Zoekresultaat 1 - 10 van 11 resultaten

  • Gemeentegrond gebruiken

    Als u grond van de gemeente wilt gebruiken, hebt u toestemming nodig van de gemeente. Bijvoorbeeld als u gemeentegrond wilt gebruiken:

  • Stedenbouwkundige plannen bekijken

    De gemeente maakt plannen voor gebieden waarop gebouwd moet worden. Deze stedenbouwkundige plannen kunt u bekijken via het Omgevingsloket.

  • Kadastrale informatie

    Het Kadaster verzamelt gegevens over eigendom van grond, huizen, fabrieken, schepen en vliegtuigen.

  • Planschade

    Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een omgevingsplan. Bijvoorbeeld als de gemeente vlak bij een woonwijk een snelweg laat aanleggen. U kunt dan een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente via het contactformulier.

  • Omgevingsplan bekijken (voorheen bestemmingsplan)

    In een omgevingsplan ziet u waar u mag bouwen of verbouwen. Ook staat erin waar u een winkel of horeca mag openen of een bedrijf kan vestigen. Bekijk de plannen op het Omgevingsloket.

  • Watervergunning

    Voor bepaalde activiteiten met grondwater en (in of op) het oppervlaktewater hebt u een watervergunning nodig. Check op Omgevingsloket online of u voor uw activiteiten een watervergunning nodig hebt of alleen een melding moet doen. U kunt de vergunning gelijk aanvragen. Doe dit minimaal 8 weken voordat u wil starten met de werkzaamheden. Bij ingewikkelde aanvragen doet u de aanvraag minimaal 6 maanden van te voren.

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

    In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) staan de gegevens van alle adressen en gebouwen in de gemeente. Ook de standplaatsen voor woonwagens en ligplaatsen voor woonboten staan in de BAG. Overheidsorganisaties zijn verplicht de gegevens uit de BAG te gebruiken.

  • Voorkeursrecht van de gemeente

    Voorkeursrecht betekent dat de gemeente als eerste een onroerende zaak mag kopen. Als u uw woning, pand of grond waarop een voorkeursrecht zit wilt verkopen, dan moet u uw onroerende zaak eerst te koop aanbieden aan de gemeente. De gemeente heeft dan recht op de eerste koop. Ook andere overheden kunnen een voorkeursrecht hebben.

  • Omgevingsvergunning strijdig gebruik

    In een omgevingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Wanneer u grond of een gebouw op een andere manier wilt gebruiken dan in het omgevingsplan staat, mag u met een omgevingsvergunning strijdig gebruik uw plan toch uitvoeren. 

  • Omgevingsplan aanpassen

    In een omgevingsplan staat hoe de grond in een gebied en de gebouwen die daarop staan, gebruikt mogen worden. Wanneer u grond of gebouwen op een andere manier wilt gebruiken dan in het omgevingsplan staat, kunt u de gemeente vragen het omgevingsplan aan te passen. U kunt dit doen voor een bestaand omgevingsplan, maar ook voor een omgevingsplan dat nog niet definitief is.