Zoekresultaat 1 - 9 van 9 resultaten

  • Programma duurzaam ondernemen, deelname

    Het programma Duurzaam ondernemen ondersteunt bestaande en nieuwe bedrijven om het duurzaam ondernemen door te voeren. De ondersteuning kan in de vorm van subsidies of gerichte bedrijfsadvisering. Het programma Duurzaam ondernemen stimuleert schoner produceren en milieubewuster ontwerpen van industriële producten in het midden- en kleinbedrijf. Voorbeelden van ondersteuning door het programma zijn: subsidies voor samenwerking tussen midden- en kleinbedrijven haalbaarheidsstudies gerichte bedrijfsadvisering Dit programma loopt niet meer bij de provincie Noord-Holland. Daarnaast is de provincie gestart met een de stimulering van innovatie in het MBK.

  • Faunabeheerplannen

    De provincie laat het faunabeheer in veel gevallen over aan zogenaamde faunabeheereenheden. Een faunabeheereenheid bestaat onder andere uit agrariërs en natuurorganisaties. Het faunabeheerplan bepaalt de uitvoering van het faunabeheer. In het plan staat informatie over de bestaande en de gewenste diersoorten. Ook staat er informatie in over schade die er in het verleden was en schade die in de toekomst wordt verwacht. De provincie keurt het faunabeheerplan goed of af. Bij de volgende activiteiten moet u zich houden aan het faunabeheerplan: beperken van de populaties van inheemse dieren (bijvoorbeeld om overbegrazing te voorkomen) beperken van schade door inheemse dieren (bijvoorbeeld door omheining van een akker) jacht In sommige situaties kan de provincie besluiten dat u mag afwijken van het faunabeheerplan. Bijvoorbeeld als u snel moet handelen om een plaag te voorkomen of als het om een gebied gaat dat buiten het beheer valt van een faunabeheereenheid. De faunabeheereenheid moet ieder jaar bij de provincie een verslag inleveren over de uitvoering van het plan, en dat verslag openbaar maken.Het faunabeheerplan is op 22 december 2004 door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland goedgekeurd.

  • Bodem, melding verontreiniging of aantasting

    U meldt vervuiling of beschadiging van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. U doet een melding bij de provincie als: u een omgevingsvergunning van de provincie heeft, en het gaat om een vervuiling of beschadiging van de bodem in: een waterwingebied een grondwaterbeschermingsgebied, of een Natura 2000-natuurgebied In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente. Komt het door u dat de bodem vervuild of beschadigd is? Dan moet u de vervuiling of beschadiging van de bodem terugdraaien. Hiervoor moet u bij de provincie een plan van aanpak indienen.U dient de melding zo spoedig mogelijk te doen bij de omgevingsdienst op wiens grondgebied de verontreiniging of aantasting heeft plaatsgevonden. Wanneer de handelingen worden uitgevoerd en/of de verontreinigde bodem zich bevindt binnen bepaalde gemeenten dient u melding te doen bij de gemeente. Dit geldt in Noord-Holland voor de gemeenten Amsterdam, Alkmaar, Haarlem en Zaanstad voor landbodems. Voor waterbodems in deze gemeenten dient u te melden bij de OD NZKG.

  • Activiteiten uitvoeren binnen waterwin- en grondwaterbeschermingsgebied, ontheffing

    Een waterwingebied is een gebied waaruit een waterleidingbedrijf grondwater haalt voor drinkwater. De grondwaterbeschermingsgebieden zijn de gebieden direct om de waterwingebieden heen. U herkent deze gebieden aan de blauwe bordjes langs de weg met 'waterwingebied' of ‘grondwaterbeschermingsgebied’ erop. Deze gebieden moeten schoon blijven voor een goede bescherming van ons drinkwater. Daarom gelden er regels voor activiteiten in waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden. Sommige activiteiten in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden zijn verboden. Bijvoorbeeld: stoffen in de bodem brengen die de bodem kunnen vervuilen installaties bouwen die de bodem kunnen vervuilen ondergrondse bodemenergiesystemen aanleggen Hiervoor kunt u een ontheffing aanvragen of vooraf een melding doen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kan bepalen of alleen een melding voldoende is of dat u een ontheffing moet aanvragen. Voor sommige activiteiten geldt een absoluut verbod. In de ontheffing staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder ontheffing of melding mag u geen activiteiten uitvoeren.

  • Vuurwerk afsteken

    Als u met uw bedrijf vuurwerk gaat afsteken, heeft u een toepassingsvergunning nodig. Daarnaast moet u elke keer dat u vuurwerk gaat afsteken een melding doen of een ontbrandingstoestemming aanvragen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.  De ontbrandingstoestemming heeft u nodig als u bepaalde hoeveelheden of soorten vuurwerk wilt afsteken. Bijvoorbeeld: professioneel vuurwerk consumentenvuurwerk (meer dan 200 kilogram) theatervuurwerk (meer dan 20 kilogram)  Wilt u geen professioneel vuurwerk afsteken? Of minder vuurwerk? Dan doet u een ontbrandingsmelding.

  • Milieuverslag bedrijven opstellen

    Voert uw industriële bedrijf activiteiten uit die slecht zijn voor het milieu op het gebied van afval, energie- en watergebruik? Dan moet u elk jaar een milieuverslag opstellen over uw bedrijf. Dit heet het integraal PRTR-verslag. PRTR is de afkorting van Pollutant Release and Transfer Register (Register van uitstootgegevens en overbrenging van verontreinigende stoffen). U moet bijvoorbeeld opschrijven hoeveel stoffen er vrijkomen die de lucht, het water en de bodem vervuilen. Komt er te veel vrij van 1 of meer stoffen op de stoffenlijst (zoals methaan, koolmonoxide of kooldioxide)? Dan moet u dit laten weten aan de instantie die aan u de omgevingsvergunning heeft gegeven. Als u meer uitstoot van een stof dan de hoeveelheid in Bijlage II van de PRTR-verordening, moet u een verslag maken voor die stof. U verstuurt het verslag via het elektronisch milieujaarverslag (e-MJV). Het komt bij de juiste instantie terecht, bijvoorbeeld de provincie. Die instantie stuurt de gegevens daarna ook naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

  • Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

    Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt regels aan de (milieu)gevolgen die bedrijven veroorzaken. U krijgt te maken met dit besluit als u een bedrijf wilt starten of als u de werking van het bedrijf wilt veranderen. U moet een omgevingsvergunning milieu bij de provincie aanvragen als u een complex bedrijf heeft. Complexe bedrijven hebben een grote impact op de omgeving en het milieu. Het gaat om de volgende activiteiten: Afvalbeheer in een ippc-installatie basischemie basismetaal complexe minerale industrie complexe papierindustrie, houtindustrie en textielindustrie destructie of verwerken van kadavers of dierlijk afval in een ippc-installatie grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer) grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar) maken van cokes raffinaderij Seveso-inrichting stortplaats of winningsafvalvoorziening verbranden van afvalstoffen in een ippc-installatie vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen Op het Informatiepunt Leefomgeving vindt u meer informatie over complexe bedrijven. Heeft uw bedrijf een minder grote impact op het milieu, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente. Soms hoeft u alleen een melding te doen of hoeft u niets te doen. Informeer hiervoor bij uw gemeente. Als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, dan heeft uw activiteit misschien gevolgen voor de natuur. Het in stand houden van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding. Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden, planten en dieren. Dat deel van de vergunningaanvraag gaat dan naar de provincie.

  • Wijziging milieuvergunning

    Als voor uw bedrijf een omgevingsvergunning is afgegeven en u brengt veranderingen aan in de bedrijfsvoering, dan moet u in bepaalde gevallen een veranderingsvergunning aanvragen. Een veranderingsvergunning geldt voor een deel van het bedrijf en alleen voor de wijzigingen die u aanvraagt. Soms moet u een revisievergunning aanvragen. Deze geldt voor het hele bedrijf. Beide vergunningen vraagt u aan bij de provincie via het Omgevingsloket online.  Als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, dan heeft deze misschien gevolgen voor de natuur. Het behoud van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals ecologische begeleiding. Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen voor de natuur heeft. Dan vraag de gemeente bij de provincie een verklaring van geen bedenkingen voor het aspect natuur aan. Geeft de provincie deze verklaring niet af? Dan wijst de gemeente uw vergunningsaanvraag af.

  • Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen

    Het is verboden om zonder vergunning in een gebied aangewezen als beschermd natuurmonument of in een Natura 2000-gebied activiteiten uit te voeren die de kwaliteit van het gebied verminderen. Dit geldt ook voor de aantasting, verslechtering of verstoring van de leefgebieden van plant- en diersoorten in het gebied. U bent verplicht voor deze activiteiten een vergunning aan te vragen bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) De Natuurbeschermingswet is nog niet van toepassing op gebieden of delen van gebieden die uitsluitend zijn aangemeld als habitatrichtlijngebied of vogelrichtlijngebied en onder de 'oude' wet geen beschermd- of staatsnatuurmonument waren. Totdat deze definitief zijn aangewezen kan de habitattoets -zo mogelijk- worden meegenomen, meeliften in andere voor dat initiatief geldende regelgeving, bijvoorbeeld Wet milieubeheer, Ontgrondingenwet, bouwvergunning of aanlegvergunning. Door middel van deze zogenoemde rechtstreekse werking moeten overheden als initiatiefnemer de toets zelf al direct in de betreffende vergunningaanvraag meenemen. Particulieren hebben de keuze dit zekerheidshalve op eigen initiatief mee te nemen of moeten dat alsnog doen als een andere particulier hier door middel van zienswijze of bezwaar in de procedure om vraagt.  Op het moment dat de aangemelde gebieden definitief aangewezen zijn vervalt deze door rechterlijke uitspraken tot stand gekomen constructie en valt het gebied rechtstreeks onder de Natuurbeschermingswet.  Gebieden die voor 1 oktober 2005 al beschermd- of staatsnatuurmonument waren, zijn nu primair beschermde natuurmonumenten. Daar kan een aanmelding voor habitatrichtlijn of vogelrichtlijn zijn bijgekomen. De habitattoets wordt dan 'richtlijnconform' meegenomen in een Natuurbeschermingswetvergunning. Ook hier geldt weer het verschil tussen particulier of overheid als initiatiefnemer.