Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Subsidie culturele evenementen en voorstellingen

    Organiseert u een evenement dat bijdraagt aan het culturele klimaat in Gorinchem? Dan kunt u een aanvraag doen voor een subsidie culturele evenementen en projecten.

    Deze subsidie is bedoeld om een goed cultureel aanbod van evenementen te maken voor alle inwoners van de gemeente Gorinchem.

  • Subsidie scholing of training vrijwilligers

    Wilt u subsidie aanvragen voor het betalen van scholing of training van vrijwilligers in Gorinchem? Vanaf 2021 gelden er nieuwe nadere regels. Bekijk deze goed voor het aanvragen van uw subsidie.

  • Snippergroen

    Grenst uw eigen grond aan een stuk openbaar groen of andere grond van de gemeente? In sommige gevallen kunt u die grond kopen en daarmee mogelijk uw tuin vergroten.

    Wilt u zo’n stukje gemeentegrond (snippergroen of een restperceel) kopen, dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente.

  • Subsidie straat- en buurtactiviteit

    Wilt u een straatbarbecue, een spelletjesdag of buurtfeest organiseren? Zo'n activiteit moet u melden bij de gemeente. Soms heeft u ook een vergunning nodig.

  • Subsidie onderwijs voor volwassenen

    Maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties kunnen subsidie aanvragen voor onderwijs voor volwassenen op het gebied van taal, rekenen en/of digitale vaardigheden.

    De activiteiten moeten zich richten op de inwoners uit de Arbeidsmarktregio Gorinchem: Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden.

  • Subsidie amateurkunst

    Bent u een amateurkunstvereniging en gevestigd in Gorinchem? Dan kunt u een subsidie voor de activiteiten in Gorinchem van uw vereniging aanvragen. De subsidie is bedoeld voor activiteiten zoals zang, dans, theater of beeldende kunst. 

  • Subsidie jeugdsport

    Sportverenigingen in Gorinchem kunnen subsidie aanvragen voor hun jeugdleden van 4 tot en met 16 jaar. De jeugdsportsubsidie is themagericht en gericht op een fysiek (veilig, rookvrij, gezonde kantine) en mentaal (positief coachen, mentale fitheid) gezonde sportomgeving.

  • Stimuleringssubsidie winkelgebied

    Gorinchem wil de ontwikkeling van een compact winkelgebied en een levendig centrum stimuleren. Want in een compact centrum voorkom je bijvoorbeeld leegstand. En functies zoals winkels, horeca, cultuur of wonen zijn meer geconcentreerd.

    Ondernemers en pandeigenaren in een bepaald gebied kunnen daarom een stimuleringssubsidie aanvragen om hun winkel te verhuizen, of hun pand van functie te veranderen of te verbeteren. Het kaartje van deze gebieden vindt u onder Beleid en regelgeving  in 'Nadere regels winkelgebied Gorinchem 2022'.

    Er zijn vier soorten stimuleringssubsidie.

    U kunt uiterlijk op 31 december 2024 een subsidie aanvragen. Aanvragen na deze datum nemen we niet in behandeling. 

    Aanvragen verhuissubsidie (DigiD)

    Aanvragen subsidie gevel, planontwikkeling en transformatie (DigiD)

  • Subsidie verantwoorden

    Als u een subsidie van de gemeente ontvangt, moet u na afloop van het subsidiejaar een aanvraag tot subsidievaststelling te doen. Aan de hand van deze aanvraag wordt de hoogte van de subsidie definitief vastgesteld.

    Ook voor deze aanvraag geldt dat de aanvraag vóór een bepaalde datum dient te worden aangevraagd.

  • Ongedierte

    De gemeente beheert de openbare ruimte in Gorinchem en heeft daarmee ook de zorg van plaagdieren zoals:

    Heeft u overlast van plaagdieren? Doe een melding.

    Ratten, muizen, wespen en kakkerlakken

    U kunt overlast van plaagdieren melden via Stichting Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD):

    Het KAD geeft de melding door aan de gemeente. De gemeente haalt bijvoorbeeld wespennesten weg die een gevaar opleveren bij speelplaatsen.

    Strengere regels gebruik ratten- en muizengif

    Sinds 1 januari 2023 kunt u als inwoner geen ratten- en muizengif op basis van de chemische stof anticoagulantia meer kopen. In verband met de ernstige risico’s die dit soort gif met zich meebrengt voor mens, dier en milieu is het noodzakelijk om het gebruik terug te dringen. Daarnaast is dit soort gif geen blijvende oplossing voor het overlastprobleem. Professionele plaagdierbeheersers werken al langer met de focus op niet-chemische bestrijdingsmethoden en het voorkomen en weren van (overlast door) muizen en ratten. Dit wordt dus ook van inwoners verwacht.

    Kijk voor meer informatie over deze wetswijziging op de website van het KAD. 

    Gebruik klemmen en vallen

    Het voorkomen van overlast is altijd een belangrijke stap, ook als muizen of ratten al aanwezig zijn. Bent u inwoner en is bestrijding toch nodig, gebruik dan eerst klemmen en vallen. Ratten- en muizengif is een laatste redmiddel.

    Steeds minder gif gebruiken

    De bedoeling van de strengere regels is dat inwoners in 2023 geleidelijk steeds minder ratten- en muizengif gebruiken. Eind 2023 is het gebruik van vrijwel al het ratten- en muizengif door inwoners verboden. Alleen gecertificeerde bedrijven en agrariërs die hiervoor zijn opgeleid mogen het gebruiken.   

    Professionele plaagdierbestrijders

    Professionele plaagdierbeheersers zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om de inzet van gif nauwkeurig te registreren en extra certificeringen te behalen om bevoegd te zijn om gif toe te passen. Kijk ook voor meer informatie op de website kpmb.

    De gemeente werkt samen met het KAD

    Inwoners van de gemeente Gorinchem kunnen met alle vragen over plaagdieren zoals ratten en muizen terecht bij het Kennis- en adviescentrum Dierplagen (KAD).