Zoekresultaat 1 - 10 van 33 resultaten

  • Groente, fruit en etensresten (Gfe)

    U woont in een flat, appartement of bovenwoning. U kunt groente, fruit en etensresten (Gfe) gescheiden inleveren in een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt. Zo heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Het gebruik van de Gfe-afvalcontainer is gratis. Gfe is ook beter voor het milieu. Van Gfe-afval maken we compost. Compost is goed voor de bodem waardoor planten en bloemen beter kunnen groeien.

  • Handhaving

    De gemeente controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Het doel hiervan is om Enschede veilig en leefbaar te houden. Ervaart u overlast in uw omgeving, meld dit dan bij ons. Meld het ons ook als u ziet dat een gebouw illegaal in gebruik wordt genomen of illegaal wordt verbouwd.

  • Reclame plaatsen

    Reclame plaatsen in de openbare ruimte (gemeentegrond) mag onder bepaalde voorwaarden. De gemeente heeft een paar bedrijven aangewezen die dit mogen regelen. Op eigen terrein mag u zelf reclame plaatsen. Wel zijn er regels. Wilt u iets anders dan wat in de regels staat, dan heeft u een vergunning nodig.

  • Meerjarige subsidie culturele platformorganisaties

    De meerjarige subsidie culturele platformorganisaties is bedoeld voor organisaties die binnen Enschede ondersteuning bieden aan het Enschedese culturele middenveld. De subsidie is voor 4 jaar.

  • Grondwater oppompen

    Niet iedereen mag zomaar grondwater uit de bodem halen. Wie grondwater oppompt, moet een melding doen en in sommige gevallen een vergunning aanvragen.

  • Kwetsbaarheid melden (Responsible Disclosure)

    Een zwakke plek in een ICT-systeem van de gemeente Enschede, zoals Enschede.nl, kunt u melden. Meld de kwetsbaarheid voordat u dit aan de buitenwereld kenbaar maakt. Zo kan de gemeente Enschede eerst maatregelen treffen. Dit heet Responsible Disclosure.

  • Huisnummer aanvragen

    Een eigen huisnummer is nodig zodat hulpdiensten uw adres kunnen vinden en voor de post. Als u geen eigen huisnummer heeft, dan kunt u dat aanvragen. Let op: alleen de eigenaar van het gebouw kan dit aanvragen, niet de huurder.

  • Spreekuur welstand

    Als u wilt bouwen, zal uw bouwwerk in de omgeving moeten passen. In de welstandsnota staat welke regels hiervoor in Enschede gelden. Zeker als u iets bijzonders wilt bouwen, is het verstandig om vooraf advies te vragen. Dit kan bij de stadsbouwmeesters. Zij kijken of uw plannen aan de welstandseisen voldoen. Dit advies is gratis.

  • Brandveilig gebruik gebouwen

    Om een gebouw veilig te kunnen gebruiken, moet u soms een melding brandveilig gebruik doen. Dit moet als in het gebouw zorg wordt aangeboden of als er kamers worden verhuurd. Een melding is ook verplicht als er veel mensen in het gebouw zijn. Ook als dit maar 1 keer is.

  • Toegang tot afgesloten weg

    Om toegang te krijgen tot een afgesloten weg, moet u een ontheffing aanvragen.