Zoekresultaat 1 - 10 van 12 resultaten

  • Jeugd en jongeren, subsidie

    Jeugd- en jongerenverenigingen die zich bezighouden met het stimuleren van activiteiten voor jeugd en jongeren tot 23 jaar kunnen subsidie aanvragen.

  • Alcohol schenken, tijdelijke ontheffing

    Het is verboden om (buiten uw horecabedrijf) zwak alcoholische drank te verkopen. Voor speciale evenementen kunt u een ontheffing aanvragen om tijdelijk zwak alcoholische drank te verkopen.

    Er wordt alleen ontheffing verleend voor de verkoop van zwak alcoholische dranken, zoals bier en wijn.

  • Voedselbank

    U kunt bij de voedselbank een voedselpakket ophalen als u een laag inkomen heeft. In een voedselpakket zit bijvoorbeeld brood, beleg en groenten. Met dit pakket vult u uw boodschappen aan. U kunt hier een paar dagen van eten.

  • Subsidie aanvragen voor maatschappelijke zorg

    De gemeente geeft subsidie aan instellingen en organisaties die maatschappelijke zorg bieden, zoals maatschappelijk werk.

    Biedt uw organisatie maatschappelijke zorg? Kijk in de gemeentelijke verordening of u een subsidie kunt aanvragen voor dit werk. 

  • Ondersteuning voor mantelzorger aanvragen

    Als mantelzorger zorgt u vrijwillig voor uw hulpbehoevende partner, ouder, kind, vriend of buur. Dit hoeft u niet alleen te doen. Zeker niet als uw taak te zwaar voor u wordt. Binnen onze gemeente kunt u bij Stichting Mens en Welzijn Voorst terecht voor ondersteuning en begeleiding. Bijvoorbeeld van een vrijwilliger. U krijgt daar ook te horen welke regelingen er voor u zijn. Zo krijgt u een steuntje in de rug en hulp als dat nodig is.

  • Hulp bij wonen en gezondheid

    Misschien is het door ouderdom, een beperking, ziekte of psychische problemen lastig voor u om thuis te (blijven) wonen. Bijvoorbeeld als u daardoor uw huis niet meer schoon kunt houden. Of als u niet meer voor uzelf kunt koken.

    Vaak kunnen mensen in uw omgeving helpen. Zoals uw partner, kinderen, familie, vrienden of buren. Of er zijn voorzieningen in de buurt, zoals een klusjesdienst of een maaltijdservice. Ook zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld de administratie voor u bijhouden.

    Heeft u geen hulp in uw omgeving? Dan kunt u bij de gemeente terecht. De gemeente gaat met u in gesprek. Samen kijkt u naar wat u nog zelf kunt doen en welke voorzieningen er in uw omgeving zijn. Blijkt uit het onderzoek dat u extra hulp nodig heeft? Dan kan de gemeente u een maatwerkvoorziening aanbieden, zoals een traplift of begeleiding bij het wonen.

  • Alcohol schenken en verkopen (Alcoholwet)

    U heeft als ondernemer een Alcoholvergunning nodig voor het schenken en verkopen van alcoholische dranken, zoals bier en wijn. Er zijn 3 soorten Alcoholvergunningen:

    • voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
    • voor slijterijen
    • voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines

    Misschien moet u ook andere vergunningen aanvragen of meldingen doen:

    • Als er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand aanwezig kunnen zijn
    • Als u een gokautomaat wilt plaatsen

    De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen als u een Alcoholvergunning aanvraagt. De gemeente voert een antecedentenonderzoek uit naar de aanvrager van een Alcoholvergunning en naar de leidinggevenden. Gecontroleerd zal worden of deze personen voorkomen in de registers van politie en justitie.

     

  • Horecabedrijf beginnen

    Als u een horecabedrijf begint en u alcohol tegen betaling wilt schenken, heeft u een Alcoholvergunning nodig. U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een Alcoholvergunning nodig.

    De vergunning is onbeperkt geldig totdat het horecabedrijf verandert van naam, rechtsvorm, plaats of eigenaar. Verandert er iets? Meld het binnen 3 dagen bij de gemeente.

    Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

    • u alcohol wilt schenken in uw bedrijf
    • er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand kunnen
    • u een terras bij uw horecabedrijf heeft
    • u een gokautomaat wilt plaatsen

  • Gedwongen hulp bij ernstige psychische problemen

    Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een ggz-instelling.

    Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.

    Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.

  • Meedoen in de maatschappij

    Misschien kunt u door ouderdom, een beperking of ziekte niet meer goed meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan zelfstandig reizen en boodschappen doen. Het kan ook zijn dat u zich eenzaam voelt.

    Vaak kunnen mensen in uw omgeving helpen. Bijvoorbeeld uw partner, inwonende kinderen, andere familieleden, vrienden en buren. Of er zijn voorzieningen in de buurt. Zoals een buurthuis waar u anderen kunt ontmoeten. Of er is een vrijwilliger die u kan helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan online boodschappen bestellen of reizen met de regiotaxi.

    Lukt dat niet? Dan kunt u met uw hulpvraag bij de gemeente terecht. Samen onderzoekt u wat mogelijk is. Wat kunt u nog zelf en waar kunnen mensen uit uw omgeving bij helpen?

    Als blijkt dat u extra hulp nodig heeft, dan kan de gemeente u een maatwerkvoorziening aanbieden. Bijvoorbeeld een scootmobiel, zodat u weer gemakkelijk ergens naar toe kunt. Of dagbesteding. De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. Wel mag u een persoonlijk plan inleveren. Daarin schrijft u welke hulp u nodig heeft.