Zoekresultaat 11 - 20 van 23 resultaten

  • Inschrijving in Nederland

    Ga je gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet je je inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doe je bij de gemeente waar je gaat wonen. Doe dit binnen vijf werkdagen na je aankomst in Nederland.

  • Monument aanwijzen

    Wij bekijken of het gebouw of terrein belangrijk is voor de gemeente. Bijvoorbeeld door de schoonheid van het gebouw of terrein. Of door de wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde. Plaatsen wij het gebouw of terrein op de gemeentelijke monumentenlijst? Dan gelden er strengere regels. Je kunt een monument bijvoorbeeld alleen verbouwen of slopen als je hiervoor een omgevingsvergunning hebt gekregen. Afspraak maken

  • Achternaam voor je kind kiezen

    Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als je samen een geregistreerd partnerschap hebt. Je kunt als ouders ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moet je doorgeven aan de gemeente.

  • Verklaring persoonsgegevens afleggen

    Officiële gebeurtenissen die plaatsvinden in het buitenland, zoals geboorte, huwelijk of overlijden, moet je doorgeven bij de gemeente. Je bent ook verplicht de officiële documenten van deze gebeurtenissen af te (laten) geven.

  • Uitstel van begraven of cremeren

    Begraven of cremeren gebeurt niet eerder dan 36 uur na het overlijden, en uiterlijk op de zesde dag erna. De burgemeester van de gemeente waar de overledene is, mag onder bepaalde voorwaarden een andere termijn bepalen.

  • Achternaam voor je kind kiezen bij erkenning

    Je bent niet getrouwd, je hebt geen geregistreerd partnerschap en je krijgt een kind. Het kind krijgt dan automatisch de achternaam van de biologische moeder. Je kunt ervoor kiezen dat je kind de achternaam van de andere ouder krijgt. Dat kan de vader zijn, maar ook de meemoeder.

  • Grafuitgifte

    De gemeente geeft graven uit op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhofdijk in Hattem. Zowel inwoners als niet-inwoners kunnen een graf huren. Je vraagt dan grafrechten aan.

  • Verhuizing doorgeven

    Ga je verhuizen binnen Nederland? Geef dan je adreswijziging door aan de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente schrijft je in op je nieuwe adres. Uitschrijven bij je oude gemeente is niet nodig. Het doorgeven van een verhuizing is gratis.

  • Beroepschrift indienen

    De gemeente beslist over je bezwaar tegen een gemeentelijk besluit. Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over je bezwaar, dan kun je in beroep gaan. In de brief van de gemeente met de beslissing op uw bezwaarschrift staat vermeld bij wie je in beroep kunt gaan. Dit is meestal de rechtbank. In de beroepsprocedure ben je niet verplicht een advocaat in te schakelen. Het mag wel. Ook kunt je iemand machtigen om namens jou in beroep te gaan. Die persoon hoeft geen advocaat te zijn. Is uw vertegenwoordiger geen advocaat, dan moet je de persoon schriftelijk machtigen. Deze machtiging stuur je mee met het beroepschrift. Vaak krijg je een uitnodiging voor een rechtszitting. Daar kun je jouw bezwaarschrift mondeling toelichten. Je mag dit door je advocaat of gemachtigde laten doen. Je mag het beroepschrift in een andere taal schrijven. Voor een goede afhandeling door de rechtbank kan een vertaling noodzakelijk zijn. Je moet zelf zorgen voor deze vertaling.

  • Andere achternaam gebruiken

    Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Deze is vastgelegd bij de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam heet ook wel je geslachtsnaam of geboortenaam. Bij vrouwen spreken we soms over de meisjesnaam. Deze naam verandert nooit als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wil je met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken worden? Geef dat dan bij ons aan. Wij veranderen dan je aanschrijfnaam, maar niet je geboortenaam. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard je aanschrijfnaam als zij je post sturen. De achternaam waarmee je bent geboren, blijft staan in je officiële papieren. Zoals je paspoort of rijbewijs. Stel: je heet J. de Wit en je partner heet P. Jansen. Dan kun je kiezen uit 4 aanschrijfnamen: J. Jansen J. de Wit J. de Wit-Jansen J. Jansen-de Wit