Zoekresultaat 1 - 10 van 11 resultaten

  • Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen

    In de Basisregistratie Personen (BRP) staan uw persoonsgegevens zoals uw adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.

    U kunt uw gegevens bekijken op MijnOverheid.nl. Kloppen uw gegevens in de BRP niet, of niet meer? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.

    Bent u geadopteerd of heeft u een kind afgestaan ter adoptie? Of bent u van geslacht veranderd? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór de adoptie of geslachtswijziging veranderen of weghalen.

    Na adoptie kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:

    • Als u bent geadopteerd
      • uw naam
      • informatie over 1 of beide ouders
      • de bij adoptie verloren nationaliteit
      • adresgegevens van voor de adoptie
      • gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie
    • Als u een kind heeft afgestaan ter adoptie
      • de gegevens van het kind

    Na geslachtswijziging kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:

    • uw naam
    • uw geslacht
    • het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner

  • Bezwaarschrift indienen

    Tegen sommige beslissingen van de gemeente kunt u bezwaar maken. Als het mogelijk is bezwaar te maken, staat dit bij een besluit aangegeven. U moet binnen 6 weken bezwaar maken. In het besluit dat u heeft ontvangen, staat bij wie u dit kunt doen.

  • Burenoverlast melden

    U kunt op verschillende manieren overlast hebben van uw buren. Hierbij kunt u denken aan:

    • geluidsoverlast
    • overlast doordat er teveel mensen in 1 huis wonen
    • overlast van een open haard of houtkachel
    • overlast door bomen in de tuin
    • dierenoverlast (bijvoorbeeld een hond die 's nachts veel blaft of veel hondenpoep op straat)

    Overleg eerst zelf met uw buren. Levert een gesprek met uw buren niets op? Dan kunt u hulp inroepen van anderen. Bijvoorbeeld de gemeente, de politie, hulpverleners of de woningcorporaties. U kunt buurtbemiddeling van Surplus inschakelen.

    Bij geluidsoverlast kunt u hulp inroepen van de politie.

    U kunt uw melding doen via het digitale contactformulier van de gemeente. Anonieme meldingen kunnen niet in behandeling worden genomen.

  • Fietsen in voetgangersgebied

    U mag niet fietsen op voetpaden en in voetgangersgebieden. Van de gemeente krijgt u soms een tijdelijke ontheffing voor het fietsen in een voetgangersgebied. Bijvoorbeeld als u een nationale fietsdag of een speurtocht wilt organiseren. U bespreekt ook met de gemeente welke maatregelen er verder nodig zijn.

  • Toezicht op bouw en verbouw

    Bij de bouw moet u zich aan regels en afspraken houden. Iemand controleert of u dat ook doet.

    • Soms is dat iemand van de gemeente.
    • Soms moet u daar zelf iemand voor inhuren: een kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger stelt een plan op. Dat heet een borgingsplan. Daarin staat hoe er gebouwd wordt, en hoe het bouwwerk eruit gaat zien.

    U laat de gemeente weten wanneer u begint met de bouw en wanneer u klaar bent.

    Wie controleert uw bouwwerk?

    Dat hangt van het bouwwerk af. Het bouwwerk is het gebouw dat u aan het bouwen of verbouwen bent. Bij kleine bouwwerken controleert de kwaliteitsborger. Bij grotere bouwwerken doet de gemeente dat.

    Hoe weet u of uw bouwwerk klein of groot is? Bouwwerken zijn ingedeeld in gevolgklassen. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat met het bouwwerk, hoe hoger de gevolgklasse. Er zijn 3 gevolgklassen: 1, 2 en 3.

    Zit uw bouwwerk in gevolgklasse 1? En gaat het om nieuwbouw? Dan moet u een kwaliteitsborger inhuren. Zit uw bouwwerk in gevolgklasse 2 of 3, of gaat het om een verbouwing? Dan controleert de gemeente.

    Wilt u weten in welke gevolgklasse uw bouwwerk valt? Kijk dan op de website van Iplo. Of doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket.

    Wat controleert de kwaliteitsborger of de gemeente?

    • of u bouwt zoals in uw vergunning staat, of in het borgingsplan
    • of u het gebouw en het terrein gebruikt zoals in uw vergunning of in uw borgingsplan staat
    • hoe u bouwt (bouwt u bijvoorbeeld veilig genoeg)
    • hoe u bouwmateriaal (zoals planken, stenen en gereedschap) op de bouwplaats brengt en opruimt.

    Houdt u zich niet aan de afspraken en regels? Dan kan de gemeente of de kwaliteitsborger de bouw stoppen. Of u mag het gebouw niet meer gebruiken.

  • Buurthuis / activiteitencentrum

    Activiteitencentrum De Bunthoef
    Bloemenhof 2, 4904 CA Oosterhout

    Activiteitencentrum de Slotjes
    Slotjesveld 15, 4902 ZP Oosterhout

    Activiteitencentrum Dommelbergen
    Arkendonk 90, 4907 XP Oosterhout

    Dorpshuis De Klip
    Pastoor den Rondestraat 5, 4849 BG Dorst

    Oostquartier Oosteind
    Provincialeweg 96, 4909 AL Oosteind

    Pannehoef
    Wilhelminalaan 57-59, 4905 AT Oosterhout
    Tel: 0162-454591

    Dorpshuis Den Brink
    Houtse Heuvel 24a, 4911 AW Den Hout
    Tel: 0162-422971

     

     

  • Rijbewijs aanvragen voor auto of motor

    Vraagt u uw rijbewijs aan op het gemeentehuis? Na vijf werkdagen kunt u het ophalen.
    Wanneer u uw nieuwe rijbewijs snel nodig hebt, kun u kiezen voor de spoedprocedure. Dit betekent dat u het rijbewijs de volgende werkdag al kunt ophalen, als het vóór 14.00 uur hebt aangevraagd. Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.
    Zowel bij het aanvragen als bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs moet u zich identificeren. Dat moet met het oude rijbewijs of wanneer deze vermist of verlopen is, met een ander identiteitsbewijs.

    Klik op de link voor meer informatie omtrent de medische keuring en de gezondheidsverklaring. Verderop in dit product leest u ook meer informatie over de gezondheidsverklaring en de periodieke keuring voor rijbewijs C, D, CE, en DE.

    U moet een afspraak maken om een rijbewijs aan te komen vragen.

    Periodieke keuring voor rijbewijs C, D, CE en DE

    Bij elke aanvraag van een rijbewijs van de categorieën C, D, CE en/of DE  moet een door het CBR afgegeven gezondheidsverklaring worden overlegd. Dit wordt door het CBR in het systeem gezet.

    Een gezondheidsverklaring wordt aangevraagd door het insturen van een formulier 'gezondheidsverklaring' naar het CBR. Dit formulier is te koop bij het CBR en op het gemeentehuis. Voor de rijbewijzen C, D, CE en DE moet dit een gezondheidsverklaring zijn met ingevuld Geneeskundig Verslag.
    Op de gezondheidsverklaring groot rijbewijs staat vermeld dat het Geneeskundig verslag moet worden ingevuld door een arts van een arbodienst.

    Voor aanvragers van 75 jaar en ouder blijft de gezondheidsverklaring 75+ gewoon bestaan. Aangezien daar vrijwel geen beroepschauffeurs bij zitten mogen zij deze gezondheidsverklaring ook gebruiken als zij tevens de categorieën C, D, CE en/of DE aanvragen.

    NIEUW! Vanaf 1 juli 2023: U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

  • Veel dieren houden

    U mag huisdieren en hobbydieren houden, maar uw buren mogen hier geen last van hebben. U moet dus overlast door geluid en geur proberen te voorkomen. Ook mag het milieu niet verslechteren. Dit betekent bijvoorbeeld dat u er alles aan doet om vervuiling van bodem en water te voorkomen.

    Heeft u veel landbouwhuisdieren? Dan moet u er ook voor zorgen dat de dierverblijven ver genoeg af liggen van gebouwen waar mensen zijn. Zoals huizen, scholen, kinderopvang, ziekenhuizen, verzorgingshuizen enzovoort. De minimale afstanden vindt u in het omgevingsplan. Deze minimale afstanden zijn verplicht vanaf:

    • 10 schapen
    • 5 paarden en pony’s
    • 10 geiten
    • 25 stuks pluimvee
    • 25 konijnen
    • 10 overige landbouwhuisdieren

    Alleen zoogdieren van de huis- en hobbydierenlijst

    De zoogdieren moeten op de huis- en hobbydierenlijst staan. Staat een zoogdier niet op deze lijst? Dan mag u het dier niet kopen, houden of verkopen. U mag er ook niet mee fokken. Heeft u een zoogdier dat niet op de lijst staat, maar had u het dier al voor 1 juli 2024? U mag het dier houden tot het doodgaat. En u mag het dier doorverkopen of doorgeven. U mag niet meer met het dier fokken.

    Er is een uitzondering voor hertenkampen. Damherten en edelherten staat niet op de huis- en hobbydierenlijst. Maar u mag ze wel houden en ermee fokken.

    Dierentuinen

    Houdt u op uw terrein meerdere wilde of zeldzame dieren? Dan heeft u misschien een dierentuinvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  • Bijzondere bijstand

    U kunt in aanmerking komen voor bijvoorbeeld:

    De gemeente kijkt altijd naar uw persoonlijke, sociale en financiële omstandigheden en houdt daarmee rekening in de beoordeling van uw aanvraag. De bijzondere bijstand kan om niet (zonder terugbetalingsverplichting) of als lening worden betaald. 

     

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Kinderen tot achttien jaar hebben bij de aanvraag van een paspoort toestemming nodig van beide gezaghouders. Voor een identiteitskaart geldt de toestemming tot 12 jaar. Lukt de toestemming niet digitaal dan kunt u de toestemming ook schriftelijk doen. Zie ook onder kop "Formulier".

    Een paspoort is wereldwijd geldig. De Nederlandse identiteitskaart gebruikt u als reisdocument in Europa. Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk worden gereisd. Voor een volledige lijst van landen waar u naar toe kunt reizen met uw identiteitskaart kijkt u op landenlijst Rijksoverheid.

    Als u een reisdocument wilt aanvragen moet u altijd persoonlijk naar het loket komen. Dit geldt ook voor kinderen, ongeacht de leeftijd.
    Om wachttijden te voorkomen moet u een afspraak maken

    Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocument te laten bezorgen. Zie onder kop "Verwijzingen".