Zoekresultaat 1 - 10 van 284 resultaten

  • Rijbewijs online verlengen of uitbreiden

    Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.

    Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.

    U kunt online een rijbewijs aanvragen als:

    • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie
    • uw rijbewijs bijna verloopt

  • Subsidie voor podiumkunsten aanvragen

    De gemeente geeft subsidie aan verenigingen, instellingen en organisaties die de podiumkunsten bevorderen. Bijvoorbeeld aan zangkoren of amateurtoneelschappen. Houdt uw organisatie zich met podiumkunsten bezig? Kijk in de gemeentelijke subsidieverordening of er een bijdrage is voor dit werk. Of u subsidie krijgt, is afhankelijk van het beleid van de gemeente. De gemeente bepaalt ook welke soort subsidie u krijgt.

  • Burgerservicenummer

    Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer. Iedereen die iets te maken heeft met de Nederlandse overheid heeft een burgerservicenummer nodig. Met het BSN (opvolger van het sofinummer) kunt u bij elk loket van de overheid terecht, zoals de gemeente. Ook zorgaanbieders, zorgverzekeraars en banken maken gebruik van het burgerservicenummer.

    Staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan heeft u een BSN. Uw BSN staat op uw paspoort, rijbewijs en identiteitskaart.

    Bent u nieuw in Nederland? U krijgt een BSN zodra u zich inschrijft bij de gemeente.

    Woont u niet in Nederland? U kunt zich laten inschrijven als niet-ingezetene bij een RNI-loket. RNI staat voor Registratie Niet-ingezetenen. U krijgt dan een BSN.

  • Predicaat Hofleverancier of Koninklijk aanvragen

    Het predicaat Koninklijk is een eretitel voor verenigingen, stichtingen, instellingen of grote bedrijven. Het predicaat Hofleverancier is een erenaam voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

    Krijgt u het predicaat Koninklijk of Hofleverancier? Dan mag u deze titel aan uw naam en logo toevoegen. U mag ook het koninklijke wapen gebruiken.

  • Milieumelding doen

    De meeste bedrijven moeten een milieumelding doen, zoals cafés, restaurants, garages, transportbedrijven, tankstations en winkels.

    Niet alle bedrijven kunnen met een melding volstaan. Sommige bedrijven hebben een omgevingsvergunning milieu nodig. En een aantal bedrijven heeft vrijstelling van de meldplicht.  

    Op de website van het Omgevingsloket Online (OLO) kunt u controleren of u een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen.

  • Reclamemateriaal verspreiden

    Huis-aan-huisreclame is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. U mag bijvoorbeeld ongeadresseerde folders of proefmonsters in de brievenbus doen. U moet zich wel houden aan de regels voor ongeadresseerd reclamedrukwerk.

    Reclame verspreiden op straat mag niet zomaar. Wilt u bijvoorbeeld folders uitdelen aan winkelende mensen of flyers achter ruitenwissers van auto’s stoppen? Vraag dan toestemming aan de gemeente.

  • Graffiti melden en verwijderen

    Soms spuiten vandalen muren onder met graffiti. Of er zijn stickers of posters op gebouwen geplakt zonder toestemming van de eigenaar. De gemeente maakt haar eigen gebouwen schoon. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld speelpleinen, vuilnisbakken en bruggen.

    Is er graffiti gespoten op uw eigendom? Bijvoorbeeld op uw bedrijfspand, woning of schutting? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de graffiti.

    Is uw gebouw een monument? Bel dan de gemeente voor overleg.

  • Kinderopvangtoeslag van de gemeente

    In de volgende gevallen is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang van de gemeente te krijgen:

    • sociaal medische indicatie
    • alle peuters naar de voorschool
    • voorschoolse educatie

  • Koopzondagen

     

    Een winkel hoeft op koopzondagen niet open te gaan. De winkelier mag dit zelf bepalen.

     

  • Paspoort of identiteitskaart aanvragen

    U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

    Reizen

    Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

    Vanaf welke leeftijd?

    Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

    Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

    Inloggen

    Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

    Geldigheid

    Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.