Zoekresultaat 1 - 10 van 14 resultaten

  • Uitleen van materialen

    De gemeente beschikt over verschillende materialen.

  • Aangifte rechtsfeiten in het buitenland

    Als er rechtsfeiten in het buitenland hebben plaatsgevonden, moet u die laten registreren in de basisregistratie personen (BRP) van uw woongemeente. Denk aan een geboorte, huwelijk, overlijden, echtscheiding, erkenning of adoptie. Deze buitenlandse documenten noemen we ook wel brondocumenten.

  • Leerplicht, bijzonder verlof of vrijstelling

    Kinderen moeten vanaf hun vijfde tot hun achttiende verjaardag naar school. De ouders zijn verplicht hier op toe te zien. De school en de leerplichtambtenaar controleren dit. Leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar. Vanaf de eerste dag van de maand nadat een kind 5 jaar wordt tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar is geworden. Of aan het einde van het twaalfde schooljaar. De basisschoolperiode telt mee voor acht jaar, ook als de leerling hier in werkelijkheid korter over gedaan heeft. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Ze vallen dan nog niet onder de Leerplichtwet. Voor hen gelden wel de regels die de school voert over aanwezigheid en het volgen van het onderwijs. Deze regels gelden ook voor leerlingen die niet meer leerplichtig zijn. Na het laatste schooljaar van de leerplicht begint de kwalificatieplicht. Daar zit geen dag tussen. Met de kwalificatieplicht wordt de leerplicht verlengd tot de dag dat de leerling een startkwalificatie heeft gehaald, of tot de dag dat de leerling 18 jaar wordt. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo niveau 2, 3, of 4- diploma. De kwalificatieplicht verplicht alle jongeren een volledig programma van onderwijs te volgen totdat zij een startkwalificatie hebben behaald.

  • Milieu, dumpen afval

    U kunt vuil of afval storten op de daarvoor aangewezen plaatsen, zoals bij de milieustraat, of het aanbieden aan een erkende inzamelaar. Onder bepaalde voorwaarden kunt u een tijdelijke ontheffing op dit verbod krijgen.

  • Ontkenning van het vaderschap

    Als moeder kunt u ontkennen dat uw overleden echtgenoot de vader van het kind is. Hiervoor moet u een verklaring afleggen bij de gemeente.

  • Huisnummer toekenning

    De gemeente heeft de wettelijke plicht om elk huis te nummeren en nieuwe straten te benamen. Ook andere gebouwen, die in aanmerking komen, krijgen een nummer van de gemeente.

  • Begraafplaatsenbeleid en grafuitgifte

    Binnen de gemeente Gemert-Bakel zijn twee algemene begraafplaatsen, namelijk Gemert-Kern in Gemert en De Hoberg in Bakel.

  • Gladheidsbestrijding

    De gemeente voert als wegbeheerder gladheidsbestrijding uit en strooit belangrijke doorgaande wegen, busroutes, fietspaden en routes van hulpdiensten. Welke wegen we wanneer precies strooien, gebeurt in fases.

  • Koninklijke onderscheidingen

    Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend op de achtergrond. Deze vrijwilligers zijn vaak onmisbare steunpilaren voor een vereniging/stichting. De meest waardevolle waardering voor hem of haar is het toekennen van een onderscheiding of ‘lintje’. Een Koninklijke onderscheiding is bijzonder, eervol, het is "onderscheidend". Iedereen kan een Koninklijke onderscheiding aanvragen. U doet dit in de gemeente waar degene die u wilt voordragen woont.

  • Spandoeken

    Als u een spandoek wilt plaatsen langs of boven de openbare weg dan heeft u een vergunning nodig. Gaat het om promotie voor een evenement? Neem uw verzoek hiervoor dan mee in de evenementenvergunning.