Zoekresultaat 41 - 42 van 42 resultaten

  • Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

    Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en het omgevingsplan stellen regels aan de (milieu)gevolgen die bedrijven veroorzaken. U krijgt te maken met deze besluiten als u een bedrijf wilt starten of als u de werking van het bedrijf wilt veranderen.

    U moet een omgevingsvergunning milieu bij de provincie aanvragen als u een complex bedrijf heeft. Complexe bedrijven hebben een grote impact op de omgeving en het milieu. Het gaat om de volgende activiteiten:

    • Afvalbeheer in een ippc-installatie
    • basischemie
    • basismetaal
    • complexe minerale industrie
    • complexe papierindustrie, houtindustrie en textielindustrie
    • destructie of verwerken van kadavers of dierlijk afval in een ippc-installatie
    • grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer)
    • grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar)
    • maken van cokes
    • raffinaderij
    • Seveso-inrichting
    • stortplaats of winningsafvalvoorziening
    • verbranden van afvalstoffen in een ippc-installatie
    • vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen

    Op het Informatiepunt Leefomgeving vindt u meer informatie over complexe bedrijven.

    Vinden bij uw bedrijf geen van de bovenstaande activiteiten plaats, dan vraagt u een vergunning aan bij de gemeente. Soms hoeft u alleen een melding te doen of hoeft u niets te doen. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

    Als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, dan heeft uw activiteit misschien gevolgen. Het in stand houden van beschermde gebieden, planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen. De provincie kan speciale eisen stellen, zoals begeleiding door een adviesbureau op het gebied van natuur.

    Soms vraagt u bij de gemeente een omgevingsvergunning aan die ook gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden, planten en dieren. Dat deel van de vergunningaanvraag gaat dan naar de provincie.

  • Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen

    Zonder vergunning mag u geen activiteiten uitvoeren die effect kunnen hebben op de kwaliteit van een Natura 2000-gebied. Dit geldt dus ook voor het beschadigen, verslechteren of verstoren van de leefgebieden van plant- en diersoorten in het gebied.

    Vergunningverlening tijdelijk stilgelegd

    De resultaten van de natuurdoelanalyses laten een verslechterd beeld van de natuur zien. Het gevolg van deze geconstateerde verslechtering is dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen. Deze ligt stil totdat de benodigde aanvullende maatregelen geborgd en de effecten ervan voldoende zeker zijn. Voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw, maar ook voor projecten om te verduurzamen kan, in elk geval tijdelijk, geen vergunningverlening plaatsvinden.

    Projecten waar geen sprake is van (een toename van) stikstofdepositie op de betreffende Natura 2000-gebieden of een beperkte, tijdelijke toename hebben kunnen in sommige gevallen wel worden uitgevoerd.   

    Meer informatie over het (tijdelijk) stopzetten van de vergunningverlening vindt u in: Analyses bevestigen slechte staat natuur Brabant

    Meer informatie over tijdelijke activiteiten met een beperkte toename vindt u in het
    nieuwsbericht  Aanpassing vergunningaanvraag Natura 2000-activiteit op aanpakstikstofbrabant.nl

    Vergunningaanvragen stalsystemen alle diercategorieën opgeschort

    Gerechtelijke uitspraken en de op 25 november 2022 verschenen kamerbrieven van het ministerie van LNV hebben consequenties voor de vergunningverlening van alle emissiearme stalsystemen. Er kan met onvoldoende zekerheid worden vastgesteld dat de stalsystemen voldoende emissies reduceren. Daarom kunnen vergunningen op dit moment niet worden verleend zonder een passende beoordeling waarbij andere (aanvullende) passende maatregelen worden getroffen om de vereiste emissiereductie te behalen. In eerste instantie gold dit alleen voor melkvee en jongvee. In de op 25 november uitgebrachte kamerbrief geeft de Minister aan dat de Rav-factoren niet meer kunnen worden toegepast bij de vergunningverlening Wnb voor álle sectoren en voor álle emissiearme systemen, ook de meer traditionele systemen.

    Emissiearme stalsystemen zijn vergunningplichtig in het kader van de Omgevingswet. Deze vergunningen kunnen nu niet zonder meer worden verleend op basis van de Rav-systematiek. Vergunningverlening voor stalsystemen voor alle diercategorieën is alleen nog mogelijk via een passende beoordeling. Hoe deze passende beoordeling eruit moet zien en hoe deze getoetst moet worden is op dit moment echter nog onbekend. Het ministerie van LNV komt daarvoor begin 2024 met een handreiking.

    Vergunningaanvragen waarbij alleen luchtwassystemen worden toegepast kunnen wel in behandeling genomen worden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de handreiking passende beoordeling luchtwassystemen van december 2023.

    Wanneer geen vergunningsplicht?

    In een aantal gevallen hoeft u geen vergunning aan te vragen. Er is geen vergunningsplicht voor bijvoorbeeld:

    • visserijactiviteiten
    • activiteiten die onderdeel zijn van het beheerplan van een Natura 2000-gebied
    • activiteiten die onderdeel zijn van een programma met het doel om:
      • schade aan een Natura 2000-gebied te verminderen
      • wilde dieren en wilde planten te beschermen en hun leefgebied te verbeteren

    Het is dan wel belangrijk dat de impact op een Natura 2000-gebied zo klein mogelijk blijft. Is er toch een grote impact, dan moet u wel een vergunning aanvragen.

    Heeft uw activiteit impact op een Natura 2000-gebied, maar zijn er verder geen andere gevolgen voor de omgeving, dan vraagt u bij de provincie een omgevingsvergunning aan voor een 'Natura 2000-activiteit'.

    Beïnvloedt uw activiteit ook op andere manieren de omgeving? Dan vraagt u meestal een vergunning aan bij de gemeente. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bouwen in de buurt van een Natura 2000-gebied. De gemeente vraagt dan om advies met instemming bij de provincie voor het deel van uw vergunning dat gaat over de invloed op een Natura 2000-gebied.