Zoekresultaat 11 - 20 van 26 resultaten

  • Gebruik achternaam

    U staat met uw eigen achternaam ingeschreven bij de gemeente. Bent u getrouwd, gescheiden of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u ervoor kiezen een andere naam te gebruiken. U wordt dan aangeschreven met deze naam. Welke naam kunt u gebruiken? U kunt kiezen voor: de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam uw eigen naam gevolgd…

  • Aansprakelijk stellen

    Hebben wij schade bij u veroorzaakt? Of vindt u dat we hier schuldig aan zijn? Dan kunt u ons aansprakelijk stellen. Wanneer zijn wij aansprakelijk? We zijn pas aansprakelijk wanneer er sprake is van nalatigheid. We moeten aantoonbaar in gebreke zijn gebleven. Kunt u overtuigend bewijs leveren, dat we onjuist hebben gehandeld of nalatig zijn geweest? Als dat het geval…

  • Geboorteaangifte

    Vader of moeder geworden? Bij geboorte doet u geboorteaangifte in de gemeente waar het kind geboren is. Zowel de moeder, de vader of duomoeder kan aangifte doen. Lukt dat niet? Dan kan een ander persoon die bij de geboorte aanwezig was aangifte doen. Wat neemt u mee? Om aangifte te doen neemt u uw eigen geldige identiteitsbewijs mee en het…

  • Kind erkennen

    De erkenning van een kind regelt het juridisch ouderschap als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft. De hoofdregel is: een kind kan door een man of vrouw worden erkend als het één ouder heeft. Meenemen naar de afspraak geldig identiteitsbewijs van de erkenner en van de moeder uit wie het kind is geboren. als deze moeder…

  • Handtekening legaliseren

    Bij de gemeente kunt u uw handtekening onder een document laten legaliseren. Zo geeft de gemeente aan dat de betreffende handtekening echt van u is. Legalisatie is vaak nodig op stukken die naar het buitenland moeten of documenten waarin u met uw handtekening ergens toestemming voor geeft. Regelen U gaat persoonlijk langs bij de gemeente met het stuk waarop u…

  • Briefadres

    Soms heeft u niet een woonadres zoals genoemd in de wet basisregistratie personen (BRP). U bent bijvoorbeeld schipper, kermisexploitant of u verblijft in een aangewezen instelling. In die gevallen waarin u niet beschikt over een woonadres kunt u een briefadres aanvragen in de gemeente waar de briefadresgever woont. Als uw verzoek wordt ingewilligd dan ontvangt u voortaan de post van…

  • Klacht medewerker of bestuurder

    Als u vindt dat u niet netjes bent behandeld door een ambtenaar of bestuurder, dan kunt u een klacht indienen. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar door ons erop te wijzen, kunnen we ervan leren om het in de toekomst beter te doen. Waarover kunt o.a. een klacht indienen U kunt onder andere een klacht indienen over: De persoonlijke behandeling…

  • Uittreksel BRP

    Een uittreksel uit de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) is een officiële verklaring dat u in de gemeente staat ingeschreven. Soms heeft u een uittreksel nodig uit de BRP. Bijvoorbeeld als u zich wilt inschrijven voor een woning. Hierin staan in ieder geval uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum en geboorteplaats vermeld. U vraagt het uittreksel aan bij de gemeente. Digitaal aanvragen U…

  • Bewijs van Nederlanderschap

    U heeft een bewijs van Nederlanderschap nodig om te laten zien dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Dat is soms nodig als u naar het buitenland verhuist, als u gaat trouwen of als u voor bepaalde beroepen in aanmerking wilt komen. Bijvoorbeeld bij functies in het openbaar bestuur. U regelt dit bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Afspraak maken…

  • Uittreksel burgerlijke stand

    Van een aantal belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven worden akten gemaakt. Die worden bewaard in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Denk aan een geboorte, huwelijk of partnerschapsregistratie, echtscheiding en overlijden. De akte blijft in de gemeente waar hij is gemaakt. Bijvoorbeeld: Woont u in Sloten, maar is uw kind in het ziekenhuis in Heerenveen geboren? Dan…