Zoekresultaat 11 - 20 van 53 resultaten

  • Ontgrondingsvergunning

    Bent u van plan de bodem af te graven? Dan heeft u een ontgrondingsvergunning nodig.

  • Uitvoeren van werkzaamheden op, in, onder, over of langs een provinciale vaarweg

    De provincie heeft (vaar)wegen in eigendom en/of beheer en in onderhoud. Als u daarin werkzaamheden wilt uitvoeren, dan moet u hiervoor per activiteit bij het bevoegd gezag een omgevingsvergunning aanvragen.

  • Projectbesluit windenergie

    U kunt bij Provinciale Staten een verzoek indienen voor aanleg of uitbreiding van een installatie voor windenergie. De provincie heeft de bevoegdheid een terrein aan te wijzen en zo nodig een inpassingsplan daarvoor te maken.

  • Uitrit aan provinciale weg aanleggen of aanpassen

    Provinciale wegen hebben veel uitwegen. Duurzaam Veilig en het CROW geven aan dat het aantal minimaal moet zijn.  De provinciale wegenverordening schrijft voor dat het verboden is om zonder omgevingsvergunning van burgemeester en wethouders een uitweg te maken, te hebben of te veranderen of het gebruik daarvan te veranderen (op grond van artikel 2.2., eerste lid Wabo). Omdat uitwegen potentieel gevaarlijke locaties zijn, dienen deze zoveel mogelijk voorkomen te worden.  De provincie heeft een voorkeur voor alternatieve oplossingen, zoals ontsluiting via het wegennet van een lagere orde c.q. parallelvoorziening of een gemeenschappelijke uitweg. 

  • Verslag energie-audit indienen

    Als u een groot bedrijf heeft, dan moet u eens in de 4 jaar een energie-audit (laten) uitvoeren. Het verslag hiervan dient u in bij het eLoket van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

  • Provinciale heffing voor grondwateronttrekking

    In de meeste gevallen heft de provincie belastinggeld op het onttrekken van grondwater. Als u staat ingeschreven in het register van inrichtingen, bent u verplicht om de belasting te betalen. Hoeveel belasting u moet afdragen, is afhankelijk van de hoeveelheid grondwater die u onttrekt.

  • Lozing afvalwater in de bodem

    Het is in principe verboden om afvalwater te lozen in of op de bodem, maar er zijn uitzonderingen. Voor het lozen van afvalwater in de bodem heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u meestal aan bij de gemeente. Soms moet u een vergunning aanvragen bij de provincie of het waterschap. Soms hoeft u alleen een melding te doen.

  • Beschermde dieren en planten

    De Wet natuurbescherming (Wnb) voorziet in de bescherming van dier- en plantensoorten. Het is bij wet onder meer verboden om beschermde soorten opzettelijk te doden, verwonden, (ver)storen en/of vaste rust- en verblijfplaatsen te beschadigen of te vernietigen, om eieren te rapen en om bewust nesten, rustplaatsen en eieren te vernielen of te beschadigen. Maar bijvoorbeeld ook het vervoer van beschermde soorten of het uitzetten van dieren in het wild is niet zonder meer toegestaan. In sommige gevallen wordt hiervoor een ontheffing verleend. U kunt een ontheffing aanvragen bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN).

  • Vuurwerk opslaan en verkopen

    U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Als u een complex bedrijf heeft, vraagt u toestemming bij de provincie aan. Anders vraagt u toestemming aan de gemeente. Een complex bedrijf is een bedrijf dat door aard en omvang grote invloed kan hebben op de omgeving.

  • Ontgronding, schadevergoeding

    Lijdt u schade door het verlenen, intrekken of wijzigen van een ontgrondingsvergunning? Dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. U vraagt de schadevergoeding aan bij de provincie. Of bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voor ontgrondingen in Rijkswater.