Zoekresultaat 1 - 7 van 7 resultaten

  • Gebouw als woning gebruiken

    U mag een gebouw dat geen woning is niet zomaar gebruiken als woning. Bijvoorbeeld een kantoorgebouw of winkel. U heeft hier eerst een omgevingsvergunning voor nodig.

  • Basisregistratie adressen en gebouwen inzien

    In de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) staan de gegevens van alle adressen en gebouwen in de gemeente. Onder andere van huizen, kantoren en winkels. Zo kunnen bedrijven de BAG bijvoorbeeld gebruiken om adressenbestanden te vergelijken.

    Gegevens die al in de BAG staan, hoeft u niet meer door te geven aan overheidsorganisaties. Een adreswijziging hoeft u bijvoorbeeld maar 1 keer aan de gemeente door te geven. Andere overheden hebben deze informatie dan ook.

  • Jongeren ontmoetingsplek

    De gemeente biedt speelruimtes voor kinderen van alle leeftijden. Denk aan speeltoestellen en trapveldjes. Ook voor oudere kinderen zijn speciale plekken ingericht om te spelen of elkaar te ontmoeten. Dit zijn jongeren ontmoetingsplekken (JOPs).

    Ziet u jongeren op een kinderspeelplaats en veroorzaken ze overlast? Bijvoorbeeld door lawaai te maken of omdat ze op de stoep voetballen? Verwijs de jongeren dan door naar trapveldjes of andere jongeren ontmoetingsplekken.

  • Kostenverhaal/ anterieure overeenkomst afsluiten

    Soms moet een omgevingsplan gewijzigd worden voor een bouwproject of moet er met een Omgevingsvergunning worden afgeweken van het omgevingsplan. Het is dan voor de gemeente belangrijk om zeker te weten of het bouwproject financieel haalbaar is.

    Onder de Omgevingswet is de gemeente verplicht om de kosten te verhalen op de initiatiefnemer. Daarom kunt u als bouwbedrijf, projectontwikkelaar, woningbouwcoöperatie of particulier een anterieure overeenkomst aangaan met de gemeente. Hierin staan afspraken over kosten, bouwprogramma, nadeelcompensatie en het bouwrijp maken van de grond. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over riolering, wegen en verlichting.

    In de overeenkomst staat wat de gemeente doet en wat u moet betalen aan de gemeente.

  • Afwijken van het omgevingsplan/ indienen conceptverzoek

    Een gemeente maakt voor gebieden een omgevingsplan. Vroeger was dit het bestemmingsplan. In het omgevingsplan staat welk doel het gebied heeft. Bijvoorbeeld wonen, groen, werken of recreatie. In het omgevingsplan staan ook regels waar u zich aan moet houden bij bouwen, verbouwen en slopen.

    Gaat u:

    • bouwen, verbouwen of slopen?
    • een deel van een gebouw aanpassen, zoals een schoorsteen, balkon of erker?
    • een (deel van een) gebouw of perceel op een andere manier gebruiken?

    Dan moeten uw plannen zijn toegestaan volgens het omgevingsplan van de gemeente. Is dit niet het geval en wilt u hiervan afwijken? Dan vraagt u een conceptverzoek aan voor het afwijken van een omgevingsplan.

  • Speelterreinen

    De gemeente heeft verschillende speelruimtes voor kinderen ingericht. Denk aan pleintjes met speeltoestellen en trapveldjes. Voor tieners zijn er hangplekken om elkaar te ontmoeten.

    Speelterreinen en -toestellen van de gemeente worden regelmatig gecontroleerd. Elk jaar gaat een onafhankelijke inspecteur langs elk speelterrein van de gemeente. De gemeente doet ook zelf inspecties.

    U kunt het melden als er iets mis is met een speelterrein. Aan de hand van uw melding kan de gemeente een reparatie uitvoeren. Ook kan de gemeente jeugd- en jongerenwerk inschakelen.

    De gemeente is niet verantwoordelijk voor speelplaatsen en speeltoestellen van anderen. Bijvoorbeeld als mensen hun trampoline in de gemeentelijke speeltuin zetten. Een onderneming met een speelplaats moet die op eigen grond plaatsen en hem ’s nachts afsluiten.

    Let erop dat u uw hond niet uitlaat op speelterreinen.

  • Stedenbouwkundige plannen van de gemeente bekijken

    In een stedenbouwkundig plan staat hoe de gemeente een gebied wil inrichten. Het plan bestaat uit tekeningen, foto's en een beschrijving van de toekomstige inrichting van het gebied. Het kan gaan om een gebied dat al bebouwd is of om een plek waar de gemeente nog wil gaan bouwen.

    In het stedenbouwkundige plan ziet u:

    • waar groen, water, parkeerplaatsen of speeltuinen komen
    • het soort bebouwing (bijvoorbeeld hoogbouw, laagbouw, sociale woningbouw of woningen in de vrije sector)
    • de functie van een gebouw (bijvoorbeeld kantoren of winkels)

    U kunt de stedenbouwkundige plannen pas bekijken als de gemeente ermee akkoord is dat de plannen openbaar worden.