Zoekresultaat 11 - 20 van 21 resultaten

  • Ontheffing aanvragen voor exceptioneel transport

    Er zijn regels opgesteld over goederenvervoer. Bijvoorbeeld over hoe lang en breed de lading mag zijn die u vervoert. Als u grotere goederen wilt vervoeren, heeft u een ontheffing nodig. Er zijn verschillende soorten ontheffingen:

    • incidentele ontheffing
    • jaarontheffing
    • LZV-ontheffing voor lange zware vrachtautocombinaties 
    • ontheffing voor landbouwvoertuigen
    • ontheffing voor specifiek doel of opleiding

  • Gehandicaptenparkeerkaart, bestuurderskaart

    Als u gehandicapt bent en zelf autorijdt, dan kunt u in aanmerking komen voor een bestuurderskaart. Een bestuurderskaart is een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Op uw bestuurderskaart staat geen kenteken. U kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. Een bestuurderskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.

    Naast de bestuurderskaart is er de passagierskaart. Meer informatie hierover vindt u bij: “gehandicaptenparkeerkaart, passagierskaart”.

  • Evenementenvergunning

    Op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene plaatselijke verordening is het verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

    Onder evenement wordt verstaan: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak. Onder evenement wordt mede verstaan:
    a. een herdenkingsplechtigheid;
    b. een braderie;
    c. een optocht;
    d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg.

    Voor het houden van een evenement kunnen diverse andere vergunningen en/of ontheffingen noodzakelijk zijn. Doe daarom de online vergunningenchecker en vraag gemakkelijk en snel de juiste vergunningen aan. 

    Infographic en folders 'Evenementen: gezondheid en veiligheid'

    Een evenement organiseren, daar komt best wat bij kijken. Naast een mooi evenement wil je natuurlijk ook een veilig evenement organiseren. Er zijn veel onderwerpen over gezondheid en veiligheid waarvoor je aandacht moet hebben. Daarom hebben GHOR en GGD NOG een infographic ontwikkeld voor vergunningverleners en evenementenorganisatoren.

    Op de website van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) vind je deze handige infographic met informatiefolders over onderwerpen die gaan over veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld over evenementenzorg, alcohol, drugs en roken, eten en (gratis) drinkwatervoorzieningen, weersomstandigheden en sanitaire voorzieningen.

    Meer informatie kunt u vinden op https://www.vnog.nl/Advies-GHOR-bij-evenementen.

  • Kabels en leidingen aanleggen

    Alleen met toestemming van de gemeente mag u kabels en leidingen in de grond aanleggen. Toestemming is niet nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder machine doet.

    Gebruikt u een machine voor het graven? Dan moet u ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. Bij het Kadaster is alle informatie over de ligging van kabels en leidingen centraal opgeslagen.

  • Eerste rijbewijs aanvragen

    Als u bent geslaagd voor uw rijexamen, kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit kan vanaf de eerste werkdag na uw examen. De gemeente controleert in het rijbewijzenregister van de RDW of u echt uw rijbewijs heeft gehaald. Het CBR zet in dit register de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. Deze verklaringen krijgt u dus niet mee na uw examen.

    Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat u strenger wordt gestraft als u zich niet aan de verkeersregels houdt. Meestal heeft u 5 jaar een beginnersrijbewijs. Heeft u voor uw 18e een rijbewijs gehaald? Dan is deze periode 7 jaar.

    U mag al rijexamen voor de auto doen als u 17 jaar bent. U mag dan auto rijden met een coach naast u.

    Vanaf 01-07-2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

     

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, luchtballonnen en zweefvliegtuigen. Wilt u toch opstijgen of landen buiten een vliegveld? Dan heeft u een 'ontheffing tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) nodig.

    Deze ontheffing vraagt u aan bij de provincie Gelderland. 

  • Een klein evenement organiseren

    Een klein evenement is bijvoorbeeld een rommelmarkt, straatfeest of buurtbarbecue. Op een klein evenement zijn weinig mensen aanwezig. Een klein evenement zorgt voor weinig overlast voor bewoners en verkeer. U moet een klein evenement melden bij de gemeente.

    Misschien moet u aan de gemeente een vergunning vragen voor activiteiten op het evenement. Of u moet een aparte melding doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:

    • het plaatsen van tijdelijke bouwsels (bijvoorbeeld een podium, tribune of feesttent)
    • het plaatsen van reclameborden of routeborden
    • het organiseren van een feest in uw (horeca)bedrijf
    • het tijdelijk schenken van alcohol
    • het organiseren van een evenement in of bij een natuurgebied

  • Rijbewijs online verlengen of uitbreiden

    Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen.

    Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 75e jaar op Rijksoverheid.nl.

    U kunt online een rijbewijs aanvragen als:

    • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie
    • uw rijbewijs bijna verloopt

  • Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers aanvragen

    Als u gehandicapt bent en afhankelijk bent van vervoer door anderen, kunt u in aanmerking komen voor een passagierskaart. Een passagierskaart is een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen u kunt er gebruik van maken. De kaart is ook geldig in de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.

    Naast de passagierskaart is er de bestuurderskaart. Meer informatie vindt u bij: “gehandicaptenparkeerkaart, bestuurderskaart”.

  • Gladheidsbestrijding

    Gladde wegen en fietspaden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente probeert dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door te strooien met zout of sneeuw van de weg te schuiven met sneeuwschuivers.
    De gemeente zorgt voor de gemeentelijke wegen. Dus niet voor bijvoorbeeld rijkswegen of provinciale wegen.

    In onze gemeente zorgen voor de gladheidbestrijding: Rijkswaterstaat (A1), Provincie Gelderland en de gemeente.

    Provincie Gelderland

    De provincie Gelderland heeft de volgende wegen onder haar beheer: Rijksstraatweg Apeldoorn Deventer (N344); Wilpsedijk Rijksstraatweg Deventerweg (N790); Hoofdweg Klarenbeek (N789) Terwoldseweg Twelloseweg Dorpsstraat Schotanusstraat Vaassenseweg (N792); Zutphenseweg Rijksstraatweg Voorst (N345) en Molenallee vanaf Wilp en Fliertweg tot aan opritten A1 (N791)

    Strooien

    De gladheidbestrijding (strooien) op de gemeentelijke hoofdroutes is in de periode van 1 november tot 1 april. Bij zeer extreme winterse omstandigheden, zoals langdurige zware sneeuwval en ijzel, wordt ook de gladheid op de overige gemeentelijke verharde wegen bestreden. Woonerven en doodlopende wegen worden bij zeer extreme winterse omstandigheden gestrooid als de overige verharde wegen goed begaanbaar zijn.

    Een route is een als hoofdroute als aan (een van) de volgende criteria wordt voldaan: 

    • Doorgaande wegen en wijkontsluitingswegen
    • Bewegwijzerde routes
    • Busroutes (buurtbussen en lijndiensten)
    • Doorgaande fietsroutes (niet zijnde recreatief)
    • Openbare parkeerterreinen bij (drukke) winkelcentra
    • Openbare parkeerterreinen bij sportcomplexen met sporthal
    • Directe omgeving nabij verpleeg-/verzorgingstehuizen, huisartsenpraktijken en schoolcomplexen

    Inspanningsverplichting

    De gemeente Voorst heeft een inspanningsverplichting voor het bestrijden van gladheid op gemeentelijke wegen. Geen resultaatverplichting. De gemeente is daarom niet verplicht om op alle gemeentelijke wegen de gladheid te bestrijden. Volgens het huidige, door het college vastgestelde, strooibeleid wordt bij winterse omstandigheden uitsluitend gladheid op een hoofdroute bestreden.