Zoekresultaten 1 - 20 van 317 resultaten
- Externe link: Starterslening
Als u voor de eerste keer een woning wilt kopen en de financiering niet rond krijgt vanwege de hoogte van de hypotheek, dan kunt u in aanmerking komen voor een starterslening. De starterslening is een tweede hypotheek, naast de hypotheek die u zelf financiert op grond van uw inkomen.
- Bron: Pijnacker-Nootdorp (Gemeente)
- 2025-05-02
- Huisvesting
- Externe link: Brandveilig gebruik van gebouwen
Er zijn landelijke richtlijnen voor het brandveilig gebruik van gebouwen. Wilt u een gebouw gaan gebruiken? Externe link: Voor sommige gebouwen moet u dat vooraf melden. Soms mag de gemeente de regels daarvoor aanpassen.
Heeft u vragen? Stel ze aan het Externe link: Informatiepunt Leefomgeving.
- Bron: Voorst (Gemeente)
- 2025-04-18
- Huisvesting
- Externe link: Woning uit de woonruimtevoorraad halen
Huiseigenaren kunnen om verschillende redenen hun woning uit de woonruimtevoorraad laten halen. Hiervoor is een onttrekkingsvergunning nodig.
- Bron: Midden-Delfland (Gemeente)
- 2025-04-22
- Huisvesting
- Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen
Doe een vergunningcheck, een melding of vraag meteen een omgevingsvergunning aan
- Bron: Ermelo (Gemeente)
- 2025-04-29
- Huisvesting, Natuur en milieu, Openbare orde en veiligheid, Verkeer
- Externe link: Woning splitsen
Huiseigenaren kunnen hun woning splitsen. Hiervoor is een vergunning nodig. Daarnaast bepaalt de gemeente of de woning gesplitst mag worden.
- Bron: Twenterand (Gemeente)
- 2025-05-14
- Huisvesting
- Externe link: Woning tijdelijk verhuren
Als u een pand leeg heeft staan, kunt u het tijdelijk verhuren. U kunt hiervoor gebruik maken van de Leegstandwet. Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbescherming te geven.
Wilt u uw pand verhuren op basis van de Leegstandwet? Dan heeft u een vergunning nodig. Hoelang u het pand mag verhuren ligt aan de situatie.
Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt
U krijgt de vergunning voor 2 jaar. De gemeente kan de vergunning steeds met 1 jaar verlengen. De totale lengte van de vergunning is maximaal 7 jaar.
Woning die te koop staat
U krijgt een vergunning voor 5 jaar. De vergunning wordt niet verlengd.
Gebouw zonder woonbestemming
U krijgt een vergunning voor maximaal 10 jaar. Heeft u voor het gebruik als woonruimte een tijdelijke ontheffing van het omgevingsplan nodig? Dan is de vergunning voor verhuur net zolang geldig als de duur van de ontheffing van het omgevingsplan (met een maximum van 10 jaar).
Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan kunt u het pand tijdelijk onderverhuren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw verhuurder.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-01
- Huisvesting
- Externe link: Omgevingsvergunning aanvragen
Gaat u iets in uw omgeving aanpassen? Bijvoorbeeld bouwen of slopen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. U vraagt een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.
- Bron: Steenbergen (Gemeente)
- 2025-05-08
- Huisvesting
- Externe link: Woningvormingsvergunning
Sinds 1 april 2021 heeft u een woningvormingsvergunning nodig op grond van de Huisvestingsverordening wanneer u tot bouwkundige splitsing wil overgaan. Online aanvragen woningvormingsvergunning
- Bron: Zaanstad (Gemeente)
- 2025-04-24
- Huisvesting
- Externe link: Starterslening aanvragen
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van uw woning en het maximale bedrag dat u bij de bank kunt lenen.
- Bron: Wormerland (Gemeente)
- 2025-05-06
- Huisvesting
- Externe link: Omgevingsvergunning
Omgevingsvergunning
- Bron: Tilburg (Gemeente)
- 2025-05-02
- Huisvesting, Natuur en milieu, Openbare orde en veiligheid, Ruimte en infrastructuur, Verkeer
- Externe link: Ongedierte bestrijden
Ongedierte bestrijden
- Bron: Oss (Gemeente)
- 2025-05-13
- Huisvesting
- Externe link: Brandveilig gebruik van gebouw of tent
Om een bouwwerk met meerdere personen te kunnen gebruiken moet het bouwwerk brandveilig zijn. U moet hiervoor een goedgekeurde actuele melding of vergunning voor brandveilig gebruik kunnen overleggen. U kunt een melding doen via het Omgevingsloket. Een melding is gratis. Verandert er iets aan de inrichting of situatie, dan moet u altijd een nieuwe melding doen. Wanneer moet ik een melding doen? U heeft een goedgekeurde melding 'bouwwerk brandveilig gebruiken' nodig bij: gebruik van een bouwwerk met meer dan 50 personen gebruik van een tijdelijk bouwsel (tent, tribune) met meer dan 150 personen kamergewijze verhuur van een woning of ander bouwwerk (door 5 of meer afzonderlijke bewoners) Let op: valt een tijdelijk bouwsel binnen een evenementenvergunning dan is er geen aparte melding nodig. Melding brandveilig gebruik doen Welke punten zijn belangrijk? De brandweer (Veiligheidsregio Zeeland) controleert of een gebouw brandveilig is. Waar gaat het dan om: Voldoende en duidelijk zichtbare vluchtroutes naar de openbare weg Vrije vluchtroutes: deuren/openingen goed bereikbaar, niet op slot, vrij van obstakels, duidelijk aangegeven Voldoende brandveiligheidsvoorzieningen: brandblussers, brandmelders, noodverlichting Brandveilige feestversiering, stands, kramen, podia en dergelijke Duidelijke veiligheidsinstructies, ontruimings- en vluchtplan Opstelling inventaris, draairichting nooddeuren, maximaal aantal personen per ruimte, brand- en rookwerende scheidingen Meer informatie Bovenstaande informatie kunt u nalezen in het besluit bouwwerken leefomgeving en het Besluit brandveilig gebruik. Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.
- Bron: Terneuzen (Gemeente)
- 2025-04-29
- Huisvesting
- Externe link: Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
Bij het verbouwen of herstellen van een monument is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Verschillende scenario's zijn mogelijk.
- Bron: Cranendonck (Gemeente)
- 2025-05-14
- Huisvesting
- Externe link: Woning splitsen of omzetten naar kamers
Het is mogelijk om een bestaande woning te splitsen, om er bijvoorbeeld appartementen van te maken of studentenkamers. Hiervoor moet u een
- Bron: Maastricht (Gemeente)
- 2025-04-24
- Huisvesting
- Externe link: Bouwen en verbouwen
Bouw-, verbouw-, of sloopplannen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig of moet u een melding doen. De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze is nodig om te bepalen of u mag doen wat u wilt. Omgevingsloket Vanaf 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking. Bent u…
- Bron: Zaanstad (Gemeente)
- 2025-05-02
- Huisvesting
- Externe link: Welstand
Een welstandcommissie controleert diverse aspecten van een geplande bouw of verbouwing.
- Bron: Cranendonck (Gemeente)
- 2025-05-14
- Huisvesting
- Externe link: Gebouw of woning slopen
Als u een gebouw of woning gaat slopen, moet u dit van tevoren melden. Dit is bedoeld om de veiligheid en gezondheid van mensen te beschermen.
- Bron: Twenterand (Gemeente)
- 2025-05-14
- Huisvesting
- Externe link: Starterslening aanvragen
Starters een kans op de koopwoningmarkt geven, vinden we belangrijk. Daarom bieden wij de Starterslening aan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs en wat een starter maximaal bij de bank kan lenen. De Starterslening is altijd een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker. Een huis dat onbetaalbaar lijkt, kan zo soms tóch gekocht worden.
- Bron: Assen (Gemeente)
- 2025-05-13
- Huisvesting
- Externe link: Leegstaand pand tijdelijk verhuren
Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbesch...
- Bron: Heerlen (Gemeente)
- 2025-05-05
- Huisvesting
- Externe link: Asbest verwijderen
Meldingen & toezicht Het toezicht op asbestsanering is niet gekoppeld of gelijk aan het toezicht op gewone sloopwerkzaamheden. Het zijn separat...
- Bron: Goeree-Overflakkee (Gemeente)
- 2025-05-14
- Huisvesting