Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (3)
Zoekresultaat 1 - 10 van 16 resultaten
- Externe link: Toezicht op bouw en verbouw
Bij de bouw moet u zich aan regels en afspraken houden. Iemand controleert of u dat ook doet.
- Soms is dat iemand van de gemeente.
- Soms moet u daar zelf iemand voor inhuren: een kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger stelt een plan op. Dat heet een borgingsplan. Daarin staat hoe er gebouwd wordt, en hoe het bouwwerk eruit gaat zien.
U laat de gemeente weten wanneer u begint met de bouw en wanneer u klaar bent.
Wie controleert uw bouwwerk?
Dat hangt van het bouwwerk af. Het bouwwerk is het gebouw dat u aan het bouwen of verbouwen bent. Bij kleine bouwwerken controleert de kwaliteitsborger. Bij grotere bouwwerken doet de gemeente dat.
Hoe weet u of uw bouwwerk klein of groot is? Bouwwerken zijn ingedeeld in gevolgklassen. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat met het bouwwerk, hoe hoger de gevolgklasse. Er zijn 3 gevolgklassen: 1, 2 en 3.
Zit uw bouwwerk in gevolgklasse 1? En gaat het om nieuwbouw? Dan moet u een kwaliteitsborger inhuren. Zit uw bouwwerk in gevolgklasse 2 of 3, of gaat het om een verbouwing? Dan controleert de gemeente.
Wilt u weten in welke gevolgklasse uw bouwwerk valt? Kijk dan op de Externe link: website van Iplo. Of doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket.
Wat controleert de kwaliteitsborger of de gemeente?
- of u bouwt zoals in uw vergunning staat, of in het borgingsplan
- of u het gebouw en het terrein gebruikt zoals in uw vergunning of in uw borgingsplan staat
- hoe u bouwt (bouwt u bijvoorbeeld veilig genoeg)
- hoe u bouwmateriaal (zoals planken, stenen en gereedschap) op de bouwplaats brengt en opruimt.
Houdt u zich niet aan de afspraken en regels? Dan kan de gemeente of de kwaliteitsborger de bouw stoppen. Of u mag het gebouw niet meer gebruiken.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-13
- Externe link: Aangifte doen van overlijden
Als een persoon overlijdt, moet iemand aangifte van overlijden doen in de gemeente waarin de persoon is overleden. Vaak doet de begrafenisondernemer dit voor de nabestaanden. De gemeente geeft toestemming om de overledene te begraven of te cremeren. Dit heet het verlof tot begraven of cremeren.
De gemeente past ook de basisregistratie personen (BRP) aan en maakt een overlijdensakte op. Nabestaanden kunnen een uittreksel van de overlijdensakte krijgen. Dit heeft u nodig om praktische zaken te regelen. Bijvoorbeeld de erfenis en het opzeggen van de huur of abonnementen. Meestal zorgt de uitvaartondernemer voor het uittreksel. U kunt ook zelf een uittreksel bij de gemeente opvragen.
Onder het tabje "formulieren" vindt u de link om digitaal aangifte te doen van overlijden (inloggen met eHerkenning)
Aan welke instanties wordt een bericht van overlijden doorgegeven?
Wij geven een overlijden door aan onderstaande instanties (indien van toepassing):
• Rijksbelastingen
• Waterschap Veluwe
• Ziektekostenverzekeraars
• Rijkskadaster en Openbare Registers
• USZO/ABP/FB/IT/BO/BIV
• Pensioenfondsen
• UWV
• SVB (sociale verzekeringsbank)
• Gemeentelijke belastingen
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-20
- Externe link: Paspoort of identiteitskaart aanvragen
U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.
Reizen
Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Externe link: Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.
Vanaf welke leeftijd?
Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.
Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.
Inloggen
Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Geldigheid
Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-14
- Externe link: Gokautomaat plaatsen
U moet een vergunning aanvragen wanneer u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning.
Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.De gemeente maakt een verschil tussen 'hoogdrempelige' en 'laagdrempelige’ inrichtingen.
- Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen twee speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
- Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars, kantines en restaurants. Deze bedrijven mogen twee behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2024-12-23
- Externe link: Een kind erkennen en achternaam kiezen
Bent u niet getrouwd, en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is de geboortemoeder automatisch de enige wettelijke ouder van een kind uit deze relatie.
Wil de vader of duomoeder ook de wettelijke ouder worden? Dan moet hij of zij het kind erkennen.
De wettelijke ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van het kind. Externe link: Lees meer over de gevolgen van het erkennen.
U kunt een kind al erkennen voordat het geboren is.
Achternaam van het kind
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de achternaam van de geboortemoeder.
Erkent u als vader of duomoeder het kind? Dan kunnen u en de geboortemoeder samen kiezen welke achternaam het kind krijgt. U kunt kiezen voor de achternaam van de geboortemoeder, van de partner, of een combinatie van beide.
De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-17
- Externe link: Ontheffing verbranden snoeihout, stookontheffing
U mag geen vuur stoken in de openlucht. Het verbod geldt niet voor sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, kaarsen en barbeque's, zo lang het niet gevaarlijk is voor de omgeving.
Ontheffing verbranden snoeihout in het buitengebied
Voor het verbranden van snoeihout van landschapsonderhoud in het buitengebied, zoals hagen en knotwilgen, kunt u een ontheffing aanvragen. De ontheffing wordt voor de duur van 3 jaar verleend. Kijk hieronder bij Aanpak hoe u een ontheffing moet aanvragen.
--------------------------------------------------
Snipperroute
U kunt snoeihout ook laten ophalen in de 'snipperroute'. Zie hiervoor Externe link: www.voorst.nl/snipperroute.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-03
- Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart, bestuurderskaart
Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, dan kunt u in aanmerking komen voor een bestuurderskaart. Een bestuurderskaart is een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Op uw bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. Een bestuurderskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.
Naast de bestuurderskaart is er de passagierskaart. Meer informatie hierover vindt u bij: “gehandicaptenparkeerkaart, passagierskaart”.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-03
- Externe link: Bouwplannen en bouwtekeningen bekijken
U kunt bouwplannen en bouwtekeningen opvragen en bekijken. Bijvoorbeeld omdat u bezwaar wilt maken tegen een omgevingsvergunning in uw buurt. U kunt de plannen en tekeningen van zowel bestaande als nieuwe bouwwerken bekijken. Hiervoor heeft de gemeente een register.
In het register staat onder andere:
- informatie over aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen
- bouwtekeningen (de tekeningen die horen bij aanvragen voor omgevingsvergunningen)
- de plaats en kadastergegevens van het bouwwerk
- informatie over de bouwwerkzaamheden
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-09
- Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen
Wilt u iets veranderen op het gebied van wonen, ruimte, milieu en natuur? Misschien heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor:
- bouwen
- slopen
- bomen kappen
- een inrit of uitrit aanleggen
- een monument herstellen, verbouwen of slopen
- reclame plaatsen
Er zijn 2 procedures bij de omgevingsvergunning. De gewone procedure geldt voor een gewone omgevingsvergunning. Wilt u iets doen wat een groot risico voor de omgeving kan zijn? Dan geldt de uitgebreide procedure.
Een greep uit de producten die zijn ondergebracht in de omgevingsvergunning:
- aanlegvergunning;
- sloopvergunning;
- ontheffing bestemmingsplan;
- bouwvergunning;
- milieuvergunning;
- monumentenvergunning;
- ontheffing verbod lozen afvalwater;
- vergunning voor handelingen in beschermd natuurgebied;
- uitweg-/inritvergunning;
- vergunning voor alarminstallatie aan een woning of gebouw;
- kapvergunning;
- provinciaal projectbesluit;
- reclamevergunning.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-13
- Externe link: Rijbewijs aanvragen voor auto of motor
Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke Externe link: categorieën u voertuigen mag besturen.
Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Externe link: Rijksoverheid.nl.
U vraagt bij de gemeente een rijbewijs aan als:
- u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen.
- u geslaagd bent voor een nieuwe categorie.
- uw rijbewijs bijna verloopt.
- uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte).
- u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs).
- uw rijbewijs kwijt of gestolen is.
- uw rijbewijs beschadigd is.
Als uw rijbewijs verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente.
U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een vermissingsverklaring in, waarin u uitlegt hoe u het oude rijbewijs bent kwijtgeraakt, daarna ondertekent u de verklaring. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Neemt u daarvoor uw paspoort of identiteitskaart mee om u te legitimeren.
De gemeente adviseert de burger om ook aangifte bij de politie te doen als er duidelijk sprake is van een misdrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto-inbraak.
Heeft u een vermoeden van misbruik? Externe link: Meld dit online bij RDW.
Ingeval van verlies of diefstal in het buitenland wordt ook bij de gemeente de vermissingsverklaring opgemaakt. Dit kan met of zonder buitenlandse aangifte.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-01-13