Zoekresultaat 241 - 249 van 249 resultaten

  • Aangifte overlijden

    Bij het overlijden van een persoon moet aangifte gedaan worden. Dit wordt gedaan door de begrafenisondernemer.

  • Loonkostensubsidie

    Loonkostensubsidie is een instrument binnen de Participatiewet die bedoeld is voor werkgevers. De regeling geldt voor werknemers waarvoor een gemeente verantwoordelijk is. De werkgever komt in aanmerking voor loonkostensubsidie (LKS)als de werknemer door een ziekte of handicap minder dan het referentiemaandloon kan verdienen. De subsidie is een compensatie in de loonkosten voor de verminderde arbeidsproductiviteit van de werknemer. De werkgever betaalt op deze manier alleen voor de werkelijke productiviteit. Hiermee wordt de werkgever gestimuleerd om iemand met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en houden. De hoogte van de subsidie wordt in het algemeen bepaald aan de hand van de loonwaarde van de werknemer. In de eerste zes maanden van het dienstverband is ook een forfaitaire loonkostensubsidie mogelijk.

  • Dak- of thuisloos

    Dak- of thuisloos? Het kan iedereen overkomen. Heeft u vragen over opvang, een gemeentelijk briefadres of wilt u in contact komen? Bel 14015 en geef aan dat u dak- of thuisloos bent. Uw vraag wordt dan naar ons doorgestuurd. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook mailen naar daklozenteam@delft.nl. Wij kunnen u beter helpen als uw telefoonnummer en persoonlijke gegevens (naam, burgerservicenummer en geboortedatum) in de mail vermeld staan. U kunt zich ook online melden. Op dit moment kan het 2 werkdagen duren voordat u antwoord krijgt. Neem bij spoed altijd contact op via 14015 of mail naar daklozenteam@delft.nl.

  • Voorziening onverwijlde bijstand

    Bijstand vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente neemt het besluit over het verlenen van bijstandsuitkeringen. Heeft de gemeente niet binnen 4 weken hierover beslist? Dan moet de gemeente besluiten of u een voorschot kunt krijgen. Dit voorschot verrekent de gemeente later met uw uitkering.

    Weigert de gemeente u een voorschot te geven? Of is het voorschot te laag? Dan kunt u bij de provincie een voorziening onverwijlde bijstand aanvragen. Geeft de provincie u gelijk? Dan moet de gemeente onmiddellijk het voorschot geven of verhogen.

    Dit kan als het gaat over een voorschot voor de bijstand. Of over het voorschot van de aanvullende bijstand voor ouderen (AIO) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

  • Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte werklozen

    De IOAW-uitkering vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau. De IOAW geldt voor oudere werkloze werknemers. Het verschil met een bijstandsuitkering is dat er bij de IOAW niet wordt gekeken naar uw vermogen. U mag uw gespaarde geld, uw eigen huis of uw boot gewoon houden. Het inkomen van uw partner wordt wel in mindering gebracht op deze aanvullende uitkering. Het aantal personen in uw huishouden bepaalt de hoogte van uw uitkering. Als u met meer mensen in huis woont, kunt u de kosten voor levensonderhoud delen en is uw uitkering lager. Dit geldt niet voor inwonende kinderen tot 21 jaar, studenten en commerciële relaties (huurders).

  • Wijziging in bijstandsuitkering doorgeven

    U houdt de gemeente op de hoogte van veranderingen in uw situatie als u een bijstandsuitkering ontvangt. Dit kunnen veranderingen zijn in inkomen, werk of uw thuissituatie.

    Wijzigingen die u door moet geven zijn bijvoorbeeld:

    • een verandering in uw inkomen of vermogen
    • u gaat verhuizen
    • u moet een gevangenisstraf uitzitten
    • uw gezinssamenstelling verandert
    • u gaat trouwen of scheiden

    Geef wijzigingen op tijd door. Als u veranderingen niet of te laat doorgeeft, heet dat uitkeringsfraude. Ook als u onjuiste informatie doorgeeft. Als er twijfel is over het recht op de uitkering, start de gemeente een fraudeonderzoek.

    Vindt de gemeente dat u onterecht uw uitkering ontvangen heeft? Dan kunt u een boete krijgen. Als u te veel geld heeft ontvangen, moet u dat terugbetalen.

  • Werk voor mensen met een arbeidsbeperking aanvragen

    Soms is werken met een gezondheidsbeperking niet mogelijk. Misschien is werken in een sociale werkvoorziening dan een mogelijkheid voor u. U kunt dan onder begeleiding in een beschermde omgeving aan het werk. U hebt daar een indicatie voor nodig. Krijgt u een Wsw-indicatie? Dan neemt een sociale werkplaats contact met u op. Zij kijken naar wat u wilt en kunt. Vaak is er een wachtlijst. U wordt gebeld als er een geschikte plaats voor u is.

  • Bijstand voor jongeren aanvragen

    Jongeren met weinig geld kunnen misschien in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Bent u niet jonger dan 18 jaar en niet ouder dan 27 jaar? Dan moet u eerst zelf 4 weken op zoek gaan naar werk of een opleiding. De gemeente controleert of u voldoende uw best heeft gedaan om een baan of opleiding te vinden. Als u niet uw best heeft gedaan, dan krijgt u geen uitkering. Kreeg u al op jonge leeftijd een ziekte of handicap? En kunt u daardoor niet werken? Dan kunt u vanaf 18 jaar misschien een Wajong-uitkering krijgen. Het aantal personen in uw huishouden bepaalt de hoogte van uw uitkering. Als u met meer mensen in huis woont, kunt u de kosten voor levensonderhoud delen en is uw uitkering lager. Dit geldt niet voor inwonende kinderen tot 27 jaar, studenten en commerciële relaties (huurders).

  • Uitkeringsfraude

    Ontvangt u een bijstandsuitkering? Geeft u informatie die van belang is op het recht op deze uitkering niet correct en tijdig door? Dan pleegt u uitkeringsfraude. 
     
    Voorbeelden van uitkeringsfraude:
    • niet doorgeven van een verandering in uw inkomen of vermogen;
    • niet doorgeven van uw verblijf in detentie;
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling veranderd is (bijv. gehuwd, gescheiden, net doen of u gescheiden bent);
    • een vals adres opgeven.
    Bij fraude wordt ten onrechte bijstand aan u uitbetaald. U moet de teveel ontvangen uitkering terugbetalen en de bijstandsuitkering kan (tijdelijk) worden verlaagd. Ook kunt u een boete van maximaal 100% van het benadelingsbedrag krijgen. Bij zeer ernstige fraude (boven de € 50.000,--) komt de zaak zelfs voor de rechter.
     
    Uitkeringsfraude voorkomen
    U kunt uitkeringsfraude voorkomen door informatie op tijd èn volledig door te geven. Hiervoor gebruikt u het wijzigingsformulier. Weet u niet zeker of bepaalde veranderingen in uw situatie gevolgen hebben voor uw uitkering? Neem dan gerust contact op met de gemeente.
     
    Vermoeden van fraude
    De gemeente kan op verschillende manieren het vermoeden krijgen dat u fraude pleegt, namelijk door:
    • het (laten) controleren van uw gegevens;
    • het voeren van 'vervolggesprekken' met u;
    • informatie van andere instanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst);
    • (anonieme) tips.
    Bij een vermoeden van fraude zal de gemeente eerst zelf een onderzoek opstarten. De gemeente vraagt informatie op en gaat met u in gesprek. Er kunnen (onaangekondigd) gesprekken bij u thuis worden gevoerd. Blijft na een onderzoek het vermoeden van fraude bestaan, dan schakelt de gemeente een sociaal rechercheur in.
     
    Sociaal rechercheur
    De sociaal rechercheur is een specialist in het onderzoeken van fraudezaken, zoals: koppelbaaspraktijken, 'zwart' werken, werken zonder inkomsten te melden, onderzoek naar postadressen en onofficieel samenwoning. Deze specialist mag onderzoeksmethoden gebruiken, zonder u hiervan van te voren op de hoogte te stellen. Deze onderzoeksmethoden lijken veel op die van de politie. Het kan voorkomen dat de rechercheur een getuigenverhoor afneemt. De rechercheur vraagt ook informatie op bij andere instanties.