Zoekresultaat 1741 - 1750 van 1778 resultaten

  • Basismetaal

    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Als u bedrijfsmatig metaal en erst verwerkt, dan moet u hiervoor bij de provincie een omgevingsvergunning aanvragen. U vraagt dan een omgevingsvergunning aan voor Basismetaal.

    Dit geldt voor bedrijven die zich bezighouden met de volgende activiteiten:

    • roosteren of sinteren van ertsen
    • maken van ijzer of staal
    • verwerken van ferrometalen door:
      • warmwalsen
      • smeden met hamers
      • aanbrengen van deklagen van gesmolten metaal
    • smelten of gieten van ferrometalen
    • winnen van ferrometalen uit erts, concentraat of secundaire grondstoffen

    Daarnaast gelden er algemene regels voor het verwerken van erst en metaal. Het gaat om regels over onder andere:

    • een jaarlijkse milieurapportage (RPTR-verslag)
    • emissies naar de lucht
    • lozingen op het oppervlaktewater
    • zeer zorgwekkende stoffen (bijv. carcinogenen en mutagenen)
    • verduurzaming van het energiegebruik

     U vindt deze algemene regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).

  • Subsidie Podium Platteland 2.0

    De provincie Drenthe heeft als doel de leefbaarheid te versterken door middel van cultuur, met name op plekken waar dit niet vanzelfsprekend is. Met deze subsidie worden initiatieven op het snijvlak van cultuur en maatschappij gestimuleerd. De afgelopen jaren zijn er in de provincie Drenthe veel projecten mogelijk gemaakt waarin cultuur en maatschappij samenkomen. Met culturele projecten kan aandacht gevraagd worden voor maatschappelijke thema’s en kunnen deelnemers meedoen aan de samenleving. Cultuur kan bijvoorbeeld worden ingezet om kwetsbare doelgroepen te betrekken en maatschappelijke problemen uit te lichten. Daarnaast kan de sociale cohesie in dorpen, buurten en wijken worden versterkt door initiatieven op het snijvlak van cultuur en maatschappij mogelijk te maken.

  • NSP LEADER beheerkosten, subsidie

    LEADER beheerkosten is onderdeel van hoofdstuk 2 paragraaf 8 van de Uitvoeringsregeling Europese Landbouwsubsidies Noord-Holland 2023-2027. De subsidie is voor de kosten die u als Lokale Actiegroep (LAG) maakt voor de uitvoering van de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS).Deze regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) Voor wieSubsidie kan worden verstrekt aan: een LAG ; rechtspersonen; ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid. LEADER is een gebiedsgerichte aanpak waarbij de LAG voor een gebied een LOS maakt. In Noord-Holland zijn er twee LEADER gebieden; De Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

  • Opheffing school Wet op de expertisecentra, kennisgeving

    De directie van een school voor volwassenonderwijs is verplicht het opheffingsbesluit van de school of van een nevenvestiging aan diverse instanties en personen te melden.

    U meldt als directeur de schoolopheffing aan:

    • minister
    • provincie en
    • Inspectie van het Onderwijs

    U meldt het besluit binnen 2 weken na de beslissing. Meer informatie over de kennisgeving vindt u in de Wet op de expertisecentra.

  • Vaststelling grens bebouwde kom

    De bebouwde kom is aansluitende bebouwing in de vorm van een stad of een dorp. Een verderop gelegen bedrijventerrein kan er ook bij horen.

    De provincie kan besluiten de grens van de bebouwde kom van een gemeente vast te stellen. Het gaat om de bebouwde kom volgens de Wegenwet. Er zijn namelijk meerdere vormen van bebouwde kom mogelijk:

    • Wegenwet:
      Bebouwde kom volgens de Wegenwet geeft de grenzen aan waarvoor een gemeente wel of niet een wegenlegger moet vaststellen. Een wegenlegger is een document waarin staat wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van een weg. Daarnaast staat in een wegenlegger de openbaarheid van een weg. Een gemeente hoeft alleen een wegenlegger vast te stellen voor alle wegen buiten de bebouwde kom.
      Deze bebouwde kom stelt de provincie vast.
    • Wegenverkeerswet:
      Bebouwde kom volgens de Wegenverkeerswet 1994 geeft de grenzen aan waarbinnen verschillende verkeersregels gelden. Het gaat dan vooral om de maximale snelheid. Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km per uur. Buiten de behouwde is de maximale snelheid 80 km/u, 100 km/u of 120 km/u afhankelijk van het type weg.
      Deze bebouwde komstelt de gemeente vast.
    • Omgevingsplan:
      In een omgevingsplan kan de gemeente een bebouwde kom vaststellen waarbinnen andere regels gelden dan buiten die bebouwde kom. Bijvoorbeeld als het gaat om het lozen van huishoudelijke afvalwater.
      Deze bebouwde kom stelt de gemeente vast.
    • Bebouwingscontour houtkap:
      De gemeente neemt in het omgevingsplan een bebouwingscontour houtkap op. Binnen dit gebied gelden de regels van het Besluit

    In de praktijk zijn deze verschillende vormen van bebouwde kom grotendeels hetzelfde gebied, maar er kunnen dus verschillen zijn.

  • Verkeerseducatie scholieren Noord-Holland, subsidie

    Korte samenvatting regeling: De rangschikking wordt bepaald door het aantal punten (sterren) zoals vermeld in de Toolkit Verkeerseducatie van het CROW, zoals deze luidt op 13 februari 2024, tot een maximum van 50 punten Uw verkeerseducatieproject moet overeenkomen met de doelgroep en de methodiek zoals is omschreven in de Toolkit Verkeerseducatie van het CROW*. U moet het project uitvoeren zoals het is beoordeeld en getoetst door het CROW. Apart subsidieplafond voor basisonderwijs en voor voortgezet onderwijs. Wordt het project uitgevoerd in zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs? Dan stuurt u voor allebei een aparte aanvraag. *CROW = Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek

  • Ontgassen binnenvaart

    Let op
    Deze activiteit geldt per 1 januari 2024 ná de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend? Dan behandelen wij uw aanvraag volgens de oude regelgeving van vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Vergunning aanvragen
    Bij varend ontgassen lozen binnenvaartschepen ladingdampen die in laadruimte en leidingen achterblijven na het lossen. Varend ontgassen belast omwonenden, de bemanning van schepen en het milieu.

    Op vaarwegen binnen de provincie Flevoland is varend ontgassen alleen toegestaan, wanneer de concentratie van het gas kleiner is dan 10% van de onderste explosiegrens. Is de concentratie hoger dan 10% en wilt u varend ontgassen, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

    U vraagt dan in het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aan voor de activiteit Ontgassen binnenvaart.

  • Informatieplicht bij risico's op zware ongevallen

    Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen zijn verplicht informatie aan de provincie door te geven. Welke informatieplicht een bedrijf heeft, hangt af van het soort bedrijf. Er zijn lagedrempelinrichtingen en hogedrempelinrichtingen. Of uw bedrijf een lagedrempel- of hogedrempelinrichting is, heeft te maken met de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die er in het bedrijf is.

    Zowel lagedrempel- als hogedrempelinrichtingen moeten informatie over hun bedrijf aan de provincie doorgeven. Daarnaast moet er in deze bedrijven een preventiebeleid en een veiligheidsbeheerssysteem aanwezig zijn. Hogedrempelinrichtingen moeten daarnaast een veiligheidsrapport en een intern noodplan maken. Ook moeten hogedrempelinrichtingen een actuele lijst bijhouden van welke gevaarlijke stoffen er binnen het bedrijf zijn.

  • Schadevergoeding voor onttrekken grondwater of infiltreren water

    Is er schade aan niet-verplaatsbare goederen die u heeft of gebruikt? En komt dat door het onttrekken van grondwater of door infiltratie van water waarvoor een vergunning is verleend? Dan kunt u de schade terughalen bij de veroorzaker van de schade. Mogelijke vormen van schade zijn:

    • aan gewassen
    • aan veedrenkputten
    • aan bossen
    • aan gebouwen
    • aan ecologische waarde

    Komen de partijen er samen niet uit wie de schade moet vergoeden? Dan kunnen zij via de provincie om advies vragen van een landelijke, onafhankelijke commissie (CDG). Deze commissie adviseert over het verband tussen de schade en de onttrekking/infiltratie. Ook over de eventuele hoogte van de schadevergoeding. De provincie betaalt de kosten van zo’n onderzoek.

    Soms is het niet duidelijk wie de veroorzaker van de schade is. Bijvoorbeeld als de niet-verplaatsbare goederen in een gebied liggen waar meerdere onttrekkingen tegelijkertijd plaatsvinden. Is het ook na onderzoek door de commissie niet (of niet snel genoeg) duidelijk wie de veroorzaker is? Dan kan de provincie op uw verzoek de schadevergoedingskosten betalen.

  • Waterrecreatie Innovatie en Duurzaamheid, vervallen

    DoelDe provincie Noord-Holland wil duurzame watersport bevorderen en innovaties in de watersport mogelijk maken. DoelgroepBent u een rechtspersoon? Dan kunt u subsidie aanvragen. ActiviteitenDe provincie geeft subsidie voor de volgende onderwerpen: Duurzaamheid- Het elektrificeren van pontjes die al in de vaart zijn en onderdeel uitmaken van een recreatief netwerk;- het realiseren van laadpunten voor elektrisch varen;- het realiseren van nieuwe vuilwaterstations waarmee ongezuiverde lozing op het oppervlaktewater wordt voorkomen;- het aanvragen en behalen van het keurmerk Blauwe Vlag. Innovatie- het verrichten van research en development om te komen tot nieuwe methoden voor de beheersing van de overlast van waterplanten;- het verrichten van research en development om te komen tot een oplossing voor het saneren en recyclen van oude (polyester) pleziervaartuigen;- het realiseren van de bediening op afstand van sluizen of bruggen;- het realiseren van een overtoom of overhaal voor pleziervaartuigen. Berekening subsidie50% van de noodzakelijke kosten tot maximaal € 50.000,-.Voor het aanvragen en behalen van het keurmerk Blauwe Vlag ligt de subsidie tussen de € 2.500,- en € 5.000,-, en is 100% subsidie mogelijk. SubsidieplafondVoor deze regeling is in totaal € 149.800,- (het subsidieplafond) beschikbaar. Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Lees dan de uitvoeringsregeling door.