Zoekresultaat 311 - 320 van 322 resultaten

  • Individuele inkomenstoeslag

    Deze toeslag is bedoeld voor bijvoorbeeld de aanschaf van een wasmachine of koelkast. De individuele inkomenstoeslag is vrij besteedbaar en kunt u eenmaal per 12 maanden aanvragen. Inwoners die langdurig een laag inkomen hebben kunnen deze toeslag krijgen. In Laarbeek kijken we naar het inkomen e...

  • Aangifte overlijden

    Bij het overlijden van een persoon moet aangifte gedaan worden. Dit wordt gedaan door de begrafenisondernemer.

  • Dak- of thuisloos

    Dak- of thuisloos? Het kan iedereen overkomen. Heeft u vragen over opvang, een gemeentelijk briefadres of wilt u in contact komen? Bel 14015 en geef aan dat u dak- of thuisloos bent. Uw vraag wordt dan naar ons doorgestuurd. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook mailen naar daklozenteam@delft.nl. Wij kunnen u beter helpen als uw telefoonnummer en persoonlijke gegevens (naam, burgerservicenummer en geboortedatum) in de mail vermeld staan. U kunt zich ook online melden. Op dit moment kan het 2 werkdagen duren voordat u antwoord krijgt. Neem bij spoed altijd contact op via 14015 of mail naar daklozenteam@delft.nl.

  • Werk voor mensen met een arbeidsbeperking aanvragen

    Soms is werken met een gezondheidsbeperking niet mogelijk. Misschien is werken in een sociale werkvoorziening dan een mogelijkheid voor u. U kunt dan onder begeleiding in een beschermde omgeving aan het werk. U hebt daar een indicatie voor nodig. Krijgt u een Wsw-indicatie? Dan neemt een sociale werkplaats contact met u op. Zij kijken naar wat u wilt en kunt. Vaak is er een wachtlijst. U wordt gebeld als er een geschikte plaats voor u is.

  • Energietoeslag

    Door de stijging van de energiekosten komen veel mensen met een laag inkomen in de problemen. De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld en helpt deze inwoners met een eenmalig bedrag per huishouden. Mensen met een uitkering krijgen dit bedrag automatisch. Heeft u geen uitkering, maar wel een laag inkomen? Dan kunt online het aanvraagformulier invullen en daarmee de energietoeslag aanvragen. Dit kunt u doen door te klikken op het woord aanvraagformulier. Twijfelt u of u recht heeft op de energietoeslag? Lees dan de informatie op deze pagina goed door. Neem bij vragen contact op met Schakel (zie ‘hulp nodig’).

  • Energietoeslag

    Door de stijging van de energiekosten komen veel mensen met een laag inkomen in de problemen. De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld en helpt deze inwoners met een eenmalig bedrag per huishouden. Mensen met een uitkering krijgen dit bedrag automatisch. Heeft u geen uitkering, maar wel een laag inkomen? Dan kunt u online het aanvraagformulier invullen en daarmee de energietoeslag aanvragen. Dit kunt u doen door te klikken op het woord aanvraagformulier. Twijfelt u of u recht heeft op de energietoeslag? Lees dan de informatie op deze pagina goed door. Neem bij vragen contact op met Schakel (zie ‘hulp nodig’ ).

  • Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte werklozen

    De IOAW-uitkering vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau. De IOAW geldt voor oudere werkloze werknemers. Het verschil met een bijstandsuitkering is dat er bij de IOAW niet wordt gekeken naar uw vermogen. U mag uw gespaarde geld, uw eigen huis of uw boot gewoon houden. Het inkomen van uw partner wordt wel in mindering gebracht op deze aanvullende uitkering. Het aantal personen in uw huishouden bepaalt de hoogte van uw uitkering. Als u met meer mensen in huis woont, kunt u de kosten voor levensonderhoud delen en is uw uitkering lager. Dit geldt niet voor inwonende kinderen tot 21 jaar, studenten en commerciële relaties (huurders).

  • Bijstandsuitkering

    Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Heeft u ook geen uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering. Deze uitkering vult uw inkomen aan. Ondertussen laat u zien dat u alles doet om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. We kijken bij uw aanvraag niet alleen naar het inkomen en vermogen. Ook het aantal personen in uw huishouden telt mee voor de hoogte van de uitkering. Woont u met meer volwassenen in huis? Dan kunt u kosten delen en krijgt u daarom een lagere uitkering. Dit geldt niet voor kinderen tot 21 jaar die bij u wonen of bijvoorbeeld studenten en huurders. Dit heet de kostendelersnorm.

  • Wijziging in bijstandsuitkering doorgeven

    U houdt de gemeente op de hoogte van veranderingen in uw situatie als u een bijstandsuitkering ontvangt. Dit kunnen veranderingen zijn in inkomen, werk of uw thuissituatie.

    Wijzigingen die u door moet geven zijn bijvoorbeeld:

    • een verandering in uw inkomen of vermogen
    • u gaat verhuizen
    • u moet een gevangenisstraf uitzitten
    • uw gezinssamenstelling verandert
    • u gaat trouwen of scheiden

    Geef wijzigingen op tijd door. Als u veranderingen niet of te laat doorgeeft, heet dat uitkeringsfraude. Ook als u onjuiste informatie doorgeeft. Als er twijfel is over het recht op de uitkering, start de gemeente een fraudeonderzoek.

    Vindt de gemeente dat u onterecht uw uitkering ontvangen heeft? Dan kunt u een boete krijgen. Als u te veel geld heeft ontvangen, moet u dat terugbetalen.

  • Bijstandsuitkering

    Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Heeft u ook geen uitkering? Dan heeft u misschien recht op een bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering vult uw inkomen aan. Ondertussen laat u zien dat u alles doet om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Kostendelersnorm We kijken bij uw aanvraag voor een bijstandsuitkering niet alleen naar het inkomen en vermogen. Ook het aantal personen in uw huishouden telt mee voor de hoogte van de bijstandsuitkering. Woont u met meer volwassenen in huis? Dan kunt u kosten delen. U krijgt dan een lagere bijstandsuitkering. Dit heet de kostendelersnorm. Vanaf 1 januari 2023 geldt de kostendelersnorm niet voor medebewoners, waaronder ook kinderen tot 27 jaar die bij u inwonen. Studenten en onderhuurders vallen ook niet onder de kostendelersnorm. Voorbeeld kostendelersnorm vanaf 1 januari 2023 In het volgende voorbeeld gaat het om een jongvolwassene (leeftijd: 24 jaar) die bij zijn ouders woont (leeftijd: beide 49 jaar) inwoont. Alle drie hebben ze recht op de algemene bijstandsuitkering. Voor het recht op de bijstandsuitkering en de hoogte van de bijstandsuitkering geldt het volgende: De jongvolwassene is geen kostendeler voor de bijstandsuitkering van zijn ouders.  De ouders hebben recht op de normale gehuwdennorm. De kostendelersnorm is wel van toepassing voor de bijstandsuitkering van de jongvolwassene. Want de jongvolwassene heeft kostendelende medebewoners die ouder zijn dan 27 jaar, namelijk de ouders. De jongvolwassene heeft in dit geval recht op de kostendelersnorm ter hoogte van 43,33% van de gehuwdennorm. Meer informatie over de kostendelersnorm