, dat het middel wel mag worden gebruikt in een grondwaterbeschermingsgebied. U kunt dit nazoeken in de database van het ctgb.

  • Plaatsen of aanleggen van objecten in een beperkingengebied met betrekking tot een burgerluchthaven van regionale betekenis

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Uit veiligheidsoverwegingen mogen gebouwen en objecten in de buurt van luchthavens maximaal een bepaalde hoogte hebben. Daarnaast mogen uw activiteiten geen belemmeringen vormen voor het goed functioneren van een luchthaven. Tenslotte moet er voldoende ruimte rondom een luchthaven blijven voor eventuele uitbreiding.

    Om deze redenen moet u een vergunning aanvragen wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven.  

    Nu kent Nederland luchthavens van nationale betekenis en luchthaven van regionale betekenis. Schiphol en de vliegvelden Eelde, Lelystad, Maastricht en Rotterdam gelden als luchthavens van nationale betekenis. Kleinere vliegvelden in Nederland gelden als luchthavens van regionale betekenis.

    Wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven van nationale betekenis moet u een vergunning aanvragen bij het Rijk.

    Wanneer u een object wilt plaatsen in de buurt van een luchthaven van regionale betekenis moet u een vergunning aanvragen bij de provincie.

    U vraagt in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Plaatsen of aanleggen van objecten in een beperkingengebied met betrekking tot een burgerluchthaven van regionale betekenis.

  • Aanvragen ontheffing omgevingsverordening door gemeente

    Wilt u als gemeente ruimtelijke activiteiten uitvoeren? Bijvoorbeeld een woonwijk bouwen, een viaduct aanpassen of een boerenbedrijf verplaatsen? Soms mag dit niet volgens de omgevingsverordening van de provincie. In deze verordening staan algemene regels over het grondgebied van de provincie. Deze regels gaan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van bedrijfsterreinen, recreatieve voorzieningen en de doorstroming van het verkeer.

    De gemeente kan pas beginnen met de activiteiten als zij hiervoor een ontheffing van de provincie heeft. De aanvraag voor een ontheffing is onderdeel van het overleg als de gemeente een omgevingsplan voorbereidt. Aan de ontheffing kan de provincie voorschriften verbinden. Deze voorschriften moet de gemeente opnemen in het omgevingsplan.