Zoekresultaat 11 - 20 van 30 resultaten

  • Activiteiten uitvoeren in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied

    De gebieden waar ons drinkwater vandaan komt, moeten schoon blijven. Ook de gebieden eromheen moeten schoon blijven. Daarom gelden er regels voor activiteiten in deze gebieden.

    In gebieden waaruit een waterleidingbedrijf grondwater haalt, mogen alleen activiteiten plaatsvinden die daarmee rechtstreeks te maken hebben. Alle andere activiteiten zijn verboden.

    In de gebieden eromheen mogen ook andere activiteiten plaatsvinden, maar deze mogen de zuiverheid van het grondwater niet bedreigen. U mag in deze gebieden bijvoorbeeld niet:

    • stoffen in de bodem brengen die de bodem kunnen vervuilen
    • installaties bouwen die de bodem kunnen vervuilen
    • ondergrondse bodemenergiesystemen aanleggen

    Hiervoor kunt u een omgevingsvergunning aanvragen of vooraf een melding doen. De provincie weet of alleen een melding voldoende is of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen.

    In de vergunning staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder omgevingsvergunning of melding mag u geen activiteiten uitvoeren.

  • Vuurwerk opslaan en verkopen

    U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Als u een complex bedrijf heeft, dan vraagt u toestemming aan bij de provincie. Lees meer over complexe bedrijven. Anders vraagt u toestemming aan de gemeente.

  • Kabels en leidingen aanleggen en beheren in of bij provinciale (vaar)weg

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen, onderhouden of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale weg of vaarweg, dan heeft u daarvoor toestemming nodig. U moet een melding doen of u moet een omgevingsvergunning aanvragen. U doet uw verzoek bij de eigenaar of beheerder van de (vaar)weg.

    U doet een melding als u onder, boven of dicht bij een provinciale (vaar)weg aanlegt, wijzigt of verwijdert:

    • een huisaansluiting met bijbehorende leidingen
    • leidingen en kabels voor telecommunicatie
    • laag- en middenspanning elektriciteitskabels

    In alle andere gevallen moet u een omgevingsvergunning aanvragen wanneer u kabels of leidingen wilt aanleggen, wijzigen of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale (vaar)weg.

    De provincie voert soms werkzaamheden uit waarvoor er kabels of leidingen worden verlegd. Bent u eigenaar van deze kabels? Dan kunt u nadeel hebben van deze werkzaamheden. U heeft dan misschien recht op een vergoeding. De vergoeding is onder andere afhankelijk van de tijd dat de kabels of leidingen er al liggen.

  • Activiteiten in een stiltegebied

    In een stiltegebied mag u in principe geen storend geluid maken. Op deze manier beschermen we de leefomgeving en natuur. Daarom gelden binnen stiltegebieden regels om geluidhinder te beperken of te voorkomen. Sommige activiteiten in stiltegebieden zijn verboden. Het gaat bijvoorbeeld om:

    • omroepinstallaties of muziekinstrumenten gebruiken
    • toertochten voor motorvoertuigen houden
    • varen met motorboten of waterscooters

    Hiervoor kunt u een ontheffing aanvragen. In een ontheffing staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder ontheffing mag u geen activiteiten uitvoeren.

    Let op:

    Voor een activiteit in een stiltegebied heeft u misschien ook nog andere ontheffingen of vergunningen nodig. Bijvoorbeeld als de activiteit op een andere manier de natuur verstoort of het milieu vervuilt.

    Ook de gemeente kan regels maken voor geluid binnen een stiltegebied. Informeer daarom ook bij de gemeente waarin het stiltegebied ligt.

  • Onttrekken van grondwater te gebruiken als gietwater

    Om grondwater uit de bodem te halen om te gebruiken als gietwater, heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig van het waterschap. Soms hoeft u alleen een melding bij het waterschap te doen. Vraag bij het waterschap om meer informatie.

    Ook kan het zijn dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen bij het Rijk. U moet een omgevingsvergunning aanvragen bij het Rijk als u meer dan 60 m3 grondwater per uur onttrekt dicht bij een water in beheer van het Rijk. Bijvoorbeeld als u water oppompt uit de uiterwaarden van een van de grote rivieren.

    Melding of vergunning

    Voor sommige werkzaamheden die veel voorkomen, hoeft u alleen een schriftelijke melding te doen.

    Melding

    Het waterschap kan algemene regels opstellen. Houdt u zich hieraan? Dan hoeft u de onttrekking alleen schriftelijk te melden aan het waterschap.

    Omgevingsvergunning

    Is het niet mogelijk om u aan de algemene regels te houden met uw activiteiten? Eventueel kunt u een omgevingsvergunning aanvragen bij het waterschap of het Rijk.

  • Opheffing school voor voortgezet (speciaal) onderwijs, meldingsplicht

    Een school voor voortgezet (speciaal) onderwijs is verplicht om opheffing van de school te melden aan diverse instanties en personen. U doet als directeur een melding van de opheffing aan:

    • de minister
    • de provincie
    • de Inspectie van het Onderwijs

    Gaat het om een school voor speciaal onderwijs? Dan meldt u dit ook aan de burgemeester en wethouders van de gemeente waarin de school is gelegen. U meldt de opheffing uiterlijk 2 weken nadat het besluit is genomen.

  • Vergunning voor verbod op bijvoeren wildsoorten

    Het is verboden om edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en bejaagbare soorten bij te voeren om te zorgen dat er meer dieren komen. Als bijvoeren echt nodig is vanwege bijzondere weersomstandigheden of door een tijdelijk voedseltekort voor de dieren, dan kunt u hiervoor een vergunning aanvragen. U vraagt een vergunning aan bij de provincie, in de provincie waar het bijvoeren gebeurt.

  • Uitrit aan provinciale weg aanleggen of aanpassen

    Bent u eigenaar van een terrein of heeft u er direct mee te maken? Dan vindt u het misschien nodig dat uw terrein via een uitrit aansluit op een provinciale weg. Of u wilt een bestaande uitrit aanpassen. U moet daarvoor een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Ontgrondingsvergunning

    Iedereen die de bodem gaat afgraven, heeft een ontgrondingsvergunning nodig. Ontgronding betekent dat u de bodem afgraaft en daardoor verlaagt. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. U haalt hierbij een grondlaag weg zoals klei, veen, zand of grind. Voorbeelden van ontgronding zijn:

    • zandwinning
    • waterberging
    • natuurontwikkeling

    U vraagt een omgevingsvergunning aan voor de activiteit 'Ontgrondingsactiviteit op land, in regionale wateren en in een winterbed van een rivier'.

    U moet de omgevingsvergunning voor ontgrondingsactiviteiten altijd aanvragen. Ook als u de bodem tijdelijk verlaagt. In een aantal gevallen geldt er een vrijstelling. Wanneer een vrijstelling geldt, ziet u in de vergunningencheck van het Omgevingsloket.

    Er is eveneens sprake van ontgronding als het maaiveld of de bodem van een water voor een ander doel wordt verlaagd. Ook hiervoor dient u een ontgrondingsvergunning aan te vragen.

  • Ontheffing Omgevingsverordening

    U mag geen dingen doen die verboden zijn volgens de Omgevingsverordening. Onder bepaalde voorwaarden kunt u toestemming vragen om deze dingen toch te doen.