Zoekresultaat 11 - 20 van 56 resultaten

  • Ruimtelijke plannen raadplegen

    Informatie

    Ruimtelijke plannen zijn plannen waarin beschreven staat hoe u grond en/of gebouwen mag gebruiken. Het meest bekende ruimtelijke plan is het bestemmingsplan, maar ook structuurvisiesbeeldkwaliteitsplannen en coördinatieregelingen zijn voorbeelden van ruimtelijke plannen.

    Raadplegen

    Alle plannen die op dit moment in procedure zijn kunt u vinden op de pagina plannen in procedure

    Niet alle plannen die in procedure zijn liggen op dit moment ook ter inzage. Reageren is alleen mogelijke ten aanzien van de plannen die op dit moment ter inzage liggen. Voor een overzicht daarvan verwijzen wij u naar de pagina plannen ter inzage. In de beschrijving van elk afzonderlijk plan kunt u lezen of en op welke wijze u kunt reageren.

    Na afronding van de procedure treedt een plan in werking. We spreken dan van een onherroepelijk plan. Een overzicht van alle ruimtelijke plannen in de gemeente Hof van Twente die onherroepelijk zijn vind u op de pagina plannen onherroepelijk.

    Digitaal raadplegen

    Vanaf 1 januari 2010 zijn alle nieuwe ruimtelijke plannen digitaal in te zien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. In de publicatie van een plan wordt altijd rechtstreeks via een link verwezen naar het desbetreffende plan. 

    Wilt u weten hoe u een ruimtelijke plan op internet kunt raadplegen? Dan vindt u hier een handleiding

    Meer informatie

  • Veel gestelde vragen eikenprocessierups

    De eikenprocessierups zorgt net als elders in Nederland in Hof van Twente regelmatig voor overlast. We proberen de overlast zo klein mogelijk te houden. Dat doen we het liefst op een biologisch verantwoorde manier. Onder aan deze pagina, na de algemene informatie, vindt u de meest gestelde vragen over de eikenprocessierups. 

    Bestrijding in het voorjaar

    We bestrijden de rupsen preventief met hele kleine aaltjes (nematoden). Gildebor voert  de bestrijding uit voor de gemeente. De nachttemperatuur mag dan niet onder de 5 graden zijn. De aaltjes worden als een nevel in de kronen van eikenbomen gespoten. Het bespuiten van de eiken moet in de avonduren gebeuren omdat de aaltjes niet tegen zonlicht (UV-straling) kunnen. De aaltjes eten de heel jonge rupsen en zorgen ervoor dat de rupsen sterven vóór ze brandharen krijgen.

    Er wordt vaak gevraagd of de bestrijding dan ook geen andere vlinderrupsen aantast. Dat is nauwelijks het geval omdat de rups van de eikenprocessievlinder vroeger is dan de meeste andere soorten. Daarom is de timing van de bestrijding, die door experts in de gaten wordt gehouden, cruciaal en kunnen onze inwoners niet dagen voor aanvang tijdig over de nachtelijke werkzaamheden geïnformeerd worden.

    Dit jaar bestrijden we, in tegenstelling tot 2023,  de eikenprocessierups alleen met nematoden in probleemgebieden. Als gemeente willen we de biodiversiteit stimuleren door het aantal locaties te verminderen en het gebruik van agressievere biologische preparaten achterwege te laten. 

    Bestrijding in het hoogseizoen

    Wanneer de eikenprocessierups brandharen krijgt, wordt verder gecontroleerd op de aanwezigheid van rupsen. Dat is ongeveer vanaf half mei tot eind juli. De rupsen op eiken in de kernen van de gemeente worden dan weggezogen. We gaan daarbij eerst naar de plaatsen waar veel mensen komen.

    Biodiversiteit belangrijk bij bestrijding

    Als gemeente stimuleren we ook de inzet van biodiversiteit bij bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer we meer bloeiende plantensoorten zaaien of planten komen daar insecten op af die de natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Ook vleermuizen en mezen eten de eikenprocessierups.

  • Vooraankondiging evenement doorgeven

    Wanneer u een evenement wilt organiseren vragen wij u dit minimaal 7 maanden voor het evenement te melden. Met uw vooraankondiging plaatst u een evenement op de regionale evenementenkalender. Hiermee zijn ook de hulpdiensten geïnformeerd over het evenement. Een vooraankondiging is geen aanvraag evenementenvergunning, deze moet u naast de vooraankondiging doen. 

    Via de knoppen hieronder kunt u de vooraankondiging melden. Inwoners/particulieren kunnen een evenement melden met DigiD, bedrijven/organisaties met e-Herkenning.  

  • Afval

    De gemeente Hof van Twente werkt volgens Diftar, gedifferentieerde tarieven, waarbij per huishouden wordt geregistreerd hoeveel afval wordt aangeboden. Hoe meer afval u aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. De afvalstoffenheffing wordt opgebouwd uit twee delen: een vast deel en een variabel deel. De variabele kosten worden bepaald door het aantal keren dat u restafval aanbiedt; dus hoe vaak u uw grijze container aan de straat zet of een vuilniszak naar de ondergrondse restafvalcontainer brengt. 

  • Opvang Oekraïners, asielzoekers en statushouders

    Op veel plekken in de wereld is het onrustig. Daarom slaan mensen op de vlucht, ook naar onze gemeente. Hof van Twente vangt vluchtelingen op omdat het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is om mensen in die situatie een veilige plek te bieden. Hof van Twente heeft op dit moment te maken met de opvang van Oekraïners, asielzoekers, statushouders en alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV’ers). 

  • Toeristenbelasting

    U betaalt toeristenbelasting aan de gemeente wanneer u gelegenheid tot overnachten biedt aan personen die niet in gemeente Hof van Twente wonen. De toeristenbelasting wordt per persoon per overnachting berekend. Op grond van de belastingverordening mag u de toeristenbelasting aan uw gasten doorberekenen.

    De aangifte wordt na afloop van het belastingjaar verstuurd. Pas dan kan namelijk vastgesteld worden wat het totale aantal van de overnachtingen is geweest. Na beoordeling van de aangifte wordt de aanslag opgelegd. U betaalt in twee gelijke termijnen, tenzij u kiest voor automatische incasso.

    Mensen die een tweede woning hebben en die niet verhuren maar de woning voor zichzelf of het eigen gezin beschikbaar houden, moeten forensenbelasting betalen. Voor standplaatsen, die het hele jaar of seizoen aan dezelfde personen worden verhuurd, kent de gemeente een speciale regeling. 

  • Veilig mailen met de gemeente

    Voor het veilig versturen van privacygevoelige informatie per mail gebruikt de gemeente Hof van Twente het programma ZIVVER. Dit programma versleutelt e-mailberichten met vertrouwelijke inhoud, zoals een burgerservicenummer of andere privacygevoelige of vertrouwelijke gegevens. Alleen de verzender en de ontvanger kunnen dan de informatie in de mail lezen. 

  • Afvalcontainer aanvragen, omwisselen of inleveren

    Voor de inzameling van uw afval kunt u gebruik maken van de volgende containers:

    • Groene gft-container (140 of 240 liter); 
    • Grijze restafval-container (140 of 240 liter);
    • Container met oranje deksel voor verpakkingen (240 liter).

    U kunt op deze pagina digitaal een container aanvragen, omwisselen of inleveren. 

    Heeft u een kapotte container, dan kunt u dit melden via het kopje 'aanvragen'.

  • Meldingen openbare ruimte

    Heeft u een kapotte lantaarnpaal gezien? Ligt er een stoeptegel los of is het wegdek beschadigd? Kunnen de afvoerputjes en kolken het regenwater niet meer aan? Dan horen we dit graag van u. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte.  Een melding geeft u snel aan ons door via het digitale meldformulier en via WhatsApp (06-57813491). U kunt daarbij ook eenvoudig een foto van de situatie meesturen. 

  • WOZ-viewer

    U kunt op de website www.wozwaardeloket.nl, de WOZ-waarde van een woning in Hof van Twente opvragen en vergelijken met andere woningen. 

    Als woningbezitter kunt u via de digitale belastingbalie de WOZ-waarde en het taxatieverslag van uw woning vinden, maar geen WOZ-waarden van willekeurige andere panden.