Zoekresultaat 1 - 4 van 4 resultaten

  • Informatie aanvragen of klachten indienen over zwembaden

    Plekken waar u kunt zwemmen of baden moeten schoon en veilig genoeg zijn. De provincie controleert dat. Het gaat dan niet alleen om openbare zwembaden, maar bijvoorbeeld ook om zwemvijvers, zwembaden in hotels en baden in spa’s.

    Wilt u weten of een openbare zwem- of badgelegenheid schoon en veilig is? Neem dan contact op met de provincie. Klachten over veiligheid en hoe schoon het is, meldt u ook bij de provincie.

  • Activiteiten in een stiltegebied

    In een stiltegebied mag u in principe geen storend geluid maken. Op deze manier beschermen we de leefomgeving en natuur. Daarom gelden binnen stiltegebieden regels om geluidhinder te beperken of te voorkomen. Sommige activiteiten in stiltegebieden zijn verboden. Het gaat bijvoorbeeld om:

    • omroepinstallaties of muziekinstrumenten gebruiken
    • toertochten voor motorvoertuigen houden
    • varen met motorboten of waterscooters

    Sommige activiteiten in een stiltegebied zijn onder voorwaarden wel toegestaan na het doen van een melding. De voorwaarden die daarvoor gelden staan in de Omgevingsverordening Noord-Brabant. Zonder het doen van een melding mag u die activiteiten niet uitvoeren.

    Let op:

    Voor een activiteit in een stiltegebied moet u misschien ook nog een andere melding doen of vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als de activiteit op een andere manier de natuur verstoort of het milieu vervuilt.

    Ook de gemeente kan regels maken voor geluid binnen een stiltegebied. Informeer daarom ook bij de gemeente waarin het stiltegebied ligt.

  • Basisregistratie ondergrond

    Als u bodem- en ondergrondgegevens gebruikt, kunt u gratis gegevens uit de Landelijke Voorziening BRO inzien en opvragen. Dit is een centrale bron van basisinformatie over de Nederlandse ondergrond. De informatie in de landelijke voorziening is aangeleverd volgens landelijk afgesproken kaders, daarmee is de informatie over het hele land eenduidig en van gegarandeerde kwaliteit.

    In de BRO staan gegevens over: de geologische, geohydrologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond. Deze gegevens helpen u een beter inzicht in de kansen en risico’s in het gebruik van de ondergrond te verkrijgen. De provincie is verplicht om nieuwe gegevens over de ondergrond te registreren als zij verantwoordelijk is voor deze gegevens. Dat geldt ook voor andere provincies en andere bronhouders zoals gemeenten en waterschappen. Door de gegevens beschikbaar te stellen in de BRO is het voor iedereen veel makkelijker om te zien wat we al weten van de ondergrond, en kan de informatie ook opnieuw worden gebruikt.

  • Natuur- en landschapsbeheer

    Eigenaren van een natuurterrein en beheercollectieven kunnen beheersubsidie aanvragen. Beheersubsidie is daarmee ook mogelijk voor grondeigenaren die door middel van zelfrealisatie hun grond een natuurbestemming hebben gegeven. Een beheersubsidie is een vergoeding voor het beheer van natuur- en landschapselementen waaraan een specifiek beheertype is gekoppeld. Een beheertype beschrijft de natuurwaarden en kenmerken van het natuurterrein en landschapselement. Het ‘Natuurbeheerplan Noord-Brabant 2016’ omschrijft voor welke beheertypes subsidie mogelijk is. U kunt hiervoor de Natuurbeheerplankaart bekijken.