Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (3)
Zoekresultaat 1 - 10 van 15 resultaten
- Begroting en jaarrekening van gemeente, inleveren bij provincie
Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen leveren elk jaar het jaarverslag en de jaarrekening in bij de provincie. Daarnaast leveren gemeenten en gemeenschappelijke regelingen elk jaar de begroting in. Dit is vanwege de wettelijke taak van de provincie om financieel toezicht te houden.
Een gemeente levert de begroting vóór 15 november en de jaarrekening vóór 15 juli bij de provincie in. Gemeenschappelijke regelingen leveren de begroting vóór 15 september en de jaarrekening vóór 15 juli in.
De provincie controleert of de begroting financieel in evenwicht is. Is dit niet het geval? En is op grond van de meerjarenraming ook niet te verwachten dat het in de eerstvolgende jaren wel het geval is? Dan wordt de gemeente onder preventief toezicht gesteld. Dit betekent dat de gemeente of de gemeenschappelijke regeling de begroting en eventuele begrotingswijzigingen vooraf laat goedkeuren door de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Omgevingsvergunning voor het milieu wijzigen
Als de provincie voor een activiteit van uw bedrijf een omgevingsvergunning heeft afgegeven en u verandert iets aan die activiteit, dan moet u in bepaalde gevallen een veranderingsvergunning aanvragen.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, dan heeft deze misschien gevolgen voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Schrijf dit duidelijk op in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals begeleiding door een adviesbureau op het gebied van natuur.
Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen voor de natuur heeft. Dan vraagt de gemeente de provincie om toestemming. Geeft de provincie deze toestemming niet? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Milieuklachten melden
Voor klachten en meldingen op het gebied van milieu kunt u terecht bij de milieuklachtencentrale. De milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. U kunt hier terecht als u ergens last van heeft of als u iets wilt melden op het gebied van milieu. Denk hierbij aan rookoverlast van een boer of stankoverlast van een fabriek.
De milieuklachtencentrale registreert alle inkomende meldingen en geeft ze door aan de juiste instantie.
Wat is een milieuklacht?
Een klacht over het milieu gaat over een situatie waarin iemand het milieu vervuilt. De overlast heeft invloed op de omgeving waarin we leven of de natuur in de omgeving. In veel gevallen veroorzaakt een bedrijf in de omgeving de overlast. U kunt denken aan:
- Geur- of stankoverlast
- Geluidsoverlast
- Stofoverlast
- Afvaldumpingen, het neergooien van afval waar het niet hoort
Het telefoonnummer van de milieuklachtencentrale van de provincie Zeeland is (0118) 412323. Minder dringende meldingen kunnen worden gedaan per post. De milieupiketambtenaar neemt vervolgens telefonisch contact met u op.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden
Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De RUD (Regionale Uitvoeringsdients Zeeland) controleert dat namens de provincie. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.
Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de RUD. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de RUD.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Overtreding van provincieregels melden
Bedrijven moeten zich houden aan de regels in de Omgevingswet. Hierin staan onder andere regels om het milieu te beschermen. Er staan ook regels in tegen overlast (bijvoorbeeld geluidsoverlast of stank). Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, kunt u de provincie vragen om de regels te handhaven. U dient dan een handhavingsverzoek in. Daarna controleert de provincie of het bedrijf de regels overtreedt. Als dat zo is, dan kan de provincie maatregelen nemen tegen het bedrijf.
Voor de Wet milieubeheer geldt de beperking dat alleen belanghebbenden een verzoek om handhaving kunnen indienen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Verslag energie-audit indienen (EED-auditplicht)
Een energie-audit is een onderzoek naar het energieverbruik van uw bedrijf. Bijvoorbeeld hoeveel energie uw gebouwen verbruiken. Ook bekijkt u hoe u energie kunt besparen en welke maatregelen u daarvoor moet nemen. Als u verplicht bent om een energie-audit uit te voeren, dan moet u dit ten minste elke 4 jaar doen.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17
- Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen
Zonder vergunning mag u geen activiteiten uitvoeren die effect kunnen hebben op de kwaliteit van een Natura 2000-gebied. Dit geldt dus ook voor het beschadigen, verslechteren of verstoren van de leefgebieden van plant- en diersoorten in het gebied.
In een aantal gevallen hoeft u geen vergunning voor een Natura 2000-activiteit aan te vragen. Er is geen vergunningsplicht vanuit Natura 2000 voor. Bijvoorbeeld:
- visserijactiviteiten
- de stikstofuitstoot als gevolg van activiteiten tijdens de bouwfase van een bouwwerk
- activiteiten die onderdeel zijn van het beheerplan van een Natura 2000-gebied
- activiteiten die onderdeel zijn van een programma met het doel om:
- schade aan een Natura 2000-gebied te verminderen
- wilde dieren en wilde planten te beschermen en hun leefgebied te verbeteren
Het is dan wel belangrijk dat de impact op een Natura 2000-gebied zo klein mogelijk blijft. Is er toch een grote impact, dan moet u wel een vergunning aanvragen.
Heeft uw activiteit impact op een Natura 2000-gebied, maar zijn er verder geen andere gevolgen voor de omgeving, dan vraagt u bij de provincie een omgevingsvergunning aan voor een 'Natura 2000-activiteit'.
Beïnvloedt uw activiteit ook op andere manieren de omgeving? Dan vraagt u meestal een vergunning aan bij de gemeente. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bouwen in de buurt van een Natura 2000-gebied. De gemeente vraagt dan om advies met instemming bij de provincie voor het deel van uw vergunning dat gaat over de invloed op een Natura 2000-gebied.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-09
- Dijkverbeteringsplannen goedkeuren en inzien
Een primaire waterkering beschermt een gebied tegen overstromingen vanuit het buitenwater (de grote rivieren of de zee). In het Besluit kwaliteit leefomgeving staat om welke waterkeringen het gaat. De meeste primaire keringen zijn in beheer bij waterschappen, maar ook Rijkswaterstaat beheert een deel daarvan. Als een beheerder een waterkering wil veranderen, aanbrengen of aanleggen dan stelt hij een plan op, het projectbesluit. De beheerder legt in dat plan uit welke oplossing de voorkeur heeft en hoe hij rekening heeft gehouden met de andere belangen in het gebied. Iedereen kan het ontwerp van het projectbesluit bekijken en zijn mening hierover geven. Dit kan tijdens de inzageperiode op het provinciehuis of op de website van de provincie. Of op het waterschapskantoor (of dat van Rijkswaterstaat) en eventueel bij de betrokken gemeenten. Hierna stelt de beheerder het plan vast en legt het ter goedkeuring voor aan de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17
- Ongewoon voorval melden
In uw bedrijf kunnen zich ongewone voorvallen voordoen. Dit zijn gebeurtenissen die afwijken van de normale activiteiten van het bedrijf en waardoor milieuschade buiten het bedrijf ontstaat of kan ontstaan. Bijvoorbeeld branden, explosies, ongelukken of storingen in voorzieningen of in het productieproces.
U neemt dan meteen geschikte maatregelen om de gevolgen van het voorval te voorkomen of die zo klein mogelijk te houden. Ook kijkt u hoe u kunt zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.
U meldt het ongewone voorval bij de provincie zodat de provincie:
- mogelijke gevolgen van het voorval op de omgeving van het bedrijf snel in kaart kan brengen
- de mogelijke gevolgen zo klein mogelijk kan houden
- door de registratie van ongewone voorvallen processen en installaties binnen bedrijven beter gaat begrijpen
Ook als er een ongewoon voorval voordoet bij een van de volgende activiteiten moet u dit melden:
- ongewoon voorval bij een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg
- ongewoon voorval bij een flora- en fauna-activiteit
- ongewoon voorval bij een Natura2000-activiteit
- ongewoon voorval bij het bieden van gelegenheid tot zwemmen of baden in een badwaterbassin
- opxngewoon voorval bij het vellen en beheren van houtopstanden
Is er door het voorval direct gevaar voor de gezondheid van mensen? Of zijn er meteen grote gevolgen voor het milieu? Dan stopt u ook alle activiteiten van uw organisatie of een deel daarvan.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-23
- Archiefbescheiden ouder dan 20 jaar overbrengen, machtiging opschorting
Alle archiefstukken die ouder dan 20 jaar zijn, moeten worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats of moeten worden vernietigd. Gebruikt of raadpleegt u bepaalde archiefbescheiden die naar de archiefbewaarplaats moeten vaak? Dan kunt u een machtiging aanvragen om het verplaatsen uit te stellen. U vraagt een zogeheten ‘machtiging opschorting’ aan bij de provincie.
- Bron: Zeeland (Provincie)
- 2024-10-17