Verfijn zoekopdracht
Geselecteerde filters (3)
Zoekresultaat 11 - 20 van 100 resultaten
- Parkeren in het centrum
U heeft in het centrumgebied een parkeerschijf nodig om uw auto te parkeren. Bewoners van het centrumgebied kunnen een permanente ontheffing aanvragen bij de gemeente. Houders van een gehandicaptenparkeerkaart en vergunninghouders kunnen op de daarvoor aangewezen parkeerplek parkeren zonder parkeerschijf.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-03-22
- Onroerendezaakbelasting
De OZB bestaat uit een eigenaren- en gebruikersbelasting. De gebruikersbelasting wordt niet geheven voor woningen. Soms bestaat een object uit een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. Zoals een winkelpand met een woongedeelte. In de Wet WOZ is bepaald dat er sprake is van een niet-woning als de waarde van het woongedeelte minder is dan 70% van de WOZ-waarde. Eigenarenbelasting De eigenarenbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een onroerende zaak in eigendom heeft, of daar een ander zakelijk recht op heeft gevestigd, zoals erfpacht of vruchtgebruik. Gebruikersbelasting De gebruikersbelasting wordt opgelegd aan degene die op 1 januari van het huidige kalenderjaar een niet-woning in gebruik heeft. Bent u op 1 januari eigenaar en gebruiker van een niet-woning? Dan krijgt u zowel voor de OZB-eigenarenbelasting als de OZB-gebruikersbelasting een belastingaanslag. Geen ontheffing Bij de verkoop van een onroerende zaak of verhuizing in de loop van het jaar krijgt u geen ontheffing. Als u op 1 januari van het huidige jaar eigenaar van een pand was of gebruiker van een niet-woning, dan betaalt u voor het hele jaar de OZB. In het geval van verkoop van een onroerende zaak in de loop van het belastingjaar kunt u bij de notaris regelen dat de nieuwe eigenaar de onroerendezaakbelasting betaalt, u neemt hierover zelf contact op met de gemeente. De gemeente doet dit niet. Beëindiging van het gebruik van een onroerende zaak heeft geen invloed op de hoogte van de aanslag voor de gebruikersbelasting.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-12-19
- Carbidschieten
Carbidschieten is een traditie in onze regio. Om ervoor te zorgen dat de situatie veilig blijft en er geen overlast ontstaat, gelden er regels waar iedereen zich tijdens het carbidschieten aan moet houden. Deze regels zijn vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Carbidschieten mag alleen als er voor 11 december 2024 een ontheffing is aangevraagd bij de gemeente.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-11-21
- Onderhoud aan bermen en vergroten biodiversiteit
In onze gemeente worden de bermen langs de wegen extensief onderhouden. Momenteel wordt het overgrote deel nog geklepeld (maaien en laten liggen) deze manier van onderhoud is niet bevorderlijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Een gedeelte van de bermen in het buitengebied van Wildervank worden in het najaar gefaseerd gemaaid. De ene kant van de weg wordt in de even jaren gemaaid en de andere kant van de weg de wordt in de oneven jaren gemaaid. Het gemaaide gras en planten blijven nog enkele dagen liggen voordat het wordt opgeruimd. Zo kunnen bloemzaden eraf vallen en de zaden weer uitgroeien tot volwaardige planten en bloemen. Deze manier van onderhoud aan de bermen zorgt voor een grotere diversiteit aan bloemen en planten. Hierdoor wordt ook het insectenrijkdom vergroot en dat bevordert de biodiversiteit. Vergroten biodiversiteit De variatie in soorten planten en dieren is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Die variatie wordt ook wel biodiversiteit genoemd. ‘Bio’ betekent ‘leven’ en ‘diversiteit’ betekent ‘afwisseling, verschil, verscheidenheid’. De wereld kan niet zonder biodiversiteit. We zijn van deze ecosystemen en levende wezens afhankelijk voor bijvoorbeeld de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Zo heeft het vergroten van de biodiversiteit een positieve bijdrage aan het terug dringen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Dat komt doordat het leefgebied van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups vergoot wordt.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-02-26
- Oudejaarsvuren
Een vuurtje op straat op oudejaarsavond? Het lijkt misschien gezellig, maar de gevolgen zijn groter dan u denkt. Daarom zijn oudejaarsvuren niet toegestaan.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-12-06
- Gehandicaptenparkeerkaart
Soorten kaarten en voorwaarden Er zijn 3 soorten kaarten 1. Gehandicaptenparkeerkaart bestuurder U kunt een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder aanvragen als u een geldig rijbewijs hebt en u bestuurder bent van een motorvoertuig op meer dan twee wielen (bijvoorbeeld een auto, brommobiel of Canta). Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden: U kunt ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok, krukken of een rollator; U zit blijvend in een rolstoel; U heeft een ernstige beperking. 2. Gehandicaptenparkeerkaart passagier U kunt een gehandicaptenparkeerkaart voor een passagier aanvragen als u altijd hulp nodig hebt van de bestuurder om van deur tot deur te komen. U kunt bijvoorbeeld niet alleen blijven wachten tot de bestuurder de auto heeft weggezet. Daarnaast moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden: U kunt ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok, krukken of een rollator; U zit blijvend in een rolstoel; U heeft een ernstige beperking. Als u afhankelijk bent en blijft van een rolstoel, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart. 3. Instellingenkaart Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Kenmerken De kaart staat op uw naam; U kunt de kaart ook in een andere auto gebruiken; De kaart is maximaal 5 jaar geldig; De kaart is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2024-02-01
- Tapontheffing
Wilt u drank zoals bier en wijn verkopen tijdens een evenement of feest? Bijvoorbeeld tijdens een braderie, muziekfeest of kermis? Dan heeft u een ontheffing nodig. De ontheffing geldt voor drank met minder dan 15% alcohol (zwak-alcoholische drank). U kunt de ontheffing voor een speciaal evenement aanvragen. Het evenement duurt niet langer dan 12 dagen achter elkaar. Iedere eigenaar en leidinggevende staat op de vergunning genoemd.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-03-29
- Evenementenverkeersregelaar aanstellen
Om verkeersregelaars aan het werk te zetten, heeft u toestemming nodig. De gemeente waar het evenement plaats vindt, stelt een verkeersregelaar aan. Dit gaat via de organisatie van het evenement. De organisator van een evenement meldt de verkeersregelaars aan bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). Daar kunnen ze ook de instructie volgen. Ze krijgen een aanstelling voor 12 maanden. Dit kan dus voor meer dan 1 evenement zijn. Is een evenementenverkeersregelaar jonger dan 18 jaar? Dan mag hij of zij alleen werken op wegen waar niet harder dan 50 km per uur wordt gereden. En alleen als er bij duisternis of slecht zicht voldoende openbare straatverlichting is.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-03-28
- Melding kapotte straatlantaarn
Ziet u een lantaarnpaal die niet brandt of kapot is? Meld dit dan bij de gemeente. Geef ook het nummer van de lichtmast door. Deze vindt u op de sticker op de straatlantaarn. Melden kapotte straatlantaarn Geef aan welke lamp niet werkt door op de kaart te klikken of een adres in te geven. U ziet direct of iemand anders de lantaarnpaal al heeft gemeld. Dan hoeft u niet nog een melding te doen. Op veel lichtmasten is een nummer vermeld. Het zou fijn zijn als u dat nummer ook kunt doorgeven. Deze staan ook op de digitale kaart. De melding gaat door naar het bedrijf die de lamp gaat repareren. Melding aangereden lantaarnpaal Is er een lantaarnpaal aangereden? En staat de lantaarnpaal erg scheef of liggen er losse draden? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente: 0598 652222. Wij zullen met spoed een monteur sturen, deze zal de mast binnen 24 uur zeker stellen om verdere ongelukken te voorkomen. U kunt ook een WhatsApp bericht sturen naar: 0612214519. Foto's van de situatie zijn altijd welkom. Spoedmeldingen buiten kantoortijden Bel bij gevaarlijke situaties of spoedgevallen buiten kantooruren met 0598 652222.
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-05-17
- Omzettingsvergunning kamerverhuur
Wilt u in een woning losse kamers gaan verhuren aan bijvoorbeeld studenten? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Omgevingsvergunning aanvragen
- Bron: Veendam (Gemeente)
- 2023-03-22