Zoekresultaten 41 - 60 van 156 resultaten

  • Externe link: Monument, aanwijzing

    De gemeente kan een gebouw of terrein aanwijzen als gemeentelijk monument. De gemeente kijkt naar: de schoonheid de betekenis voor de wetenschap de cultuurhistorische waarde U krijgt als eigenaar een bericht wanneer de gemeente, een gebouw of terrein, als monument wil aanwijzen. Bent u het er niet mee eens? Geef uw mening dan schriftelijk door aan de gemeente. Kijk voor meer informatie bij 'Zienswijze'. Voor gebouwen en terreinen op de gemeentelijke monumentenlijst gelden meer regels. Deze regels staan in de Monumentenwet. U heeft voor het verbouwen van een monument vaak een omgevingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij 'Monument,verbouwen'.

  • Externe link: Individuele inkomenstoeslag aanvragen

    Als u een laag inkomen heeft moet u proberen om uw inkomen te verhogen. Heeft u er alles aan gedaan om uw inkomen te verbeteren? En toch heeft u geen uitzicht op een hoger inkomen? Dan kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen. De individuele inkomenstoeslag wordt jaarlijks uitbetaald. Als uw situatie niet verandert, kunt u de toeslag het jaar daarna opnieuw aanvragen. U kunt de toeslag niet met terugwerkende kracht krijgen. Individuele inkomenstoeslag aanvragen Voor meer informatie kunt u terecht bij het Sociaal Financieel Trefpunt.

  • Externe link: Nederlander worden

    Wilt u Nederlander worden en staat u ingeschreven bij de gemeente Elburg? Dan kunt u bij de gemeente de Nederlandse nationaliteit aanvragen door optie of door naturalisatie. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Tijdens het telefoongesprek bekijken we of u aan de voorwaarden voldoet. Als dit het geval is, plannen we een afspraak in. Bel met de gemeente: 0525-688 688.

  • Externe link: Loonkostensubsidie

    U kunt als werkgever loonkostensubsidie (LKS) aanvragen voor een medewerker die u in dienst heeft of wilt nemen en die (waarschijnlijk) niet in staat is om het wettelijk minimumloon te verdienen. Wanneer loonkostensubsidie? Een werkgever kan in aanmerking komen voor een loonkostensubsidie als de betreffende werknemer: In de gemeente Elburg woont en (waarschijnlijk) niet in staat is om het zelfstandig wettelijke minimumloon te verdienen; Geen Wajong-uitkering ontvangt van het UWV. Aanvraag Loonkostensubsidie Aanvraag jobcoaching Na ontvangst van het formulier nemen wij de aanvraag in behandeling.  

  • Externe link: Bewijs van Nederlandse nationaliteit aanvragen

    Op sommige momenten moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of wanneer u gaat trouwen. Of voor bepaalde beroepen zoals een functie in het openbaar bestuur. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig. U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Bij het online aanvragen betaalt u een lager tarief. Aanvraag bewijs van Nederlanderschap U kunt het bewijs ook aanvragen op het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken.

  • Externe link: Buitenlands huwelijk registreren

    Bent u als Nederlander in het buitenland getrouwd? Dan moet u uw huwelijk laten registeren bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U komt voor de registratie persoonlijk langs op het gemeentehuis. Neem hiervoor telefonisch contact op met de gemeente via tel. 0525 - 688 688.

  • Externe link: Huur en Pacht

    De gemeente heeft ook gronden in eigendom die zij verhuurt of verpacht. Meestal voor agrarische doeleinden. Als er gronden beschikbaar komen voor verhuur/verpachting, dan maakt de gemeente dit bekend op www.overheid.nl. Iedereen die interesse heeft in de grond kan zich, afhankelijk van de procedure inschrijven.

  • Externe link: Jeugdburgemeester

    De gemeente Elburg benoemd elk jaar een nieuwe jeugdburgemeester. De jeugdburgemeester gaat vaak samen met de 'echte' burgemeester op pad, maar soms ook alleen. Lijkt het jou leuk om een jaar lang jeugdburgemeester te zijn? Meld je dan nu aan! De jeugdburgemeester wordt benoemd op 27 april tijdens koningsdag. De huidige jeugdburgemeester draagt dan zijn/haar taken over aan de nieuwe jeugdburgemeester.

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

    Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Er zijn 4 verschillende kaarten: Bestuurderskaart (GPK-B) U komt in aanmerking voor een bestuurderskaart als: u zelf een auto of brommobiel bestuurt; u een aantoonbare aandoening hebt; u hierdoor niet verder kunt lopen dan 100 meter, ook niet met behulp van een loophulpmiddel. De kaart is niet kenteken gebonden, maar persoonsgebonden. U kunt de kaart in elke auto gebruiken. Aanvullende informatie Wanneer u een aanvraag indient voor een bestuurderskaart en u bent in het bezit van een geldig rijbewijs, dient u er rekening mee te houden dat de door u overlegde medische gegevens er toe kunnen leiden dat er een procedure gestart wordt op grond van de artikelen 130-134 van de Wegenverkeerswet 1994. Dit kan eventueel betekenen dat de minister van Infrastructuur en Milieu na onderzoek door een specialist u ongeschikt verklaart voor het besturen van een motorrijtuig en uw rijbewijs ongeldig verklaart. Passagierskaart (GPK-P) U komt in aanmerking voor een passagierskaart als: u zelf geen auto rijdt, maar passagier bent; u een aantoonbare aandoening hebt; u hierdoor niet verder kunt lopen dan 100 meter ook niet met behulp van een loophulpmiddel; u continu afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder; u niet zelfstandig kunt wachten totdat de bestuurder de auto heeft geparkeerd en/of u permanent rolstoel gebonden bent. De kaart is persoonsgebonden. Combikaart bestuurders-/passagierskaart (GPK-B en P) U komt in aanmerking voor zowel een bestuurderskaart als een passagierskaart. De bestuurderskaart en de passagierskaart staan op uw naam. Alleen u kunt de kaart dus gebruiken. Een kaart voor zorginstellingen Hiermee kunnen zorginstellingen bewoners met een beperking vervoeren. Neem voor meer informatie contact op met het Sociaal Financieel Trefpunt. Aanvraag gehandicaptenparkeerkaart

  • Externe link: Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

    Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita is een schriftelijk bewijs dat u nog in leven bent. Instanties zoals een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kunnen hierom vragen. Het verschil tussen beide documenten is: Een bewijs van in leven zijn gebruikt u in Nederland. Dit is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Een attestatie de vita gebruikt u in het buitenland. Dit is een verklaring van de burgerlijke stand.  Heeft u een brief van uw pensioenfonds waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft? Dan is het gratis. Vraag het uittreksel in dit geval persoonlijk aan op het gemeentehuis. U dient de brief van het pensioenfonds mee te nemen. U vraagt het bewijs van in leven zijn aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). U kunt een bewijs van in leven zijn direct online aanvragen. U heeft daarbij uw DigiD nodig. Het aanvragen van een attestatie de vita (voor gebruik in het buitenland) kan niet online. Hiervoor moet u een afspraak maken. Bewijs van in leven zijn aanvragen 

  • Externe link: Marktstandplaats aanvragen

    Het kan zijn dat u op de markt een eenmalige of vaste standplaats wilt hebben. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente zal dan controleren of er plaats beschikbaar is en of u in aanmerking komt voor de vergunning. De gemeente kan uw aanvraag goedkeuren of weigeren. De gemeente Elburg hanteert geen wachtlijst. Aanvraag marktstandplaats weekmarkt   Inloggen met E-herkenning.

  • Externe link: Subsidie verenigingen en instellingen

    Instellingen, verenigingen en stichtingen kunnen in aanmerking komen voor subsidie als zij activiteiten organiseren voor de inwoners van de gemeente Elburg. Dit kunnen activiteiten zijn onder andere op bijvoorbeeld het gebied van: Sport Maatschappelijke ondersteuning Jeugdhulpverlening / jongerenwerk Ouderenorganisaties Kunst en Cultuur Subsidie kan worden aangevraagd met EHerkenning of met DigiD Aanvraag subsidie Let op: de aanvraag moet namens een tekenbevoegde worden gedaan.

  • Externe link: Kinderopvang starten

    Ondernemers die kinderopvang willen verzorgen, moeten een aanvraag indienen bij de gemeente. U kunt het aanvraagformulier mailen naar gemeente@elburg.nl. De gemeente regelt uw inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). U moet een aanvraag doen als u de volgende onderneming start: buitenschoolse opvang gastouderbureau kinderdagverblijf De opvang van kinderen moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. De GGD beoordeelt of u aan deze eisen voldoet. Bij een positief oordeel schrijft de gemeente u in. U krijgt hiervan bericht. Heeft u gastouders die voor u werken? De gastouders moeten ook in het LRK geregistreerd staan. Hiervoor moet het gastouderbureau zorgen. U moet zich ook inschrijven in het personenregister kinderopvang. Dit geldt voor iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen. Meer informatie leest u op de website van DUO.

  • Externe link: Alcohol tijdelijk schenken

    Het is verboden om buiten uw horecabedrijf alcoholische dranken te verkopen. U kunt voor speciale evenementen een ontheffing aanvragen. Bijvoorbeeld met Koningsdag. Daarmee mag u tijdelijk zwak alcoholhoudende dranken verkopen, zoals bier en wijn. U kunt een ontheffing krijgen voor maximaal 12 dagen achter elkaar. Ontheffing Alcoholwet aanvragen

  • Externe link: Grafuitgifte

    De gemeente heeft graven op de gemeentelijke begraafplaats. Iedere inwoner kan een graf huren. Hiervoor vraagt u grafrechten aan. Er zijn meerdere soorten graven: een particulier graf voor 30 jaar of onbepaalde tijd; een algemeen graf; een nis voor een urn. Particulier graf Een particulier graf wordt uitgegeven voor 30 jaar of onbepaalde tijd. Verlenging is mogelijk.  Op verschillende plaatsen worden de graven voor een, twee of drie overledenen uitgegeven. Algemeen graf Een algemeen graf vraagt u aan via de begrafenisondernemer. Een algemeen graf wordt per laag uitgegeven voor 30 jaar. De gemeente blijft rechthebbende van een algemeen graf. Verlenging is niet mogelijk. Urnennis of urnengraf Een urnennis of urnengraf wordt voor tien jaar uitgegeven. Verlenging is mogelijk, steeds voor een periode van tien jaar. Een urnennis en urnengraf zijn beide geschikt voor 2 urnen.

  • Externe link: Reclamebelasting

    De gemeente kan reclamebelasting heffen als u reclame langs de weg plaatst. Belangrijk om te weten: de gemeente maakt geen onderscheid tussen particuliere en openbare grond u heeft meestal ook een omgevingsvergunning nodig om reclame te plaatsen u betaalt ook precariobelasting voor reclame op of boven gemeentegrond

  • Externe link: Werken met een arbeidsbeperking

    Hebt u een lichamelijke of psychische beperking waardoor het lastig is om een baan te vinden en te houden? De gemeente kan u hierbij helpen. Indicatie banenafspraak Een indicatie banenafspraak is een aangepaste baan voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Zowel de werkgever als de werknemer krijgen hierbij hulp van de gemeente. Hoe het werkt? Als u een afspraakbaan hebt, begint u met een proefperiode. U werkt dan met behoud van uw uitkering. Zo kunnen u en uw werkgever zien of het werk bij u past. Als u een contract krijgt, hebt u mogelijk recht op: extra ondersteuning van een jobcoach; speciale hulpmiddelen; aangepaste werkzaamheden en loonkostensubsidie voor uw werkgever. Voorwaarden Voor de afspraakbaan gelden een aantal voorwaarden: U woont in de gemeente Elburg; U staat ingeschreven in het Landelijk doelgroepregister. Landelijk doelgroepregister Bij het UWV kunt u een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Als het UWV beoordeelt dat u door uw belemmeringen niet zelf een baan kunt vinden en houden, komt u in het Landelijk doelgroepregister te staan. Wanneer u in het Landelijk doelgroepregister staat, ziet de werkgever alleen uw naam en BSN nummer. De werkgever kan niet uw medische geschiedenis of andere persoonlijke gegevens zien. Jobcoach Een jobcoach kan u helpen op uw werkplek. Bijvoorbeeld tijdens het inwerken of bij het wennen aan de nieuwe collega’s en werkzaamheden. Zowel u als uw werkgever kan een jobcoach aanvragen bij de gemeente. Loonkostensubsidie Als u een afspraakbaan hebt, kan het zijn dat u niet alle werkzaamheden kunt uitvoeren. Uw werkgever kan hiervoor loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente. Een onderzoeker komt langs op de werkplek om te meten hoeveel werk u kunt doen. Dit noemen we uw ‘loonwaarde’. Uw ‘loonwaarde’ bepaalt hoeveel subsidie uw werkgever krijgt van de gemeente. Een afspraakbaan vinden Zoekt u een afspraakbaan? Zodra u in het Landelijk doelgroepregister staat, kunt u zich inschrijven op de website werk.nl. Zo zien werkgevers dat u in het Landelijk doelgroepregister staat en maakt u meer kans op een baan. Hoe het werkt Ga naar de website werk.nl; Log in met uw DigiD; Ga naar ‘Mijn CV’; Vink de optie ‘Banenafspraak’ aan. Contact Hebt u vragen over werken met een arbeidsbeperking of wilt u hulp bij het vinden van werk? Neem hiervoor contact op met het Sociaal Financieel Trefpunt of kom langs.

  • Externe link: Ouderlijk gezag en voogdij

    Ouderlijk gezag hebben betekent dat u beslissingen mag nemen over uw kind. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt u een kind? Dan krijgen beide ouders automatisch het ouderlijk gezag. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Heeft geen van de ouders het gezag, dan wijst de rechter een voogd aan. Gezamenlijk gezag door erkenning Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank. Is een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag wel regelen. Ook als het kind na 1 januari 2023 is geboren. Ouders geen gezag: voogdij Heeft iemand anders dan de ouders het gezag over een kind? Dan is er sprake van voogdij.

  • Externe link: Paspoort

    Een paspoort is een reisdocument (wereldwijd) en identificatiemiddel. U vraagt een paspoort digitaal aan via de website of persoonlijk bij de balie van de gemeente waar u ingeschreven staat. Let wel: u moet uw digitale aanvraag nog steeds persoonlijk afronden bij de balie van publiekszaken in het gemeentehuis. Het gaat dan om zaken als het plaatsen van uw handtekening en het afnemen van uw vingerafdruk. Een aanvraag bij de balie kan alleen op afspraak.  U kunt uw paspoort na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Neem wel uw afhaalbewijs mee. Een paspoort voor personen vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig. Een paspoort voor personen t/m 17 jaar is 5 jaar geldig. Start online aanvraag Maak uw balieafspraak

  • Externe link: Rioolaansluiting aanvragen

    De gemeente zorgt voor het hoofdrioolstelsel. Ze gaat over de aanleg, het onderhoud, de ontstopping en de vervanging ervan. Daarnaast zorgt de gemeente ook voor de aansluiting van uw woning, bedrijf of gebouw op het riool. De gemeente verzorgt uw aansluiting tot aan uw eigen terrein. Vanaf daar moet u er zelf voor zorgen. Bent u nog niet aangesloten op het rioolstelsel? Dan kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Aanvraag rioolaansluiting digitaal